Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: AF przy Live View w 50D

Domyślnie AF przy Live View w 50D

Mamy do wyboru trzy opcje ustawiania AF
    1) tryb szybki
    2) tryb live
    3) tryb live :-) - raczej mniej ważny

Jaka jest metodologia wyboru właściwego trybu i czym tak na prawdę się różnią poza tym, że "live" działa dłużej? Dalej w instrukcji stoi, że aby ustawić ostrość należy wcisnąć AF-ON. Czy jak tego nie zrobimy, to samo naciśnięcie spustu migawki nie da pożądanego efektu? Jak to się ma do kolejnych informacji, że automatyczny AF nie zadziała gdy korzystamy z wężyka? Że niby najpierw na body wciskamy AF-ON, a dopiero potem korzystamy z "pilota"?

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Jak nie mamy to ściągamy i czytamy, a dopiero potem jak nie wyczytamy... wątek zakładamy.

Domyślnie

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Z instrukcją się zapoznałem. Potrafię wybrać punkt ostrości w trybie szybkim jak również ustawić ramkę w trybie live.
    Pytanie brzmi czym w praktyce różni się jeden od drugiego? Dlaczego mam wybrać szybki, a nie live lub odwrotnie? Tego w instrukcji nie ma. Pytania w dalszej części postu o wężyk wynikają z niedowierzania gdyż w 1000D takiej przypadłości nie ma.
    Ostatnio edytowane przez broczek ; 21-06-2011 o 08:28

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak dobrze pamiętam to odnosi się to do tego gdy ma sie lustro podniesione, masz tam taka opcje ze strzelasz z lustrem podniesionym. Wtedy jest cicho, szybko itp

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez broczek Zobacz posta
    Pytanie brzmi czym w praktyce różni się jeden od drugiego? Dlaczego mam wybrać szybki, a nie live lub odwrotnie? Tego w instrukcji nie ma. Pytania w dalszej części postu o wężyk wynikają z niedowierzania gdyż w 1000D takiej przypadłości nie ma.
    Szybki bo jest szybszy. A jeśli chodzi o wężyk to jesli aparat nie ma możliowści ostrzenia na podstawie detekcji kontrastu to musi opuścić w trybie lv lustro na chwile aby użyć czujnika detekcji fazy - i do tego służy ten przycisk AF-ON. Z tego co pamiętam w 1000D w tym celu należało nacisnąć jednocześnie gwiazdkę i spust migawki. Po przełączeniu na detekcję kontrastu 1000D ostrzył "tak jak kompakt".

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Rzeczywiście w 50D jest tak, że jak korzystamy z trybu LV to do ostrzenia używamy przycisku AF-ON. Spust migawki wciśniętu do połowy nie uruchamia AF i nie wykonuje ostrzenia. Ja tez kiedyś myslałem, że to ze względów konstrukcyjnych, ale np w posiadanym aktualnie 7D spust migawki w trybie LV działa normalnie uruchamiając AF.
    Jeśli chodzi o fotografowanie z wężykiem, to przecież można to robić z pominięciem trybu LV czyli tradycyjnie i po kłopocie.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    Szybki bo jest szybszy.
    Aż trudno w to uwierzyć, że odpowiedź jest tak banalna .
    Spodziewałem się odpowiedzi w stylu "to zależy, co focisz" i dalszego rozwinięcia tej myśli, a tu proszę, niespodzianka
    Dziękuję

E: sprawdziłem jak to jest w 1000D, należy nadusić *, teraz wiem dlaczego nie lubiłem LV ;]
    Ostatnio edytowane przez broczek ; 21-06-2011 o 14:25

Początki nałogu

Domyślnie

Szybki-opuszczenie lustra, detekcja fazy, podniesienie lustra. Czyli normalny lustrzankowy AF. Szybszy, ale miewa FF, BF i co tam jeszcze lustrzanki miewają.
    Wolny-detekcja kontrastu, identyczny z AF kompaktów, powolny i dokładny.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Szybszy, ale miewa FF, BF i co tam jeszcze lustrzanki miewają....
    Częściej IMHO przypadłość obiektywu, niźli puszki.
    Używam z LV "Trybu Szybkiego" (jedyny IMHO użyteczny w 50D),
    i nie odnotowałem BF/FF z żadnym szkłem, które było/jest w moim posiadaniu.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Częściej IMHO przypadłość obiektywu, niźli puszki.
    Używam z LV "Trybu Szybkiego" (jedyny IMHO użyteczny w 50D),
    i nie odnotowałem BF/FF z żadnym szkłem, które było/jest w moim posiadaniu.

Pozdrówka!
    Problem FF/BF moim zdaniem jest mocno demonizowany, ludzie szukają objawów na siłę, niemniej pytanie było "czym się różnią", a to jedna z różnic. BF/FF może wystąpić z takim samym prawdopodobieństwem co przy normalnej pracy. Przy detekcji kontrastu nie występuje.
    I ja pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów