Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 115

Wątek: Solidny kompakt z dużą matrycą.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Nie ma to jak sprowadzić argumentację do absurdu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

a może taki - test na dpreview:

http://dpreview.com/reviews/panasonicdmcgf3/

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Z racji spadającej ostatnio ceny G11 zainteresowałem się tym aparatem. I patrząc na fotki testowe z dpreview okazuje się, że daje on bardzo podobne jakościowo obrazy co znacznie niżej pozycjonowany SX230(220)HS wyposażony w typową maleńką matrycę jednak typu BSI CMOS. Zwariować można...
    Serio jak się wpienię wezmę EX1 i koniec.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Swoją drogą to marne czasy nastały. Wydajesz kupę kasy na kompakt klasy premium, a w efekcie dostajesz sprzęt, który jest niedopracowany. Przykładowo: G11 zasysa parochy przez szczeliny w obiektywie i już fabrycznie matryca może być bogata w bad piksele, EX1 - niby wszystko lux, ale często trafia się niecentryczny obiektyw. Na początku lat 90' kiedy zaczynałem przygodę z fotografią takie rzeczy się nie zdarzały.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Na początku lat 90' kiedy zaczynałem przygodę z fotografią takie rzeczy się nie zdarzały.
    W tych latach nikt tak się nie analizował sprzętu jak dzisiaj. Nie było tyle dostępnego sprzętu, testów, porównań itp.
    A tak z ciekawości, dlaczego tak definitywnie odrzucasz Olympusa XZ1?

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Co do jakości sprzętu z tamtych lat to może masz rację, jednak zauważ, jak wiele szkieł pochodzących z tamtych czasów broni się znakomicie do dziś. Absolutnie nie odrzucam XZ1! Tylko zdjęcia na dpreview wydają mi się nadnaturalnie ostre (nawet jak na brak lub osłabienie filtra AA). Odrzucam jedynie NEXa (po wielu próbach zaprzyjaźnienia) i bezlusterkowce z kitami (miałem kilka dni E-PL1 z kitem 14-42 i okazuje się, że fotografowanie nim jest totalnie niewygodne). EX1, S95, XZ1, G11 - każdy ma swoje wady i zalety, między którymi naprawdę ciężko wybrać. Kupując każdy z nich - zyskujesz coś kosztem czegoś. Chyba naprawdę najlepiej rzucić monetą .

Domyślnie

Absolutnie nie odrzucam XZ1! Tylko zdjęcia na dpreview wydają mi się nadnaturalnie ostre (nawet jak na brak lub osłabienie filtra AA).
    Najlepiej pobierz sobie rawy i wywołaj samemu. DPReview pokazuje rawy już wyostrzone, nie biorąc pod uwagę tego, że zdjęcia z aparatu z matrycą bez filtra AA należy ostrzyć w dużo mniejszym stopniu lub wcale.

Zerknij na test na Optycznych. Oni tam nie ostrzą dodatkowo i ich sample nie budzą żadnych wątpliwości (niestety nie można tam pobrać rawów).
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Widziałeś na dpreview zdjęcia a z EX1? RAWy na poziomie konkurentów z tej samej półki, JPEG niesamowicie mydlany. Sam nie wiem, czy trafił im się jakiś felerny egzemplarz, czy skopali test. Patrząc na zdjęcia z EX1 zamieszczane na innych stronach można odnieść wrażenie, że daje on naprawdę ostre obrazy (np znacznie lepsze od LX3)...

Domyślnie

Nie ma co gdybać na przykładzie sampli z netu. Ściągnij rawy, sam wywołaj i będziesz wiedział, co i jak.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widziałeś na dpreview zdjęcia a z EX1? RAWy na poziomie konkurentów z tej samej półki, JPEG niesamowicie mydlany. Sam nie wiem, czy trafił im się jakiś felerny egzemplarz, czy skopali test. Patrząc na zdjęcia z EX1 zamieszczane na innych stronach można odnieść wrażenie, że daje on naprawdę ostre obrazy (np znacznie lepsze od LX3)...
    EX1 jest fajny, na ISO100 daje naprawdę radę, mnie w tym aparacie denerwuje jedynie konieczność korygowania dysorsji i wolny shutter lag. Zdecydowanie wolę swoje NX5 jako aparat na codzień.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów