Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Obiektyw a mm.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    OGNISKOWA OBIEKTYWU NIE ULEGA ZMIANIE. CROP TO WYCINEK.

Na wycinku pełnej klatki zmienia się kąt widzenia. NIC POZA TYM.

...
    Dlatego można mówić jedynie o ekwiwalencie (najczęściej dla małego obrazka) danej ogniskowej...bo ludzie się w jakimś stopniu poprzyzwyczajali. I jeśli chodzi o APS-C to chyba już takiej potrzeby nie ma, to w kompaktach podanie takiego ekwiwalentu bardzo mi pomaga.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 03-09-2011 o 18:06
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    (...)w kompaktach podanie takiego ekwiwalentu bardzo mi pomaga.
    Bo w życiu czasem potrzebne są uroszczenia. Dlatego początkującemu pstrykaczowi, bez robieniu mu dużej krzywdy, można powiedzieć, że 50mm na kropie, to tak jakby na pełnej klacie 75mm w Nikonie, a 80mm w Kanonie. A jak delikwent wciągnie się w fotografię, to dojdzie do tego, jak to jest naprawdę.

Uzależniony

Domyślnie

Juniorzeseniorze, zastanawiające (i tu bez złośliwości i zazdrości ) jest dla mnie to, że mając jeszcze tak małą wiedzę porywasz się ten obiektyw (Canon EF 300mm f/4 L USM IS). Na pewno wiesz co robisz?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Robisz zdjecie i wycinasz z niego srodek, przez co wyglada jakby byla wieksza ogniskowa. Taki mechaniczno-optyczno-fizyczny niby-zoom cyfrowy.
    Dlatego ja z całą odpowiedzialnością powiem, że używając kanonowskiego kropa z 300mm będzie Ci się wydawało, że masz podpięte 480mm pod pełną klatkę.
    Ostatnio edytowane przez basala ; 03-09-2011 o 18:34 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów