Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Tamron czy Canon??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Tamron VC

Pełne uzależnienie

Domyślnie

ciężki temat przerabiałem, powiem co ja zrobiłem - policzyłem kadry (powyżej 200mm) z pleneru na którym używałem tele (bo zwykle praktycznie nie używam tele) i wyszło że paru kadrów bym nie zrobił, kupiłem 70-200/4 i rzeczywiście na kolejnym plenerze paru kadrów nie zrobiłem, a raczej zrobiłem ale mogły być odrobinę lepsze gdybym miał coś dłuższego. Z brakiem stabilizacji sobie radzę bo i tak focę praktycznie zawsze ze statywu, praca pod światło - mhm większość kadrów ostatnio zrobiłem pod światło i mz jest bardzo przyzwoicie (pod warunkiem że źródło światła nie jest w kadrze). trzeba zdecydować czy 200mm jest wystarczające czy nie, jeśli nie to składać na 100-400L.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a ja bym jednak patrzyl przede wszystkim na potrzeby i zastosowania, a potem na etykietke.

70-200/4 nonIS mialem, niedawno zamienilem na nowy 70-300 IS i w porownaniu z tym nowszym bialym to, ajm sorry, ale 70-200 dosc mocno kuleje pod wzgledem golej rozdzielczosci. o roznicy miedzy 200 a 300 mm to mi sie nie chce pisac, bo to tylko uzytkownicy 70-200 uparcie brna w zaparte...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

co kto potrzebuje, masz FFa to i 200mm "trochę inne" jest, i jak widać kupiłeś canona L pomimo "ogromnej" oferty zoomów z zakresem 70-300 systemowych i niezależnych producentów, czemu nie kupiłeś tamrona?
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    co kto potrzebuje, masz FFa to i 200mm "trochę inne" jest,
    to jest bardzo celne spostrzezenie. ale i 70 jest inne i taki 70-200 to zupelnie inny funkcjonalnie lens w cropie czy FF.

i jak widać kupiłeś canona L pomimo "ogromnej" oferty zoomów z zakresem 70-300 systemowych i niezależnych producentów, czemu nie kupiłeś tamrona?
    ze wzgledu na osobiste wymagania i chcenie.
    wymagania to: uchwyt statywowy, mocne kolory, uszczelnienia, trwalosc.
    chcenie: sprawniejszy niz w Tamronach AF, lepsza budowa mechaniczna.

inna kwestia, ze w moim przypadku 70-300 to w zasadzie podstawowy zakres, a jego cene dalem rade strawic (summa summarum, po sprzedazy 70-200/4 i 300/4 dolozylem 400 EUR). ale w tym watku rozchodzi sie o wybor miedzy 70-200/4 a ww. Tamronem 70-300, i to jest zupelnie inne zagadnienie...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

70 jest "inne" mz bardziej używalne na FF. co do wyboru to w tym przypadku użytkownicy porównują obiektywy cenowo a nie pod względem ogniskowej czy innych cech.
    Jestem szumofobem

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Ja się cieszyłem Tamronem 10 miesięcy.. aż coś wypadło ze środka i 2 tydzień czekam na ekspertyze.. jeśli zakup na lata to tylko Canon. Moim zdaniem

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Z tych dwóch, zdecydowany głos za Tamron 70-300 VC...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

70 jest "inne" mz bardziej używalne na FF. co do wyboru to w tym przypadku użytkownicy porównują obiektywy cenowo a nie pod względem ogniskowej czy innych cech.
    dokladnie. wlasnie dlatego trzeba IMHO wyjsc od potrzeb, a nie od tego co jest na etykietce. oba maja mocne strony...

co do trwalosci Tamronow... moze ja "pecha" mialem, bo czy 55-200 czy 28-75 uzywalem dluuugie miesiace i absolutnie nic z nimi nie bylo...
    www albo tez flickr

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    co do trwalosci Tamronow... moze ja "pecha" mialem[...]
    Dokładnie. Ja miałem przez ponad 2 lata 17-50 po rocznym użytkowaniu poprzednika i nic. Zero problemów.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów