Jeśli mówisz o zawiasie palnik - korpus, to tak. Luz jest wyczuwalny i słyszalny.
Jeśli mówisz o zawiasie palnik - korpus, to tak. Luz jest wyczuwalny i słyszalny.
Tak o tym palnik - korpus. Jak wyczuwalny to OK> Bo nagle mnie coś naszło że mi to lata chyba.
Lata o wiele bardziej niż w chińczyku za 200 zł. Też się kiedyś zastanawiałem ( bodaj 4 lata temu) "odpadnie czy nie odpadnie", ale jakoś się trzyma![]()
Odnośnie mocy lampy, dołożę linka jak w których lampach jest to sterowane, speedlight vs studyjne, bardzo fajne objaśnienie:
Speed of flash for high speed photography
W skrócie speedlight startuje z pełnej mocy i jest regulowany czasem, przy czym na większych mocach jak napisałem wcześniej z czasem moc słabnie,
inne lampy np studyjne są ograniczane napięciem z którego startują.
To uzupełniam, gdyż jeden z kolegów mnie wywołał do tablicy w innym temacie, z przykładem typowo na lampach bardziej czytelne będzie niż porównanie do akumulatora![]()
Ostatnio edytowane przez caniggia ; 14-10-2012 o 17:41
caniggia
Flickr
Witam, jestem raczej pasywnym użytkownikiem forum, raczej się nie udzielam, ale w tym wypadku postanowiłem napisać. Nie chcę otwierać nowego wątku bo dylemat dotyczy właśnie 430exII. Posiadam aktualnie 3 lampy 550EX, używam ich często do zdjęć sportu, bardzo często o zmroku, lampy jadą w trybie slave na 50% mocy, często po godzinie muszę się udać by zmienić akku (a urządzenia znajdują się nie jednokrotnie w ekstremalnych miejscach), ale to nie jest najgorsze, problem tkwi w tym, że przy szybszym zużyciu akumulatorów lampa ładuje się do kilku sekund od błyśnięcia. Jest to niedopuszczalne w mojej sytuacji. Mam pytanie do osób, które posiadały 550EX i miały też do czynienia z 430exII, czy warto pozbyć się dwóch lamp 550EX na korzyść dwóch 430exII? Zaznaczam, że warunkiem nie jest moc, wystarczy w zupełności max przewodnia z 430. Potrzebuje więc szybkiej i oszczędnej lampy, a słyszałem, że w 430exII jest założony lepszy (czytaj: szybszy i bardziej oszczędny) system renderowania mocy z akku, czy to prawda? 550EX to stara lampa, ale posiadająca full manual, czy 430exII nie zawiedzie mnie w tej kwestii? Mogę okazyjnie (w cenie 550EX) kupić 430exII, nie wiem tylko czy warto... Będę wdzięczny za wszystkie opinie. Pozdrawiam Jacek.
Ostatnio edytowane przez jacur ; 28-11-2012 o 12:06
430ex II jak aku są słabe ładuje się bardzo długo. Na tyle długo, że przeszkadza.
caniggia
Flickr
sprzedaj je wszystkie 550ex - będziesz miał ok 2000zł, zakup 3 lampy YN-560II cenowo po ok 320zł/sztuka + Battery Pack typu CP-E3 i CP-E4 (każdy po niecałe 200zł) + wyzwalacze radiowe YongNuo (poluj na używki, za zestaw 3 odbiorników i nadajnik zapłaciłem 165zł z przesyłką) - czyli sumując: 3lampy(960zł)+3battery packi (600zł)+wyzwalacze i odbiorniki (300zł nówki) = 1860zł i jeszcze troszkę kasy zostaje na nowe baterie. - zestaw full manual o bardzo dobrej mocy...
Regulamin pkt 8.