Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: problem z kolorami w PS

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarowo Zobacz posta
    Skąd wiesz ze nie udało ci się zrobić dobrego profilu? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
    Jak szare tło na ekranie było czerwone jak stara ruska flaga a spektrofotometr mierzył cuda to profil nie mogł być dobry.

Podobno, podkreślam podobno, nowsze kolorymetry radza sobie z WG. Moje i1d2 sobie nie radza.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 21-07-2011 o 21:26

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Ja mam Eye-One i naprawdę się sprawdza. Jeżeli przed kalibrowaniem miałeś naprawdę szary kolor a po skalibrowaniu szary wpadał w czerwień, to faktycznie było coś nie tak. Bo jeżeli przed i po kalibracji szary był kiepski to bym szukał winy w monitorze.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarowo Zobacz posta
    Ja mam Eye-One i naprawdę się sprawdza. Jeżeli przed kalibrowaniem miałeś naprawdę szary kolor a po skalibrowaniu szary wpadał w czerwień, to faktycznie było coś nie tak. Bo jeżeli przed i po kalibracji szary był kiepski to bym szukał winy w monitorze.
    Wiesz, do testu poprawności to najprościej ustawić R=G=B= np. 80 albo (jak niektórzy) 128 jako tło w windozie i to MUSI być szare, neutralnie szare.

Nie, w moim przypadku to z całkowitą pewnością nie jest monitor. Nie jeden zresztą a kilkanaście a i1d2 też dwa albo trzy różne próbowałem. Próbowałem też i inne i żaden sobie dobrze nie radził z wide-gamut. Porównywałem profile zrobione i1d2 i i1 pro - efekt wiadomy - kolorymetr sobie nie radzi.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 22-07-2011 o 21:32

Janusz,

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A co zrobić, jeśli nie chcemy ogladać zdjęcia w przeglądarce tej czy innej, tylko jako tapeta na desktopie? Nie da się zrobić przewidywalnych kolorów? Dla ułatwienia i uniknięcia dyskusji o różnych monitorach, zakładamy że robię tapetę dla całego biura uzywającego jednakowych monitorów i ja też mam taki sam

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez apstryk Zobacz posta
    A co zrobić, jeśli nie chcemy ogladać zdjęcia w przeglądarce tej czy innej, tylko jako tapeta na desktopie? Nie da się zrobić przewidywalnych kolorów? Dla ułatwienia i uniknięcia dyskusji o różnych monitorach, zakładamy że robię tapetę dla całego biura uzywającego jednakowych monitorów i ja też mam taki sam

Oprofilować wszystkie monitory w biurze i tapetę zapisać w przestrzeni sRGB. Bez oprofilowania każdy monitor będzie wyświetlał swoje, zupełnie nieprzewidywalne barwy.

Janusz,

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Oprofilować wszystkie monitory w biurze i tapetę zapisać w przestrzeni sRGB. Bez oprofilowania każdy monitor będzie wyświetlał swoje, zupełnie nieprzewidywalne barwy.
    Po profilowaniu też nie można być zupełnie pewnym, że każdy ekran (zwłaszcza jeśli nie jest to sprzęt do grafiki) wyświetli to samo, ale na pewno będzie bliżej niż dalej.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Dobra.
    Dzięki uprzejmości Towersa mam nowy profil kolorów.
    Problem jest jeden - mój komputer za żadnego czorta nie chce go zainstalować.
    Klikanie w zainstaluj nie dało rezultatu. Wklejenie do odpowiedniego folderu także bez skutku.
    Zgłupiałem, bo podczas kalibracji wsio było OK.

Proszę o jakąś podpowiedź.

edit:
    udało mi się niby załadować profil kolorów, ale nie widzę różnicy... :/ Masakra jakaś. Czyżby karta graficzna płatała figle?
    Ostatnio edytowane przez DonBolano ; 26-08-2011 o 20:49
    Na świat spoglądam przez armatę...

Zablokowany

Domyślnie

Podłączę się do tematu.
    Po przinstalowaniu systemu i kalibracji monitora coś pozmieniało się w ustawieniach i zdjęcia które widzę w LR i PS przeglądarka windowskowa pokazuje za ciemne i całkiem w innych kolorach.
    Domyślam się, że problem nie leży po stronie PS i LR tylko po stronie przeglądarki.
    Gdyby ktoś mógł doradzić gdzie mogę w windowsie zmienić ustawienia tak aby zdjęcia wyglądały podobnie to będę bardzo wdzięczny.

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Pożyczyłem kalibrator i monitor skalibrowałem - przynajmniej tak mi się wydaje.

No ale cuda nadal się dzieją.

Obrazy, które pokazuje bridge w trybie zarządzania barwą są sprane z kolorów i to dość znacznie. To samo w ACR i potem w PS. A jak zapisuję to jako JPG to nasycenie jest OK albo za duże (bo ratowałem wcześniej myśląc, że tak ma być).

Nie ogarniam tego totalnie <sciana>

Help?
    Ostatnio edytowane przez DonBolano ; 11-02-2012 o 19:02
    Na świat spoglądam przez armatę...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wywołaj RAW w LR->zapisz jako jpg (srgb). Teraz to samo zdjęcie otwórz w PS i zapisz w jpg (srgb). Prawdopodobnie zobaczysz, że to z LR wygląda dobrze, a z PS jest blade. Jeśli tak to nie chodzi o profil monitora itp. W opcjach PS zapisu masz pozmieniane. Wciskasz ctrl+shift+k, i kombinuj

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów