Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VanMurder
    Uzależniony
    • 2007
    • 600

Hej! jeden z kolegów z CB, prosił mnie na priv, o setup do jednego z moich zdjęć... myślałem że może kogoś to również zainteresuje (szczególnie tych z aspiracjami do zdjęć studyjnych ... )
    poniżej zdjęcie i diagram:

pozdrawiam
    mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• unicorn78
      Bywalec
      • 2005
      • 135

Zamieszczone przez robgr85 Zobacz wpis
      ja bym zaryzykował tezę że światło jest w fotografii najważniejsze. Dobrze wykorzystane oświetlenie (naturalne lub sztuczne) robi wrażenie.

Pozdr.
      Miałem na myśli kolejność sprzętu, a światło owszem jest bardzo ważne ale jak się go nie umie wykorzystać, to okazuje się, że pomysł i fantazja fotografa są najważniejsze.
      ;-)

Komentarz

• aleph

Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz wpis
        Pamietam jak zaczynalem plywac na windsurfingu mialem sprzet za 700zł stara deske porwany zagiel, ale uczylem sie i zawsze na plazy pojawialy sie dzieci ktore mialy sprzet za pineiadze za ktore nie jeden z was chcialby miec sprzet foto, ale jakos nie zazdroscilem im, uczylem sie razem z nimi ,nie wazne bylo kto jaki ma sprzet wazne bylo: woda ,wiatr i to cos czego nikt nie zrozumie kto nigdy nie plywal.
        Witaj ziomus moze to ja wlasnie ta metoda na dojscie do sukcesu. Sprzedaj te drogie zabawki i kup sobie podstawowy sprzecik i ucz sie i nie wazne jaki inni maja sprzet. Wazna jest ta pasja i wiatr i to magiczne cos w fotografii. Ja na przyklad zaczynam od tej strony. Wlasciwie to sam nie wiem czy umialbym wykorzystac super puche z super szklem z moim skromnym doswiadczeniem.

Pozdro.

Komentarz

• PawelGeo

A ja tak trochę nieśmiało i trochę bezczelnie poproszę o komentarz fotki znajdującej się na dole strony 18 tego wątku. Dziwnie się czuję, gdy nikt nic nie napisał. Napiszcie cokolwiek, np. że jest do d... albo że jest ok. A jeśli ktoś napiszę trochę więcej słów komentarza i swoje uwagi to będę wdzięczny :-)

Komentarz

• bejrut
            Coś już napisał
            • 2007
            • 85

Vitez a czy ten twoj porterecik to nie upalony troszke
            mam pytanie na goraco w kwesti obrobki takiego gotowego portertu i raczej nie chodzi mi o PP bo tym sie troszke zaczalem bawic i musze przyznac ze troszke jest nienaturalny.VanMurder czy moglbys zdradzic chociaz z grubsza jak obrabiasz portery w PS.Chodzi mi wlasie o ta kwestie zeby uzyskac efekt podobny do PP ale bez utraty porow. chcialbym sie przy okazji dokleic i pokazac cos odemnie oraz wysluchac jakis wskazowek, wiem ze moze tlo czasem bylo niestudyjne ale generalnie zalezy mi na ocenie swiatla ustawienia modela itp.

3 ten z cala swiadomoscia upalony z boku chociaz jakby takie tlo bylo po obu stronach
            Ostatnio edytowany przez bejrut; 12612.

Komentarz

• Paenka
              Uzależniony
              • 2008
              • 727

Jak na moje uczące się oko to 1 najlepiej skadrowane bo w nim najmniej uciąłeś brody, w pozostałych poucinałeś brody za mocno. Lepiej zetnij czubka głowy ale nie brody!

Ja to ciąglę walcze z niefrasobliwymi modelami Czapek nie chcą ściagać i mają jasne brody a reszta twarzy w cieniu..eehhh.....

Myślę, że nikt by nie przyczepił się gdybyś temu starszemu panu żyłki z nosa troszke podretuszował...może niekoniecznie usunął kompletnie ale chociaż je rozjasnic troszkę. No i nie jestem pewna co do prawej "jasnosci" na tym 3 zdjęciu.

Zdjęcie nr 2, ten kosmyk na twrzy jakoś tak nienaturalnie leży i przeszkadza.

Ale się na tym CB uczę szczegółów czepiać Jakbym tak swoim modelom ciągle coś poprawiała, przystawiałą się itp to chyba by mi nogi z tyłka powyrywali a i tak już się denerwują jak 10 razy sprawdzam ekspozycje..dodam, że i tak wziąż prześwietlam zdjęcia i mam przepały na maksa
              Ostatnio edytowany przez Paenka; 15691.
              Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• skysky
                Coś już napisał
                • 2008
                • 58

VanMurder, dziekuje za odpowiedz!!
                Pozdrawiam
                40D i troche badziewia :P Zdjecia: http://bartekw.iartist.pl/
                https://bartekwierzbicki.wordpress.com/

Komentarz

• kucza21
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 518

Witaj Bajrut.
                  1. Brak swiatla i uderzenie lampy prosto w twarz juz nie sprzyja temu zdjeciu. Powinienes jak najmniej uzywac blysku tym bardziej wbudowanego. Masz jasne szkla wiec najlepiej podciagnac iso nawet do 1600. Lepsze to niz uzycie lampy
                  2. I tutaj juz o wiele lepsze swiatlo zastane, staraj sie wlasnie z niego korzystac jak najczesciej. ....
                  3. Tylko przypatrz sie co przepalone tlo robi z rysami i jaka luminacja sie tworzy. Kategorycznie unikaj takiego tla.
                  Popracuj nad doborem Balansu Bieli takze.
                  Ode mnie na razie tyle

Komentarz

• VanMurder
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 600

Zamieszczone przez bejrut Zobacz wpis
                    VanMurder czy moglbys zdradzic chociaz z grubsza jak obrabiasz portery w PS.Chodzi mi wlasie o ta kwestie zeby uzyskac efekt podobny do PP ale bez utraty porow....
                    generalnie metoda polega na ręcznym re-samplowaniu in-perfekcji cery, za pomocą Healing Brush Tool koniecznie z takimi ustawieniami:

przydatny jest do tego tablet a efekt jest mniejwięcej taki:

przed:

i po:
                    starałem się jeszcze poprawić kontrast, ostrość na jednym oku, kompozycję i światłocień ... pozostałych nie ruszałem bo mz to tylko klawisz delete może im pomóc...

tu znajdziesz PSD - jakbyś chciał zobaczyć co, krok po kroku zrobiłem z twoją fotą...
                    pozdrawiam

ps jako dług wdzięczności musisz mi tylko wpisać kilka komplementów w mojej galerii na CB ...(tylko nie wysyłaj mi anonimów z obelgami - takie sytuacje też miałem ... )
                    pozdrawiam
                    mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• ishi
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 145

Nigdy nie fotografowałem portretu, zdecydowanie bardziej wole krajobraz... Dlatego łatwiej podzielić mi się pierwszymi próbami (daleko im do efektu jaki chciałbym osiągnąć). Fotki robiłem przy użyciu jednego softboxa wiszącego na chińszczyźnie błyskowej

eos 350D T 17-50 2.8 przymykany do ~7.1 ISO 100

tutaj wyłączyłem błysk (akurat zachodziło słońce i promyki wpadały do pokoju także wykorzystałem światło zastane)
                      eos 350D T 17-50 2.8 @ 3.2 ISO 800

Komentarz

• bejrut
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 85

bravo bravo, wielkie dzieki wszystkim za bardzo konstruktywna ocene dzieki ktorej bede mogl czegos sie nauczyc.VanMurder gracias za pomoc z PS teraz wiem czym sie bawic, bylo mi to wielce pomocne.

Komentarz

• ewa_olsztyn
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 311

Omatko!
                          Przeczytałam to wszystko i doszłam do wniosku, że pejzaż to pikuś przy portrecie. W życiu nie zrobię przyzwoitego portretu!
                          A już się zamierzałam...

Komentarz

• robgr85
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1719

Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz wpis
                            Omatko!
                            Przeczytałam to wszystko i doszłam do wniosku, że pejzaż to pikuś przy portrecie. W życiu nie zrobię przyzwoitego portretu!
                            A już się zamierzałam...
                            nie poddawaj się zbyt szybko.
                            Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• ewa_olsztyn
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 311

Zamieszczone przez Vitez Zobacz wpis
                              To przestań inwestować tylko w swoje zabawki a trochę i w swoją żonę zainwestuj
                              Podkład Avon Perfect Wear lub Vichy Dermablend, komplet różnokolorowych cieni do powiek, maskara, odrobina różu i pudru, błyszczyk (...)
                              Vitez! No teraz to mi zaimponowałeś bardziej, niż w kotach - w życiu nie spotkałam się z taką znajomością rzeczy u faceta! "Avon Perfect Wear lub Vichy Dermablend" - o rany!
                              To jak się będziemy mieli spotkać na jakimś plenerze - zainwestuję przedtem we fryzjera i kosmetyczkę zamiast w wymarzony 24-70! I w tych pudrach się podszkolę.... Tylko co ja zrobię z moimi super-foto-gumakami???

Komentarz

• unicorn78
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 135

Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz wpis
                                Vitez! No teraz to mi zaimponowałeś bardziej, niż w kotach - w życiu nie spotkałam się z taką znajomością rzeczy u faceta!
                                Też mnie to zastanowiło, ale nie chciałem kusić losu

Komentarz

Pracuję...
                                X