Strona 10 z 76 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 757

Wątek: Nowości od Nikona 2011/12?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Słusznie prawisz. Choć dla mnie FF ma "coś" w sobie jeśli chodzi o obrazek. Nie wiem czy plastyka czy coś innego, ale jakoś tak... ładniej jest.
    Fakt, FF ma to coś, choć to coś i KOSZTUJE i WAŻY. I choć 80% zastosowań niekoniecznie jest potrzebne, to jednak szkoda oddać te 20%.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    kwestia priorytetow. ja bym tam wolal miec rozsadny cenowo i jakosciowo telezoom f/4 w systemie, niz nasr* 17 obiektow macro.

a 70-200/4 (...)
    Kwestia priorytetów...

Ja mam telezoom f/4 do FF. Jego zalety są nie do przecenienia. Dla normalnego użytkownika przykładowo sytuacja - przedstawienie gdzie nasze dziecko występuje w przedszkolu i 5D z 70-200 f4L IS + lampa - ideał. Zakres jest idealny, a zoom w w sytuacji gdy stoi się w tłumie rodziców i nie można się przemieszczać - niezbędny.

Ale ten sam zestaw na wakacje, wspinaczkę po górach czy nawet spacer z dziećmi (wózkiem i gratami, a czasem trzeba i dziecko wziąć na ręce), albo podróż autobusem lub pociagiem - to już koszmarnie nieporęczne. Tą GO którą mamy z zoomie f/4 dostaniemy w micro z jaśniejszej stałki. A parę kroków do przodu czy do tyłu można zawsze zrobić. Przy stałce można złapać ciekawszy punkt widzenia, bo zoom nas nie rozleniwia i nie stoimy jednym w miejscu.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 12-07-2011 o 10:20

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Być może, mnie interesuje lider spełnienia marzeń swoich użytkowników...
    Mnie też :cool:.
    Problem w tym, że tu nie ma sprzeczności. Jeśli jakaś firma jest najczęściej wybierana w sklepach to wnioski nasuwają się same. To że jakaś grupa marudów o dość dziwnych zapotrzebowaniach nie czuje się usatysfakcjonowana nie jest wyznacznikiem niczego. Takowi się znajdą się w każdym systemie o każdej porze dnia i nocy niezależne od oferty.

Ja tylko przypomnę, że my tu o Nikonie...
    Ja też :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    A parę kroków do przodu czy do tyłu można zawsze zrobić.
    Tak, zwłaszcza w górach, hehe
    Ja sobie nie wyobrażam zabrania na wakacje półśrodków w postaci m4/3. Poza tym co jest nieporęcznego w 70-200/4+17-40+5D? Ładnie się mieści do jednego małego plecaczka, a jak to plecaczek w marszu za bardzo nie przeszkadza. Jak masz wózek, tak jak ja, to spokojnie sobie wieszam ten plecaczek na rączkach wózka i również nie cierpię z tego powodu. Ktoś tu stara się chyba zbyt na siłę wmówić wszystkich, że małe jest lepsze bo jest małe.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

kwestia priorytetow. ja bym tam wolal miec rozsadny cenowo i jakosciowo telezoom f/4 w systemie, niz nasr* 17 obiektow macro.
    Ktoś (coś) na ten obiektyw musi zarobić.
    Mi się bardzo podoba idea D5100, plotkowanej szerokiej stałki DX, 35/1.8 i 50/1.8G. Trzy małe szkła oblecą wszystko. Kto chce dokupi albo fisza albo macro albo 18-200VR w zależności od preferencji. Jednak baza (trzy stałki, ekw. szeroko, standrard, małe tele) jest a tego póki co tego nie ma nikt inny i - co ważne - tak tanio.
    Oczywiście zakładam, że bythom.com się nie myli co do tej szerokiej stałki DX i jej premiery w tym roku.
    Poza tym po 24-120/4VR ja się optycznych cudów nie spodziewam (po ewentualnym 70-200/4VR).

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mnie też :cool:.
    Problem w tym, że tu nie ma sprzeczności. Jeśli jakaś firma jest najczęściej wybierana w sklepach to wnioski nasuwają się same.
    Dokładnie, marketing Canona jest imho najlepszy. Niestety marketing innej (dużo mniejszej) firmy nawet koło niego nie stał a szkoda.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Dokładnie, marketing Canona jest imho najlepszy. Niestety marketing innej (dużo mniejszej) firmy nawet koło niego nie stał a szkoda.
    A co takiego cudownego jest w marketingu Canona? Chciałbym wiedzieć, to może powiem Nikonowi spółce jak się To robi?

Dla mnie mistrzem marketingu jest Sony i Samsung, strach kibel otworzyć.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    A co takiego cudownego jest w marketingu Canona? Chciałbym wiedzieć, to może powiem Nikonowi spółce jak się To robi?
    Nie wiem czy to pisałem czy nie... Amsterdam, kilka dni wieczorami w centrum, od cholery Rebeli z kitami, zauważalnie dużo mniej Nikonów apsc, dwa lub trzy Dalmierze (5D2), jedna Alfa, dwa korpusy mikro43 (w tym moje GF1).
    Canon: Rebelki z kitami wszelkiej maści, jedno 17-40, jedno 17-55, jedno 17-85, jedno 70-300IS; wszystkie Dalmierze z 24-70L.
    Nikon: kity wszelkiej maści, jedno 16-85VR, jedno 18-200VR.
    Alfa: nie wiem
    mikro43: PL-2 w kicie, u mnie 20/1.7 (plus 14/2.5 w kieszeni)

Zakładam, że nikt z nas nie był zawodowym fotografem na robocie ponieważ nikt nie miał przy sobie... statywu czyli luźne pstryki lub - moje ulubione - right tool for the right job. Dziękuję.

Ja kończę bo (znowu) się robi jakaś dziwna krucjata przeciwko mikro.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 12-07-2011 o 10:57
    the silence is deafening

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Ktoś (coś) na ten obiektyw musi zarobić.
    Mi się bardzo podoba idea D5100, plotkowanej szerokiej stałki DX, 35/1.8 i 50/1.8G. Trzy małe szkła oblecą wszystko.
    jaj mam jednak inna definicje "wszystko" - w szczegolnosci, bardzo lubie focic dlugimi ogniskowymi. rowniez landszafty

Kto chce dokupi albo fisza albo macro albo 18-200VR w zależności od preferencji. Jednak baza (trzy stałki, ekw. szeroko, standrard, małe tele) jest a tego póki co tego nie ma nikt inny i - co ważne - tak tanio.
    zgoda. rozchodzi sie tylko o ocene kto tego potrzebuje.
    ja nie na przyklad, choc nie przecze, ze jest fajne.

Poza tym po 24-120/4VR ja się optycznych cudów nie spodziewam (po ewentualnym 70-200/4VR).
    16-35/4 i 24-120/4 to zywy dowod. na mit wyzszosci szkiel Nikkora nad canonowskimi. wyzej to one sa... cenowo inna kwestia, ze te uklady optyczne po prostu musza miec wady i tego sie nie obejdzie. cena uniwersalnosci.

ale 70-200/4 nie da sie optycznie spartolic (nawet Canonowi to nie wyszlo) i to moze wyjsc dobrze. pozostaje Nikonowi problem pozycjonowania rynkowego, zeby sie wbic miedzy 70-200/2.8 a 70-300 VR.

marketing akurat Nikon ma duzo lepszy, tu rozchodzi sie o inne czynniki. Canon ma znacznie lepsza rentownosc, bo przez ostatnie lata obnizyl koszty, przy zachowaniu zblizonych poziomow cen. drugie co Canon ma, to zdolnosc produkcyjna i zachowanie dostaw, co ostatnio Nikona najbardziej gonilo - bo co komu po 300/2.8 w katalogu, jesli zakup realnego egzemplarza to jak zakup Fiata 126p w latach 80-tych... na bony, przedplaty, losowania i danie tylko komus dobrze postawionemu....
    www albo tez flickr

Domyślnie

marketing akurat Nikon ma duzo lepszy
    Też byłem i na weselu i na plaży
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Biorąc pod uwagę zastosowania głównych potencjalnych kupujących to szkło, to jednak w czerwonym obozie odpowiednik jest trochę wygodniejszy i wszechstronniejszy. Oczywiście nie miałem do czynienia i tylko gdybam patrząc na możliwości i cyferki.
    Jarek

Strona 10 z 76 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów