Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: [test] lampa FOMEI Panther 600 Mini

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jestem po sesji, powiem krótko - gdzieś mam regulację Waliłem 90% na full power, a w słońcu to akurat na styk było.

Akumulator naładowany po 150 błyskach nie zająknął się nawet na chwilę. Wystarczy pewnie na następną sesję jeszcze.

Troszkę grzebania przy rawie, bo temperatura bysku taka ni w kij dmuchał w porównaniu do światła dziennego, ale moje doświadczenie w błyskaniu w plenerze jest zerowe, więc nie mam punktu odniesienia.

Kilka sampli:

O obiektywach wiem prawie wszystko

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kuba, a jest szansa ze pokazesz bez obrobki? No i z jakim modyfikatorem?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Soft 120x80

jedno bez obróbki

Jeszcze jedno obrobione.

Ostatnio edytowane przez Cichy ; 03-06-2011 o 17:36

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cichy, uzywales tego swojego patentu z uchwytem?
    jak w praktyce, z softboxem sie to sprawowało (pisałeś o pewnych obawach zwiazanych z rozmiarami lampki)

Dopiero zaczyna Awatar Rrrr

Domyślnie

Przyjemnie wszystko jest doświetlone, wydaje mi się że za tą cenę zestawik naprawdę godny polecenia. Nie mogę wywalić XXXXzł na moje "dodatki" fotograficzne jak również nie jestem aż tak zaawansowanym użytkownikiem : ).

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orlen.ownlog.com Zobacz posta
    stormur, bierz pod uwage, że ludzie są różni, po co od razu jechac negatywnym PRem. Masz inne wymagania, nie jestes po prostu targetem. Na przyklad dla moich zastosowan ta lampka jest idealna i zastąpię nią swojego zwyklego panthera, wlasnie ze wzgledu na rozmiary.
    Dlaczego "negatywny PR" ??? Jak cos jest BE , to mam odwage powiedziec wprost, ze jest BE...

Zwlaszcza , ze PR twierdzi,ze jest "super-hiper-cool" ze szczegolnym naciskiem na parametry, ktorych wartosci nie podaje...

Odnosnie zdjec "w sloncu" - jasne... mi 400Ws wystarcza do f16-f22 ... jak mocniej potrzeba to 2gie 400Ws. DODAC mozna zawsze.

ALE : ostatnio robilem "flaszke" ( nie musialem oddac ) i "skrecona" studyjna 500Ws to bylo duzo za duzo, Skrecona studyjna 200Ws tez... Quadra, port B skrecony na min to bylo ciut ciut za duzo, ale do przezycia ...Dodatkowe warstwy dyfuzyjne i bylo OK. Moc uzyta to 8-9 Ws.

Odnosnie filtrow ND - fajne na male reflektory. Nie na softa 90x110, nie na okte 150. Nie "wkleisz" idealnie. Zawze gdzies ci "poleci bokiem" i pupa zimna...

Kolor : kolor ma byc taki i taki ( Pantone XXX np. albo wg ich wzorca i profilu) . I jak ci odwala sesje ( nie zaplaca ) bo kolorystycznie jest "kupa" nie nie chce im sie z tym walczyc, to kwestia zacznie byc istotna... Tak samo jak moc - jak bedziesz musial korygowac idealnie ekspozycje do koloru na 30 zdjeciach , bo lampa ma "delikatny" odchyl .... I sie czasem nie da i trzeba zrobic "re-shoot" ( z wszystkimi tego kosztami ) . ...

Nie krytykuje dla zasady. Pisalem wczesniej - jesli by Fomei nazwalo wprost : idealny amatorski - przyklasnal bym . Ale nie... wszystko co nasze jest "profi" .

I dlaczego ta banda idiotow zwanych profesjonalnymi fotografami kupuje lampy po 2000 euro sztuka, packi po 3-8.000 euro , i softboxy po kilkaset euro sztuka tego nie wie nikt ... Zjawisko niezrozumiale... bo po co przeplacac , jak jest "profesjonalne Fomei "...

Nie twierdze, ze Fomei jest z gruntu zle i juz. Wprost przeciwnie. Do wielu zastosowan bedzie wystarczajace. Zwlaszcza za ta cene. Jest wynikiem kompromisu i trzeba sobie zdawac sprawe. Jak napisal Cichy : idealny do zastosowan amatorskich . Choc z wielkim ograniczeniem ( moc min ) .

