Gwoli ścisłości, "stary" TTL opierał się o pomiar ilości światła odbitego od powierzchni filmu.
Pomiar był realizowany przez specjalne czujniki umieszczone u dołu komory lustra w trybie on-line, tzn. w chwili otwarcia migawki lampa się zapalała, a czujniki rozpoczynały pomiar i w chwili, gdy uznały, że na film padło już dość światła gasiły lampę.
E-TTL korzysta z przedbłysku pomiarowego i matrycy służącej normalnie do pomiaru światła zastanego (mierzy światło na matówce aparatu) i na podstawie tego wstępnego pomiaru oblicza ilość światła z jaką trzeba błysnąć przy wykonywaniu zdjęcia.
Pewne nieścisłości się tu wkradły.Oczywiście lampa założona do aparatu który nie obsługuje ETTL (nie daje lampie odpowiednich informacji) będzie działała w trybie TTL, tak jak lampa ETTL II założona do aparatu obsługującego tylko ETTL będzie działać właśnie w tym systemie. Po prostu nie wykorzystasz pełnych możliwości systemu lampy.
- Lampa dedykowana do E-TTL, podpięta do korpusu bez E-TTL nie będzie działać w trybie automatyki.
- E-TTL II to właściwość korpusu, a nie lampy. Wszystkie lampy EX działają w E-TTL II z korpusami wyposażonymi w ten system pomiaru ekspozycji z błyskiem.
Pozdrawiam,
Pirx
witam, chciałbym sie dowiedziec bo nigdzie nie moge znalezc jaki najkrotszy czas błysku ma lampa 430ex II przy pełnej sile 1/1.
| C20D + BG-E2 | S8 f/3.5 | C50 f/1.8 | 430EX II |
Ja kiedyś poruszyłem obszerniej temat, Janusz miał dość precyzyjne informacje na ten temat. W każdym razie pamiętam, że najkrótszy możliwy czas błysku dla lamp Canona i tak był, niestety, o wiele dłuższy od lamp Metza.
Wiem o co Ci chodzi. Może napisz do serwisu, albo na Canon Polska jest pomoc techniczna.
Ale jakie to ma znaczenie (gdybyś zapytał o najkrótszy czas synchronizacji to co innego)?
Ostatnio edytowane przez axk ; 18-06-2011 o 19:35
EOS + Speedlite
Znaczenie ma takie, że można poprzez błysk zamrozić ruch np. rozpryskującą się kroplę.
Są lampy których najkrótszy błysk trwa przez 1/8000 sek. a inne nawet 1/20000 sek.
Dlatego ma to znaczenie.