Strona 94 z 147 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Domyślnie Notebook do zdjęć - minimum 1680x1050

Witam

Właśnie padł mi Thinkpad r61 (zakupiony > 4lata temu, nie jestem teraz na bieżąco ze sprzętem) i rozglądam się za nowym komputerem do pracy ze zdjęciami. Nie jestem profesjonalistą, ale zależy mi na dobrym kontraście i w miarę wiernym odwzorowaniu barw. Moje wymagania to matowa matryca 1680x1050 - co do procesora i innych wodotrysków - nie mam preferencji.

pozdrawiam
    T

Domyślnie

Jeżeli chcesz zostać z lenovo, pomyśl nad thinkpadem w520.
    Jest wersja z matowym ekranem o rozdzielczości 1920x1080.
    http://www.laptopmag.com/review/lapt...kpad-w520.aspx

Domyślnie

B. dziękuję. Model wygląda imponująco, ale cena ! Nie miałem pojęcia, że w dzisiejszych czasach notebook może tyle kosztować :-) Chyba poszukam czegoś tańszego + dobry monitor.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Beniamin Zobacz posta
    B. dziękuję. Model wygląda imponująco, ale cena ! Nie miałem pojęcia, że w dzisiejszych czasach notebook może tyle kosztować :-) Chyba poszukam czegoś tańszego + dobry monitor.
    Dobry monitor będzie kosztował więcej niż ten laptop.

Ogólnie to laptop do zdjęć to naprawdę nie jest dobry pomysł. Komputer stacjonarny będzie 5 razy lepszy za te same pieniądze. Monitor i tak trzeba kupic osobno.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Ale laptop i tak jest mi niezbędny do domu, pracy, etc. więc być musi. Stacjonarki oprócz tego utrzymywać nie chcę... zresztą, co by wniosła jeśli zainwestuję w monitor?

A może źle się wyraziłem o "dobrym" monitorze - na razie wystarczy mi _zadowalający_, czyli nie koniecznie EIZO > 6kpln tylko coś w okolicy 1k-1.5k max

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ale laptop i tak jest mi niezbędny do domu, pracy, etc. więc być musi. Stacjonarki oprócz tego utrzymywać nie chcę... zresztą, co by wniosła jeśli zainwestuję w monitor?.....
    To kup laptopa "do pracy" za 1,000-1,500 zł (15 cali, lekki) a resztę kasy w stacjonarny z monitorem. Laptopy wystarczająco "mocne" do obróbki zdjęć z monitorem zewnętrznym kosztują powyżej 7-8k zł. plus 2k na monitor to razem 10k. Za połowe tych pieniędzy masz "zwykłego" lapka plus bardzo przyzwoity stacjonarny.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna Awatar mescalito
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

dodatkowo laptop z który da powiedzmy zadowalające efekty przy obróbce musi mieć szybki dysk, szybki procesor i dużo pamięci ram, a to się grzeje, to potrzebuje niespożytej ilości energii z baterii (gdy nie ma gdzie wetknąć ogonka). Po roku zacznie rzęzić i trzeba będzie czyścić układy chłodzenia.

Tak jak pisali wyżej - weź stacjonarkę, złóż sobie od razu na RAID'zie, a lapka do pracy kup takiego na jakiego będzie Cię stać

Domyślnie

Dziękuję za rady :-) Przed stacjonarką i tak się będę bronić, bo już jedną mam, z RAIDEM właśnie, do przechowywania archiwum zdjęć, cichą, ekonomiczną, na Atomie z IONem, która do tego robi mi za media center. Tylko podłączona na 42" niezbyt dobrze służy edycji zdjęć :-) No, to się pochwaliłem.

To może odczaruję teraz tę moją "obróbkę zdjęć". To jest szlifowanie RAW w canonowskim Digital Photo Professional - to na razie w pełni wystarcza i zwykły Core2Duo / DualCore radzi sobie doskonale. A laptop jest mi też potrzebny do roboty programistycznej, dlatego nie może to być zupełnie 1-1.5k z lipną matrycą- 1600 szerokości musi być. Laptopa więc zostawmy :-)
    Jaki monitor polecalibyście do tego zestawu? Jeśli dobrze zrozumiałem Janusza, to do ok. 2K można _dobry_ kupić. Mogę prosić o polecenie konkretnych modeli?

Z góry dziękuję.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jaki monitor polecalibyście do tego zestawu? Jeśli dobrze zrozumiałem Janusza, to do ok. 2K można _dobry_ kupić. Mogę prosić o polecenie konkretnych modeli?