Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki
Zwiń
X
-
-
Zamieszczone przez robgr85 Zobacz wpisja bym zaryzykował tezę że światło jest w fotografii najważniejsze. Dobrze wykorzystane oświetlenie (naturalne lub sztuczne) robi wrażenie.
Pozdr.
;-)
Komentarz
-
Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz wpisPamietam jak zaczynalem plywac na windsurfingu mialem sprzet za 700zł stara deske porwany zagiel, ale uczylem sie i zawsze na plazy pojawialy sie dzieci ktore mialy sprzet za pineiadze za ktore nie jeden z was chcialby miec sprzet foto, ale jakos nie zazdroscilem im, uczylem sie razem z nimi ,nie wazne bylo kto jaki ma sprzet wazne bylo: woda ,wiatr i to cos czego nikt nie zrozumie kto nigdy nie plywal.
Pozdro.
Komentarz
-
A ja tak trochę nieśmiało i trochę bezczelniepoproszę o komentarz fotki znajdującej się na dole strony 18 tego wątku. Dziwnie się czuję, gdy nikt nic nie napisał. Napiszcie cokolwiek, np. że jest do d... albo że jest ok. A jeśli ktoś napiszę trochę więcej słów komentarza i swoje uwagi to będę wdzięczny :-)
Komentarz
-
Vitez a czy ten twoj porterecik to nie upalony troszke
mam pytanie na goraco w kwesti obrobki takiego gotowego portertu i raczej nie chodzi mi o PP bo tym sie troszke zaczalem bawic i musze przyznac ze troszke jest nienaturalny.VanMurder czy moglbys zdradzic chociaz z grubsza jak obrabiasz portery w PS.Chodzi mi wlasie o ta kwestie zeby uzyskac efekt podobny do PP ale bez utraty porow. chcialbym sie przy okazji dokleic i pokazac cos odemnie oraz wysluchac jakis wskazowek, wiem ze moze tlo czasem bylo niestudyjne ale generalnie zalezy mi na ocenie swiatla ustawienia modela itp.
3 ten z cala swiadomoscia upalony z boku chociaz jakby takie tlo bylo po obu stronach
Ostatnio edytowany przez bejrut; 12612.
Komentarz
-
Jak na moje uczące się oko to 1 najlepiej skadrowane bo w nim najmniej uciąłeś brody, w pozostałych poucinałeś brody za mocno. Lepiej zetnij czubka głowy ale nie brody!
Ja to ciąglę walcze z niefrasobliwymi modelamiCzapek nie chcą ściagać i mają jasne brody a reszta twarzy w cieniu..eehhh.....
Myślę, że nikt by nie przyczepił się gdybyś temu starszemu panu żyłki z nosa troszke podretuszował...może niekoniecznie usunął kompletnie ale chociaż je rozjasnic troszkę. No i nie jestem pewna co do prawej "jasnosci" na tym 3 zdjęciu.
Zdjęcie nr 2, ten kosmyk na twrzy jakoś tak nienaturalnie leży i przeszkadza.
Ale się na tym CB uczę szczegółów czepiaćJakbym tak swoim modelom ciągle coś poprawiała, przystawiałą się itp to chyba by mi nogi z tyłka powyrywali
a i tak już się denerwują jak 10 razy sprawdzam ekspozycje..dodam, że i tak wziąż prześwietlam zdjęcia i mam przepały na maksa
Ostatnio edytowany przez Paenka; 15691.Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Komentarz
-
VanMurder, dziekuje za odpowiedz!!
Pozdrawiam40D i troche badziewia :P Zdjecia: http://bartekw.iartist.pl/
https://bartekwierzbicki.wordpress.com/
Komentarz
-
Witaj Bajrut.
1. Brak swiatla i uderzenie lampy prosto w twarz juz nie sprzyja temu zdjeciu. Powinienes jak najmniej uzywac blysku tym bardziej wbudowanego. Masz jasne szkla wiec najlepiej podciagnac iso nawet do 1600. Lepsze to niz uzycie lampy
2. I tutaj juz o wiele lepsze swiatlo zastane, staraj sie wlasnie z niego korzystac jak najczesciej. ....
3. Tylko przypatrz sie co przepalone tlo robi z rysami i jaka luminacja sie tworzy. Kategorycznie unikaj takiego tla.
Popracuj nad doborem Balansu Bieli takze.
Ode mnie na razie tyle
Komentarz
-
Zamieszczone przez bejrut Zobacz wpisVanMurder czy moglbys zdradzic chociaz z grubsza jak obrabiasz portery w PS.Chodzi mi wlasie o ta kwestie zeby uzyskac efekt podobny do PP ale bez utraty porow....
przydatny jest do tego tablet a efekt jest mniejwięcej taki:
przed:
i po:
starałem się jeszcze poprawić kontrast, ostrość na jednym oku, kompozycję i światłocień ... pozostałych nie ruszałem bo mz to tylko klawisz delete może im pomóc...
tu znajdziesz PSD - jakbyś chciał zobaczyć co, krok po kroku zrobiłem z twoją fotą...
pozdrawiam
ps jako dług wdzięczności musisz mi tylko wpisać kilka komplementów w mojej galerii na CB ...(tylko nie wysyłaj mi anonimów z obelgami - takie sytuacje też miałem ...)
pozdrawiam
Komentarz
-
Nigdy nie fotografowałem portretu, zdecydowanie bardziej wole krajobraz... Dlatego łatwiej podzielić mi się pierwszymi próbami (daleko im do efektu jaki chciałbym osiągnąć). Fotki robiłem przy użyciu jednego softboxa wiszącego na chińszczyźnie błyskowej
eos 350D T 17-50 2.8 przymykany do ~7.1 ISO 100
tutaj wyłączyłem błysk (akurat zachodziło słońce i promyki wpadały do pokoju także wykorzystałem światło zastane)
eos 350D T 17-50 2.8 @ 3.2 ISO 800
Komentarz
-
Omatko!
Przeczytałam to wszystko i doszłam do wniosku, że pejzaż to pikuś przy portrecie. W życiu nie zrobię przyzwoitego portretu!
A już się zamierzałam...
Komentarz
-
Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz wpisOmatko!
Przeczytałam to wszystko i doszłam do wniosku, że pejzaż to pikuś przy portrecie. W życiu nie zrobię przyzwoitego portretu!
A już się zamierzałam...Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Komentarz
-
Zamieszczone przez Vitez Zobacz wpisTo przestań inwestować tylko w swoje zabawki a trochę i w swoją żonę zainwestuj
Podkład Avon Perfect Wear lub Vichy Dermablend, komplet różnokolorowych cieni do powiek, maskara, odrobina różu i pudru, błyszczyk (...)
To jak się będziemy mieli spotkać na jakimś plenerze - zainwestuję przedtem we fryzjera i kosmetyczkę zamiast w wymarzony 24-70! I w tych pudrach się podszkolę.... Tylko co ja zrobię z moimi super-foto-gumakami???
Komentarz
-
Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz wpisVitez! No teraz to mi zaimponowałeś bardziej, niż w kotach - w życiu nie spotkałam się z taką znajomością rzeczy u faceta!
Komentarz
Komentarz