Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Także polecam "W kadrze" Książka, w której zawartych jest mniej technicznych zasad, a jak to dobrze ujął janmar podejście do tworzenia kadru. Warto przeczytać.
Z bardziej technicznych polecam "Okiem Fotografa" Michaela Freemana.
"Umysł fotografa" także zakupiłem,jak przerobie to napiszę, czy warto
5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
No,cóż.W 2009 roku wydano mój egzemplarz.Dla mnie dwa lata dla pozycji książkowej to b.szybko.Ilość wydawanych książek stanowczo przerasta moje
zdolnosci percepcyjne.Jesli dodać do tego wieczny nałóg czytania kilku pozycji jednocześnie no to...ostatnio[Oczywiście jak dla mnie]
Pozdrawiam
Hej
Szukam książki dotyczącej fotografii produktów, stockowej. Z naciskiem na obróbkę w photoshopie. Póki co widzę tylko "FOTOGRAFIA PRODUKTOWA - OD PRZEDMIOTU DO MARTWEJ NATURY"
Może znacie coś jeszcze ?
Ktoś moze coś ciekawego polecic do LR 3?? Kilka stron wczesniej są tylko wspominki o tytulach....
"ADOBE PHOTOSHOP LITHTROOM 3 OFICJALNY PODRĘCZNIK"- w zasadzie wszystko w nim jest krok po kroku, funkcja po funkcji, jest dołączona płytka z fotkami do treningu, no i chyba ma w tej chwili najniższą cenę z książek o LR3.
Trochę innego typu jest "PRACUJĄC NAD KADREM w CYFROWEJ CIEMNI" Davida duChemin, autor opisuje jak tworzył 20 swoich zdjęć krok po kroku, jednocześnie komentując, jakie artystyczne czy techniczne efekty chciał stworzyć, historię zdjęcia i rożne refleksje. Pliki nieobrobione są do ściągnięcia na podanej przez niego stronę, tak, że możemy krok po kroku na nowo tworzyć jago fotografie.
Hej a jaka książka do porterów ?
Chodzi mi oto jak ustawić portretowaną osobę, gdzie skierować głowę, ciało, oczy.
Ogółem pomysły na pozycje.
Posiadam książki "fotografia portretowa 100 rad i pomysłów" oraz "nowoczesna fotografia portretowa". Jednak są tam ogólniki typu zrób zdjęcie na dworze, zrób zdjęcie na tle fajnej ściany itp.
Parę moich typów. Bardziej autorami, jeśli jedna pozycja mnie zachwyciła, podobnie będzie z kolejnymi.
Michael Busselle - mam do niego sentyment, bo "Fotografia na Wakacjach i w Podróży" była pierwszą pozycją jaką kupiłem dawno temu z pierwszym kompaktem. Wszystkie jego książki mają podobny schemat: krótki rozdział opierający się na 1-2 zdjęciach oraz trzy części: Patrzenie-Myślenie-Działanie. Na każdej stronie masa pomysłów, które można wykorzystać. Busselle był fotografem "analogowym", więc operował filtrami bardziej niż nam to dzisiaj jest potrzebne, ale w lekturze to nie przeszkadza. A zdecydowanie wolę czytać książki o robieniu zdjęć, a nie o ich obróbce. Niestety książki można dostać już dzisiaj tylko z drugiej ręki (allegro, ebay).
Michael Freeman - ktoś określił jego książki jako porządny wykład uniwersytecki i faktycznie można tak się czuć. Naprawdę masa wiedzy się wylewa z każdej strony, choć czytać trzeba uważnie. Jednocześnie dużo zdjęć i dobra ilustracja tematu. "Okiem fotografa" to pozycja obowiązkowa. Na razie jak dotąd trochę zawiodła mnie tylko "Idealna ekspozycja", ale to chyba jeszcze za bardzo zaawansowane jak dla mnie.
David DuChemin - jego 3 e-booki, które można ściągnąć za darmo ze strony wydawnictwa Galaktyka są świetne. Książka "W kadrze" trochę przegadana i tematycznie bardziej o fotografowaniu ludzi niż o kompozycji.
Bryan Peterson - w jego książkach są różne ciekawe porady, ale strasznie dużo wody, powtarzania samego siebie i zachwytu nad sobą. :-) Jednak "Ekspozycja bez tajemnic" to dobra rzecz dla początkujących.
Scott Kelby - woda, woda, woda. Nie podoba mi się jego styl i tyle.
Michael Freeman - Ma dość trudne lektury, ale bardzo mi się podoba jego styl. Jego książki ujmują temat w sposób skoncentrowany i rozbudowany, bez wodolejstwa. Jak w innych książkach są fotografie i trochę anegdotek, to w jego książkach są fotografie a dodatkowo ilustracje które graficznie tłumaczą daną koncepcję/postępowanie. Anegdotki też są, niewiele, ale takie naprawdę wartościowe.
Jak wspomniałem niełatwa lektura. Trzeba sobie wielokrotnie je czytać w pewnych odstępach czasu, między kolejnymi pstrykaniami zdjęć. Stopniowo przyswaja się coraz więcej.
"Idealna ekspozycja" mi się akurat bardzo podoba i wiele pomogła, i pewnie nadal będzie pomagać w miarę wyrabiania sobie odruchów i taktyk jakie ta książka sugeruje.
"Okiem fotografa" i "Umysł fotografa" podobnie.
Scott Kelby - Kilka ciekawych sztuczek na początek, ale zgadzam się że wodolejstwo podszywane kilkoma doktrynami.
Czy książka "Adobe Photoshop Lightroom 3. Podręcznik dla fotografów" Martin Evening to dobra pozycja do nauki posługiwania się Lightroom'em - dzisiaj jest z 30% zniżką w Helionie?
Czy może lepszy byłby "Adobe Photoshop Lightroom 3 Oficjalny podręcznik" Tłumaczenie: Irmina Lubowiecka?
Komentarz