Pokaż wyniki od 1 do 10 z 521

Wątek: [test] SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Na f/5.6 i w górę to szkło jest bardzo dobre.

A jak wygląda u Was na f/2.8 ? U mnie pojawia się jakaś kicha w centrum kadru (takie halo wokół każdego jaśniejszego elementu), na brzegach jest OK.

Pozdrawiam,
    Poozon

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poozon Zobacz posta
    Na f/5.6 i w górę to szkło jest bardzo dobre.

A jak wygląda u Was na f/2.8 ? U mnie pojawia się jakaś kicha w centrum kadru (takie halo wokół każdego jaśniejszego elementu), na brzegach jest OK.

Pozdrawiam,
    Poozon
    Czyżbyś dołączył do grona nienawidzących wystającej, skłonnej do zarysowań tylnej soczewki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Czyżbyś dołączył do grona nienawidzących wystającej, skłonnej do zarysowań tylnej soczewki?
    Soczewka u mnie jest OK.

Mam wersję Video tego obiektywu. Sprzedawca zapewniał że jest to identyczna wersja jak standardowa tylko pierścień przesłony chodzi płynnie bez skoków.

Może Samyang z gorszych optycznie egzemplarzy robi wersję Video, sam nie wiem. Osobiście strasznie się zawiodłem na firmie Samyang. Sample z netu na f/2.8 były piękne a tutaj taka kupa.

Pozdrawiam,
    Poozon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Soczewka u mnie jest OK.

Mam wersję Video tego obiektywu. Sprzedawca zapewniał że jest to identyczna wersja jak standardowa tylko pierścień przesłony chodzi płynnie bez skoków.

Może Samyang z gorszych optycznie egzemplarzy robi wersję Video, sam nie wiem. Osobiście strasznie się zawiodłem na firmie Samyang. Sample z netu na f/2.8 były piękne a tutaj taka kupa.

Pozdrawiam,
    Poozon
    A reklamacja ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A reklamacja ?
    Pierwszy egzemplarz który kupiłem był jeszcze gorszy (albo lewa albo prawa część zdjęcia była ostra). Ten drugi który teraz mam jest trochę lepszy bo przy f/5.6 daje już super ostre zdjęcia. Nie miałem już siły zwracać tego drugiego egzemplarza do sklepu. Czekałem też na niego miesiąc.

Mam jeszcze Falcon 8mm f/3.5 i na pełnej dziurze zachowuje się podobnie: mydło. Uznałem że Samyang 14mm f/2.8 tak samo przy pełnej dziurze nie jest użyteczny jak ten Falcon i że to f/2.8 jest tylko dla picu.

Pozdrawiam,
    Poozon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pierwszy egzemplarz który kupiłem był jeszcze gorszy (albo lewa albo prawa część zdjęcia była ostra). Ten drugi który teraz mam jest trochę lepszy bo przy f/5.6 daje już super ostre zdjęcia. Nie miałem już siły zwracać tego drugiego egzemplarza do sklepu. Czekałem też na niego miesiąc.

Mam jeszcze Falcon 8mm f/3.5 i na pełnej dziurze zachowuje się podobnie: mydło. Uznałem że Samyang 14mm f/2.8 tak samo przy pełnej dziurze nie jest użyteczny jak ten Falcon i że to f/2.8 jest tylko dla picu.

Pozdrawiam,
    Poozon
    A to widział ?

http://img683.imageshack.us/img683/6451/centerq.jpg

Zaręczam, że dostałeś 2 buble.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A to widział ?

http://img683.imageshack.us/img683/6451/centerq.jpg

Zaręczam, że dostałeś 2 buble.
    Skąd tyle u Ciebie arogancji ?