Idź na początek wątku - wtedy jeszcze było co nieco o tym jak robić zdjęcia małym ludziom. Ostatnio to zrobiła się z tego wątku galeria prokreacyjna ... "popatrzcie jakiego ładnego/ładna zmajstrowałem". Jednak pojawia się też trochę bardzo fajnych zdjęć.
idę dzisiaj na typowe kinderparty - Akcja będzie miała miejsce w plenerze. W jakim Trybie mam fotografować dzieci i z jakimi rozsądnymi ustawieniami - pogoda słoneczna. Nie mam lampy zewnętrznej. Poproszono o bliskie ujęcia.
Ja bym się do tego zbrał tak:
- zapiął 70-200 - im dalej będziesz od dzieci, tym mniej beda się interesowały, czym Ty do nich celujesz. Zoom pozwoli równiez na szybką zmianę ogniskowej, czego nie uda Ci się ze stałką.
- zrobił kilka zdjęć testowych na AV, światłomierz na spot, popatrzył na wyniki/histogram i ustawił na M. Ewentualnie, jak to b. czesto robię, ustawił na AV ze stałą korektą +2/3-1EV. Zdjęcia w plenerze będa prawdopodobnie w stałych warunkach świetlnych, a ew. małe niedoświetlenia można podciagnać przy wołaniu rawa.
- Dużo cierpliwości i bez przesady z tym "szybkim poruszaniem się". Oczwiście, kiedy dziecko biegnie do Ciebie na wprost, złapanie ostrości to będzie wyzwanie, ale w plenerze "szybkość" poruszania się jest dużo mniejsza, niż ta sama "szybkość" w małym pokoju w M2 na Ursynowie.
Takie pytanie na koniec. Skąd do jasnej, weźmiesz dzisiaj "słoneczną pogodę"? Leje od tygodnia i nie widać żeby miało przestać lać.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Np.Przysłona wg.oczekiwanej głebi.Światło zmierzyć na trawę, ewentualna korekta na jasność ubranka,tryb M ,czas możliwie najszybszy,ostrość ustawić na miejsce gdzie za chwilę Ono będzie, czekać i serią.Tak polowałem na swoje jesli całe sylwetki i bieganie.Oczywiście po pierwszych podglad histogramu i korekta.Powstaje dużo ujęć czasem zaskakujących.
Generalnie to jak zwykle nie ma jednej najlepszej metody,Dinderi podał w poście powyżej
w zasadzie wszystko.Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez janmar ; 06-07-2011 o 11:37