Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No jak ma? Czy żółte czy granatowe przy EC na 0 powinno naświetlić na middle gray i tyle.
    Body, stałki, zoomik

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    No jak ma? Czy żółte czy granatowe przy EC na 0 powinno naświetlić na middle gray i tyle.
    Jak znacznie odbiega od szarości, to mogą się pewnie jakieś dziwoty przy pomiarze dziać.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Jak znacznie odbiega od szarości, to mogą się pewnie jakieś dziwoty przy pomiarze dziać.
    Canony chyba dopiero od modelu 7D z matrycą iFCL biorą pod uwagę w kalkulacji ekspozycji kolorystykę sceny. Wcześniejsze modele widziały tylko jasność, więc kolorystyka sceny nie ma znaczenia (a przynajmniej nie powinna mieć).

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Canony chyba dopiero od modelu 7D z matrycą iFCL biorą pod uwagę w kalkulacji ekspozycji kolorystykę sceny. Wcześniejsze modele widziały tylko jasność, więc kolorystyka sceny nie ma znaczenia (a przynajmniej nie powinna mieć).
    No i o to mi chodzi. Bo jak zrobimy czerwoną ścianę, to aparat nam zmierzy tak, że być może kanał czerwony będzie na poziomie dajmy na to R=290, i wtedy na zdjęciu nie uzyskamy wartości powyżej 255, tylko "obetnie nam" do 255, pomimo że (R+G+B)/3 < 255. Nie zastanawiałem się głębiej nad tym problemem, ja tylko teoretyzuję

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów