Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Dlaczego Canon?

Muzyk
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Bylem swiadkiem rozmowy w sklepie foto, gdzie sprzedawca na pytanie o system (canon czy nikon), ktore zadal Pan pragnacy wybrac dla siebie "kierunek", kategorycznie stwierdzil ze tylko i wylacznie nikon, gdyz ma wszystko lepsze - od jakosci zdjec po funkcje i nie ma porownania, a canon to taka masówka gdzie tylko dzieki marketingowi tak sie sprzedaje i dodatkowo prawdziwi profesjonalisci wybieraja tylko nikona.
    Stalem z boku, mialem ochote wlaczyc sie w dyskusje ale stwierdzilem ze w koncu to nie moja sprawa i nie jestem rzecznikiem canona, pozatym spieszylo mi sie.
    Jak widac wplyw na decyzje zakupowe pewni ludzie podejmuja na miejscu w sklepie, opierajac sie opinii sprzedawcy. Dobrze gdy ów sprzedawca jest/stara sie byc w miare obiektywny lecz tak nie jest zawsze.
    Odpowiedz dlaczego canon - dla pewnej czesci zakupow wynika z takiej czy innej postawy danego sprzedawcy i jego rekomendacji.

Miałem podobną sytuację.
    Chciałem kupić N D40x lub C 400D.
    Pan w sklepie stwierdził, że w sumie D40x to ni to lustrzanka ni to cyfrówka.
    A 400D to raczej lustrzanka z prawdziwego zdarzenia. (bez urazy dla posiadaczy 5D ).
    Zdecydowałem się na C ze względu na ilość możliwych szkieł. No i ceny - jednak chyba C ma tańsze szkła, nawet te z wyższej półki...

Dopiero zaczyna

Smile

Cytat Zamieszczone przez baio Zobacz posta
    Dlaczego Canon ?
    Bo kiedyś dawno dawno temu, w czasach gdy zwykla lustrzanka kosztowala prawie 2k w fotopajacu byla lepsza promocja niz na Nikona. Potem bardziej się związalem przez zakup gripa BP-200, lampy Speedlite 430EX, więc pewnie już zostanę przy Canonie

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    ja zauważyłem coś całkiem odwrotnego
    To chyba masz bielmo na oczach.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    To chyba masz bielmo na oczach.
    Pozdrówka
    bielmo to ty masz bo wszędzie widzisz białe obiektywy i nie dostrzegasz czarnych

przyjęliście za pewnik coś co wcale oczywiste nie jest
    może ktoś poda np: setkę najbardziej znanych/uznanych fotografów przyrody ze wskazaniem który jakiego systemu używa. Wtedy można mówić o konkretach.
    na chwilę obecną mówimy o odczuciach i o tym co się komu wydaje.
    Tobie się wydaje inaczej a mnie inaczej. Jak problemem dla ciebie jest to że ktoś ma inne poglądy to przeprowadź się np. do chin
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To ja spróbuję na temat!

Przyczyn jest kilka ale najważniejsza to kwestie historyczne.
    Canon w latach 80' zeszłego wieku wypuścił body i obietywy z najszybszym i najsprawniej działającym Af-em (USM) i to zdecydowało o jego pozycji w świecie profesjonalistów - szczególnie fotoreporterów i fotografów sportowych. Do tego później doszła stabilizacja optyczna, która wbiła ostatecznie nóż w plecy konkurencji.

W świecie cyfry canon miał znów przewagę w postaci matryc Cmos.
    Pamiętać też należy, że to firma o bardzo dużym potencjale (jedna z największych firm japońskich, a spośród produkujących elektronikę największa). Mają więc możliwości i środki do wprowadznia na rynek ciekawych produktów, stać ich na bardzo przemyślany marketing i mamy to co mamy.

Do tego dochodzi jeszcze kilka czynników pobocznych jak bardzo dobrze zorganizowany serwis dla profi, wypożyczalnie sprzętu, umiejętne zachęty dla dużych odbiorców (agencji), przyzwyczajenia i wiele innych.

W kwestii sytuacji na rynku amatorskim to już jest IMHO głównie funkcja pozycji marki, choć bardzo przemyślane i umiejętnie pozycjonowane produkty na pewno temu pomagają.

a gdzie są te wypożyczalnie sprzętu ?

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Muzyk Zobacz posta
    Pan w sklepie stwierdził, że w sumie D40x to ni to lustrzanka ni to cyfrówka.
    A 400D to raczej lustrzanka z prawdziwego zdarzenia.
    Nic to nie mowi o tych dwoch aparatach, za to duzo o tym Panu.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc24 Zobacz posta
    Nic to nie mowi o tych dwoch aparatach, za to duzo o tym Panu.
    To fakt, lecz osoba pytajaco moze byc zupelnie ktos "zielony" i wowczas tego Pana "wiedza" dla kupujacego moze byc decydujaca o wyborze.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    a gdzie są te wypożyczalnie sprzętu ?
    A gdzie ja pisałem, że u nas ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Muzyk
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    To fakt, lecz osoba pytajaco moze byc zupelnie ktos "zielony" i wowczas tego Pana "wiedza" dla kupujacego moze byc decydujaca o wyborze.

Tak właśnie było. Ale "podpowiedzi" nie żałuję

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Muzyk Zobacz posta
    Tak właśnie było. Ale "podpowiedzi" nie żałuję
    A mnie Pan w FJ proponował Nikona i argumentował tym, że jest więcej używanych obiektywów na rynku...

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów