Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: 85mm 1.8 + grip vs Sigma 70-200 HSM Macro II 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
    dla ścisłości czas powinien wynieść 1/320 bo to crop. ale to dla zdjęcia nie poruszonego idealnego w powięszkeniu 100% natomiast dla zdjęcia akceptowalnego to i 1/100 wystarczy plus dobre trzymanie zestawu w łapach i trochę wprawy. zawsze można podbijać iso jak jest schowane słońce lub używać auto iso.
    To tylko teoria, a to co obliczone na kalkulatorze nie zawsze ma odniesienie do rzeczywistości. Przy pracy na tym szkle 1/200 stanowiło dla mnie punkt graniczny na długim końcu.

nie twierdzę że ta eLka jest lepsza, jest inna. Pomyśl raczej co zrobisz gdy 85 to będzie za mało w zasiegu? mając kupować teraz 85 1,8 chyba zastanowiłbym się nad sprzedaniem 70-200 i zakupem wersji 2,8. to daje i światło i uniwersalność+zakres.
    Podkreślę to jeszcze raz, bo kolega nie zwrócił chyba do tej pory na to uwagi - po rocznej pracy na obu szkłach jednocześnie! mogę śmiało powiedzieć, co może okazać się dziwne, że stałka była dla mnie zdecydowanie bardziej uniwersalnym szkłem. Ze względu na jakość i światło. Gdy brakowało mi zooma, dawałem trzy kroki do przodu. W ostateczności cropowowałem co i tak dawało w mojej pracy lepsze rezultaty.
    A dlaczego tak się działo? Bo mając tylko tę L niejednokrotnie nie zrobiłbym zdjęcia. Fotografia to malowanie ŚWIATŁEM, a to zapewnia 85.
    I od razu ucinając ew. dyskusję - nie, nie miałem walniętego egzemplarza L, a stałkę wziąłem pierwszą z brzegu w sklepie.

tyle że jestem zadowolony ze swojej lufy, a odsprzedaż spowodowała by stratę więc nie kalkuluje mi sie to, poza tym jestem totalnym amatorem i zawsze jak jest zbyt ciemno mogę (czasami nie bez żalu) odpuścić pstrykanie.
    1) Ta L cały czas trzyma cenę. Kupiłem ją i sprzedałem nie dokładając ani zł. 2) Niestety nie mogę odpuścić sobie pstrykania wykonując zlecenie.
    Ostatnio edytowane przez Bodzius ; 09-06-2011 o 14:57
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

malowanie światłem, więc jak jest wystarczająco to się maluje, jak nie to fakt, lepiej założyć jasną stałkę
    nie mam zamiaru dyskutować, wiem że to szkło ma swoje wady, jak każde. 3 krok do przodu - ok, ale nie zawsze się da, a cropowanie... ok ale z 30D to chyba lekko nie jest?

kończąc OT - nie chcę CI udowodnić że 85 jest złe - ba jak tylko znajdę mocno luźną gotówkę to nabędę je bo to jedno z lepszych szkieł C - tak się przynajmniej czyta a krótka okazja na obcowanie z nim dała mi pozytywne wrażenie z używania.
    ja z eLkę dałem 2k - nówka, myślę że sprzedałbym ją za 1800 max - tylko, że nie chce(nawet pokusa odrzucenia 85 i sprzedania eLi i wzięcia 2,8 jakoś nie przemawia do mnie).

No i zlecenia na koniec -ja ich nie mam, ale gdybym miał, wydał bym parę złotych na sprzęt tak by w każdym momencie(prawie) móc zdobyć odpowiednio dużo materiału.

pozdrawiam!
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Domyślnie

nie mam zamiaru dyskutować, wiem że to szkło ma swoje wady, jak każde. 3 krok do przodu - ok, ale nie zawsze się da, a cropowanie... ok ale z 30D to chyba lekko nie jest?
    Tak się składa, że 30D pstrykam prywatnie zdjęcia. Do pracy najczęściej biorę redakcyjną 5D jeśli robi to koledze różnicę w ocenie mojej opinii...

Kolega widzę lubi dużo czytać i dużo teoretyzować. Zachęcam do przetestowania obu szkieł naraz. Gdybym ponownie stanął przed takim wyborem i musiał zostawić tylko jeden obiektyw, sprzedałbym 70-200.

No i zlecenia na koniec -ja ich nie mam, ale gdybym miał, wydał bym parę złotych na sprzęt tak by w każdym momencie(prawie) móc zdobyć odpowiednio dużo materiału.
    Dokładnie tym się kierowałem sprzedając 70-200L. Póki co utwierdzam się tylko w słuszności swojej decyzji.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Bodzius ; 09-06-2011 o 16:39

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

nie to że uważam 30D za złą puchę, ale rozumiem że z 5D cropuje się inaczej jednak i inaczej to wygląda później?
    Czytać fakt - lubię. też. Ale nie wmawiaj mi pls że wszędzie danie kilku kroków do przodu załatwia sprawę.

Znowu zarabiając na fotkach chyba bym jednak zdecydował sie na zooma z f2,8. a 85 jako uzupełnienie, bo cena nie powala, a skoro zarabia na siebie to czemu nie.

Domyślnie

nie to że uważam 30D za złą puchę, ale rozumiem że z 5D cropuje się inaczej jednak i inaczej to wygląda później?
    a cropowanie... ok ale z 30D to chyba lekko nie jest?
    To kolega chyba dostrzega jakieś różnice w cropowaniu. Dla mnie jest tak samo lekko.

Czytać fakt - lubię. też. Ale nie wmawiaj mi pls że wszędzie danie kilku kroków do przodu załatwia sprawę.
    Niestety kategorycznie nie zgodzę się z kolegą... Może pracuję dla małej redakcji, ale jak już idę na zlecenie to z plakietką "media". To daje mi możliwość np. stania pod sceną, gdzie 85 wystarczy; stania przy stole konferencyjnym, gdzie również 85 wystarczy; hala do piłki nożnej również nie jest duża - wystarczy przejść się wzdłuż linii boiska; będąc na bankiecie 85 to nawet czasami jest za długa;

Znowu zarabiając na fotkach chyba bym jednak zdecydował sie na zooma z f2,8. a 85 jako uzupełnienie, bo cena nie powala, a skoro zarabia na siebie to czemu nie.
    Jak tylko będzie mnie stać to pewnie zakupie zoom ze światłem 2,8.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Patrzysz na to ze swojej perspektywy, ja akredytacji nie mam więc muszę podpierać się dłuższą ogniskową no i będąc za barierką nie chce mi się przeciskać między ludkami w inne miejsce.
    Inne punkty widzenia bo inny punkt 'siedzenia' To tyle

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a co to za media co samymi stałkami pstrykają -rozumiem że macie w redakcji 70-200 2.8 ?
    pozdrawiam
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DAWIDSON Zobacz posta
    a co to za media co samymi stałkami pstrykają -rozumiem że macie w redakcji 70-200 2.8 ?
    pozdrawiam
    Niestety nie. Studencka działalność bardziej dla samej przyjemności, niż korzyści. Powoli kompletujemy sprzęt.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów