Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 115

Wątek: Solidny kompakt z dużą matrycą.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Niestety XZ-1 ma lampę błyskającą jedynie na wprost.
    I w związku z tym, co? 5d nie ma lampy zupełnie a wielu tym fotografuje. Dziwni jacyś chyba.
    Ja po roku używania gf1/gh1 zupełnie odpuściłem. O ile z naleśnikiem to może i przyzwoicie wygląda o tyle każdy zoom do m43 robi z tego sprzętu równie mobilny zestaw jak dowolne lustro. Jedno i drugie wymaga swojej torby, różnice wynikające z rozmiaru 43 stają*się*pomijalne. To moje osobiste zdanie, żeby mi nikt nie zarzucił*siania fermentu.
    p.s. O cenach szklanych wynalazków do m43 nie wspomnę, nie będę sadystą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    I w związku z tym, co?
    Ano to, że twierdzenie, że można nim błyskać nie tylko na wprost, jest nieprawdziwe.

5d nie ma lampy zupełnie a wielu tym fotografuje. Dziwni jacyś chyba.
    Ale 5D ma takie wymiary, że z lampą zewnętrzną całość obsługuje się wygodnie, w przeciwieństwie do XZ-1 - ten jest wręcz skazany na wbudowaną błyskotkę.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ale 5D ma takie wymiary, że z lampą zewnętrzną całość obsługuje się wygodnie, w przeciwieństwie do XZ-1 - ten jest wręcz skazany na wbudowaną błyskotkę.
    Wybacz, sporo zdjęć robiłem z gf1 i lampą błyskową. Wyzwalacz radiowy na stopkę a lampa albo w ręku albo na statywie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ano to, że twierdzenie, że można nim błyskać nie tylko na wprost, jest nieprawdziwe.

Ale ten maluch XZ-1 steruje lampami bezprzewodowo.
    Zabieramy w kieszeń taką FL-36R, stawiamy gdzieś tam, a wbudowana ją odpalamy. Nie musimy oświetlać wbudowaną. FL-50R jest za duża, ale FL-36R jest chyba najmniejszą zewnętrzną lampą o takiej mocy (nie mówię o jakiś pierdkach typu FL-14) na rynku i mieści sie w większej kieszeni.

Chodzi o to że XZ-1 daje, co do zbierania światała, praktycznie to samo co bezlusterkowiec/lustro z kitowym zoomem (f/3.5-5.6) przy dużo mniejszych rozmiarach. A co do dodatkowych akcesoriów (lampy i inne) to współpracuje ze wszystkim z czym współpracują lustra/bezlusterkowce Olympusa.

A dodatkowo można za w sensowne pieniądze nabyć do niego obudowę podwodną...

Domyślnie

z niewielką lampą da się pracować, co prawda nie mam XZ-1, ale podobny gabarytowo panasonic LX5 + lampa FL360 (czyli olympusowy FL-36) to poręczny i w miarę wygodny zestaw, lampa jest bardzo mała i lekka jak na swoje możliwości, ma obracany w 2 osiach palnik który daje wiele możliwości, zrobiłem sporo zdjęc takim zestawem tam gdzie nie chciało mi się taszczyć lustrzanki + 3 kg osprzętu i jestem bardzo zadowolony z efektów

mi osobiscie w micro 3/4 brakuje szkła o zakresie 24-90, takiego ja ma lx5, na ile wiem stałki poniżej 28 mm (np 20,24) także niema w sprzedaży, nie licząc rybiego oka, ale to juz zbyt ekstremalne rozwiązanie jak dla mnie
    www.foto-action.pl
    Galerie zdjęć z wyścigów: WSMP DSMP WPP

Domyślnie

Wybacz, sporo zdjęć robiłem z gf1 i lampą błyskową. Wyzwalacz radiowy na stopkę a lampa albo w ręku albo na statywie.
    Wybaczam, że nie zrozumiałeś. Nie chodziło mi o lampę trzymaną w ręku, w kieszeni, na statywie czy w schowku w samochodzie. Wyraźnie napisałem, że chodzi o lampę podpiętą do korpusu.

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Ale ten maluch XZ-1 steruje lampami bezprzewodowo.
    Zabieramy w kieszeń taką FL-36R, stawiamy gdzieś tam...
    Tak, to zaleta, tyle że lampę stawiamy nie "gdzieś tam", tylko określonym polu widzenia, w którym komunikacja korpus-lampa jest jeszcze możliwa. Swoją drogą to ciekawe, czy trzymając lampę w ręku tuż obok aparatu, ciągle jeszcze będzie ona w zasięgu bezprzewodowego sterowania.

Cytat Zamieszczone przez krzysd Zobacz posta
    z niewielką lampą da się pracować, co prawda nie mam XZ-1, ale podobny gabarytowo panasonic LX5 + lampa FL360 (czyli olympusowy FL-36) to poręczny i w miarę wygodny zestaw, lampa jest bardzo mała i lekka jak na swoje możliwości, ma obracany w 2 osiach palnik który daje wiele możliwości, zrobiłem sporo zdjęc takim zestawem tam gdzie nie chciało mi się taszczyć lustrzanki + 3 kg osprzętu i jestem bardzo zadowolony z efektów
    Mam GF2, miałem FL36. Lampa jest oczywiście dość mała, jak na lustrzankowe standardy, ale moim zdaniem nadal zbyt duża do kieszonkowych bezlusterkowców. Można się w to bawić, ale beze mnie
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

No to teraz w rachubę wchodzi jeszcze E-PM1

The E-PM1 is really very small. The body size is very similar to the XZ-1 (Click here to see it) (similar depth and height, and a little less wide. Autofocus speed is awesome (faster than the E-30/E-5 by any means). And the AF is not only fast, it’s accurate! It has touchscreen, but it also has enough buttons like the E-PL1.) Overall it is a camera you can handle very easy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    No to teraz w rachubę wchodzi jeszcze E-PM1
    Jak w rachubę? Dokręć do tego dowolnego zooma (nie musi być ze światłem 1.8 jak w XZ1) i pojawia się kloc w porównaniu do XZ1

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Jak w rachubę? Dokręć do tego dowolnego zooma (nie musi być ze światłem 1.8 jak w XZ1) i pojawia się kloc w porównaniu do XZ1
    A kto Ci każe zooma dokręcać? ;-)

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Porównywałem różne zdjęcia z XZ-1 i E-PL2 kitem 14-42 II. Różnica w ilości szczegółów jednak jak na mój gust jest znaczna na korzyść tego drugiego zestawu. Różnicy w wielkości matrycy nie oszukasz...
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów