Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
No i w przypadku pierwszego zdjęcia jest ono ciaśniej skadrowane niż orginał.
Mam nadzieję że wyrazicie swoje opinie - bardzo na to liczę
Wszystkie powinny być ciaśniej skadrowane.
No i jak już patrzysz przez wizjer to nie patrz tylko na koleżankę ale i na to, co jest za nią. Po co to drzewo?
Tu też posadziłem koleżankę na chwilę na ławce, wyskoczyliśmy tylko by zrobić zdjęcie do CV:
Wyszło jakoś?
W użyciu nieoceniony 85 1.8, nogi, słońce za chmurami, kilka rozkazów, potem PS i PP (Portrait Porfessional).
no jakoś wyszło ... ale moim zdaniem jak byś nie użył PP byłoby znacznie lepiej... strasznie nie lubię tego plastiku produkowanego przez PP - nie da się tak ustawić suwaków, by nie zatracić porów na twarzy? bo wygląda to tanio i nie naturalnie
Zamieszczone przez g_w
Witam,
Bez jakichkolwiek modyfikacji typu PS.
to niestety widać
pomysłu też widzę że brak...
Panowie g_w i rlz w portrecie są pewne żelazne zasady - nie można ustawić model jak bądź, jak bądź go oświetlić i pstryknąć mu fotkę ... a dodatkowo pisanie że to portret jest nie na miejscu ...
Wszystkie powinny być ciaśniej skadrowane.
No i jak już patrzysz przez wizjer to nie patrz tylko na koleżankę ale i na to, co jest za nią. Po co to drzewo?
Masz rację nie zwróciłem uwagi na tło starałem sie raczej trzymać dobrego podziału zdjęcia.
Twoja praca mi osobiście sie podoba ale czy mam to rozumieć że każde zdjęcie które robie to ma być taki bliski portret na którym tylko jest twarz? I żadnej fotki "z dalsza"? Koleżana nie bardzo była zadowolona z mocnych zbliżeń
Zamieszczone przez VanMurder
Panowie g_w i rlz w portrecie są pewne żelazne zasady - nie można ustawić model jak bądź, jak bądź go oświetlić i pstryknąć mu fotkę ... a dodatkowo pisanie że to portret jest nie na miejscu ...
Wiem Van że są pewne zasady starałem sie zachować odpowieni podział zdjęcia - ale to chyba mi jeszcze do konca nie wychodzi. A co do oświetlenia to dodatkowego sprzętu typu blędy itp nie posiadam więc na razie uczę się na tym co mam.
Mógłbyś mi napisać co wg Ciebie zrobiłem źle na tych zdjeciach? W mojej opini najpoprawniejsze jest pierwsze zdjęcie - mam racje? Co w nim jest jeszcze (albo aż) nie tak? Co Wam Się nie podoba? Jak Wy byście to zdjęcie widzieli?
Byłbym Wam (VanMurder i Vitez) i całej reszcie gdybyście napisali co Wam się nie podoba i co jest źle.
A msz zanim opublikujecie swoje prace, sami je oceńcie, zastanówcie się chwile co w nich jest nie tak, (co należy poprawić) a co wam się w nich podoba , raczej skupcie się na tych minusach! Przez chwile myślałem, że fajny temat będzie ale chyba myliłem się. Mało tego, widzę, że zdecydowana większość "elki" tylko testuje na dodatek z marnym skutkiem, co potwierdzają ostatnie posty, mam bardzo bliski przykład (żona) foci G6 a fotografia raczej jej nie kręci, ale mamy syna (jej wierny model) obserwowała, pstrykała, jak coś ją interesowało pytała, nie ma bzika na punkcie foto ani nie jest to jej źródło dochodu (na szczęście), robi to całkowicie amatorsko ale kadry strzela nieprzeciętne, mało tego widzi to co należy zauważyć a ostatnio ze względu na kadry poleciła mi nawet film (mam nadzieje, że to nie była aluzja) "SIM CITY" z B. Willisem, jest to film w postaci komiksu, który i wam polecam, szczególną uwagę zwróćcie na kadry i światło teoretycznie każde ujęcie ma swoisty klimat plus super światło i... Nawet jak oglądacie zwykły film to zwracajcie uwagę na takie "szczegóły" jakimi są kadry. Po raz ostatni: podpatrujcie, obserwujcie, internet daje takie możliwości tylko większość jakby nie umiała, lub nie chciała tego wykorzystać, bynajmniej takie wrażenie sprawiacie:sad:
Ja też wyciągam pewne wnioski, mianowicie: nie znacie swojego sprzętu, sporo pytań to potwierdza a wystarczy zapoznać się z instrukcją i pokombinować w praktyce to są podstawy, tu na forum masa informacji trzeba tylko poczytać, np. o ostrości wywalić na coś kupe szmalu, nie jest sztuką, ale wykorzystywanie możliwości jakie daje nam sprzęt to 75% sukcesu. Kolejny raz, kieruje zainteresowanych do parteru ale taka jest prawda, a wniosek wkrótce będzie następujący; mam Demarka, elki, super blendy, zajefajne lampy studyjne, nawet już modelke (żone) zmieniłem (a Vitez nie śpi ), a zdjęcia wciąż liche, może do hiszpanii pojechać, no tam to napewno ładne mi wyjdą... w zasadzie to gdzieś o jakimś H3D czytałem tak, to już napewno rozwiąże mój problem
Wychodzę z założenia że podstawa to szkła, pucha jest również ważna ale już w mniejszym stopniu ale już chyba macie najlepsze dowody, że to głowa robi zdjęcie nie aparat...
Dobrze unicorn78, jak dojde do perfekcji to dodam kolejne zdjecie. Czy w tym temacie nei chodzi o to by pokazywac od podstaw co sie robi ? Jesli ktos zaklada taki temat to chyba raczej dlatego ,ze nie mam pojecia o fotografowaniu portretow. Nie wiem dlaczego ale od nie dawna jestem na tym forum i widze ,ze co niektorzy maja jakis kompleks chyba, to ,ze ktos ma elke to jzu trzeba po nim pojechac ? tym bardziej jak ma elke a nie umie robic jeszcze zdjec ? Nie kumam tego naprawde. No ale to chyba taka nasza cecha nasza "Polaków". Szkoda zapowiadalo sie fajnie a widze ,ze to chyba nie ma sensu, proponuje ,zeby wypowiadali sie koledzy w tym watku ktorzy maja cos do powiedzenia na temat portretu ,a nie ktorzy chca napisac "jestescie beznadziejni", generalnie za bardzo nie przejmuje sie takimi uwagami, oczywiscie jak napisal VanMurder przyda sie czasami kubel zimnej wody, ale jesli to jest co drugi watek to szkoda takiego tematu, i niech go poprostu Vitez zamknie i bedzie po sprawie.
Wycieczki sprzętowe należy olewać, to taki sam brak kultury jak wycieczki osobiste. Nie przejmuj się tym, ja doceniam Twoją odwagę w założeniu tego wątku i wiele ciekawych rzeczy w nim wyczytałem.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
piast9 Ja sie wcale tym nie przejmuje ale szkoda zasmiecania watku tego typu "zazdrosciami" i pozniej wywoluja tego typu komentarze jak moje itd, ktore rownierz zasmiecaja watek. Pamietam jak zaczynalem plywac na windsurfingu mialem sprzet za 700zł stara deske porwany zagiel, ale uczylem sie i zawsze na plazy pojawialy sie dzieci ktore mialy sprzet za pineiadze za ktore nie jeden z was chcialby miec sprzet foto, ale jakos nie zazdroscilem im, uczylem sie razem z nimi ,nie wazne bylo kto jaki ma sprzet wazne bylo: woda ,wiatr i to cos czego nikt nie zrozumie kto nigdy nie plywal. Oczywiscie zdazaja sie Lanserzy ktorzy maja sprzet za ciezkie pieniadze a siedza na palzy z trapezem i wpatruja sie w niebo ;-) ale na takich poprostu nie zwraca sie uwagi, jak widze w fotografi jest inaczej a szkoda. Koncze pisac w tym watku i pokazywac foto przynajmniej na jakis czas, odezwe sie jak pstrykne jakies foto ktore bedzie moglo zachwycic ;-)
no jakoś wyszło ... ale moim zdaniem jak byś nie użył PP byłoby znacznie lepiej... strasznie nie lubię tego plastiku produkowanego przez PP - nie da się tak ustawić suwaków, by nie zatracić porów na twarzy? bo wygląda to tanio i nie naturalnie
A mi się ten plastik podoba - rozbija się więc o gusta. Jest w pół drogi do takich jakie uważam za przegięte.
A tani rzeczywiście jest i to dodatkowo w promocji .
To nie jest kwestia zazdrości, źle to odbierasz i odwracasz kota ogonem, jeśli poprawi Ci to samopoczucie to prywatnie mam "35d" i naprawde sporo szkieł, nie wydaje mi się abym miał Ci czego zazdrościć a pracuje na... średnim formacie, reasumując; odniosłem mylne wrażenie co do onanizmu sprzętowego, za co przepraszam, Ty źle zrozumiałeś moje przesłanie i jest kwita, tylko jak Ci ludzie piszą żebyś pracował na zastanym to na cholere jakieś lampy uskuteczniasz ale pewnie zaraz mi powiesz, że lamp też Ci zazdroszcze, non-stop wspominasz, że pstrykasz od kilku tygodni ale rad (mądrych rad) nie słuchasz czyli jak wygląda całokształt!? Nic nie wspomniałeś o umiejętności wykorzystania posiadanego sprzętu, a ta "eLka" naprawde to potrafi, patrzysz w wizjer i napisz jaka jest kolejność wykonywania zadań, tylko spust do końca...? Kurcze zrób jedno przemyślane, ostre ujęcie na zastanym ale jak się czyta coś takiego:
Oczywiscie pomijam brak pomyslu na zdjecie itd
to chyba wszystko jest jasne. Wiesz dlaczego wielu fotografów ślubnych coraz częściej ucieka w plener?
No a gdybym polecił Ci wyciąć z kartonu prostokąt powiedzmy 3cm/4,5cm i oglądać przez niego świat, nawet czasem zbliżenie zrobić albo oddalić to jak to skomentujesz?
Ja w każdym razie, czekam na zdjęcia klopociska chyba co nieco zrozumiał i jest szansa, że Nas mile zaskoczy.
swietny film ale inny tytul SIN CITY - Miasto grzechu
Komentarz