A, ze prducent pisze " priorytetem bylo dla nas stabilnosc mocy i koloru ", to pisze... Dla mnie priorytetem w MOIM biegu na 60m jest czas. Dzisiaj mialem jakies 45 sekund... po 4 rekonstrukcjach kolana to i tak wynik bardziej niz zadowalajacy !!! Wrecz rewelacyjny. Poprawiony o 30% w stosunku do poprzedniego !!!! ALE NIE PROFESJONALNY. I juz .

I zeby nie bylo , ze bronie jakiejs marki. Nie . Do zadnej nie jestem przywiazany i kazda ( poza Mac'iem ) moge zmienic jesli ktos za mniejsze pieniadze da mi wiecej. Caly sprzet amortyzuje mi sie ok 6 miesiecy max- zaden problem... .
    Canon Elinchrom

Domyślnie

Przyjemnie to wygląda. Byłem nastawiony obojętnie do tej lampy czytając początkowe testy, ale jak widać na zdjęciach jest nieźle. Szczególnie z tym akumulatorem, 150 błysków i jeszcze śmiga. Na Quantuumie jest to nie do osiągnięcia (chyba?) Jedyne co mnie też zaniepokoiło to ta regulacja. Ciekawe jak z dalszą jakością, bo te Quantuumy u niektórych padają, barwy nie trzymają

Cichy, planuję kupić pod soft'a/beauty dish'a właśnie albo tego Fomei'a albo Quantuum'a 600Ws Dual Power, która grałyby razem w komplecie z 580EXII i 540EZ. Całe szczęście, że się wstrzymałem, bo wyszła ta lampka i wybór jest ciężki.
    Pisałeś, że musimy poczekać na teścik Fomei vs Quantuum, ale rozumiem, że szykujesz coś takiego i zrobisz to porównanie ??
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stormur Zobacz posta
    Odnosnie filtrow ND - fajne na male reflektory. Nie na softa 90x110, nie na okte 150. Nie "wkleisz" idealnie. Zawze gdzies ci "poleci bokiem" i pupa zimna...
    W przypadku rozwiązania jakie zaproponowałem (BK-3) prosta sprawa - robi się dobrze spasowany filtr ND między BK-3 a lampę i pasuje do każdego modyfikatora

Cytat Zamieszczone przez stormur Zobacz posta
    Nie krytykuje dla zasady. Pisalem wczesniej - jesli by Fomei nazwalo wprost : idealny amatorski - przyklasnal bym . Ale nie... wszystko co nasze jest "profi" .
    Jakoś nie zauważyłem w opisie Fomei mini słowa "profesjonalna". PRO to jest Fomei Panther PRO, przynajmniej ja tak to odczytuję. Jeśli coś jest amatorskie, żaden producent tego tak nie opisze. Ja zakwalifikowałem tę lampę w sposób jednoznaczny - idealna dla ZAAWANSOWANEGO AMATORA.

JA OSOBIŚCIE chętnie dopłaciłbym z 500-1000 zł dla lepszego wykonania (metal), większego zakresu regulacji i troszkę lepszej temperatury barwowej.

Cytat Zamieszczone przez kasprzak Zobacz posta
    Pisałeś, że musimy poczekać na teścik Fomei vs Quantuum, ale rozumiem, że szykujesz coś takiego i zrobisz to porównanie ??
    Tak, mam nadzieję, w najbliższym tygodniu.

Domyślnie

Wielkie dzięki Cichy za test.... dla wielu z nas bardzo przydatny
    Jestem tego samego zdania co Cichy - dobre dla zaawansowanego amatora...

Skoro tyle wad i problemów to nie lepiej dolożyc i kupic jakaś mocną lampke z pelna regulacją i jeżeli ktoś posiada już jakies lampki studyjne to czy nie lepiej zainwestować:
    http://www.sklep.medikon.pl/ZASILACZ...1500-1950.html

Mamy w takim wypadku najlepsze zestawienie i każdy dostosowuję je do swoich potrzeb (jeden kupuje lampe 500Ws a inny 250Ws)
    I tutaj mała prosba do Cichego, jesli moglbys przetestowac takiego aku??
    Wydaje sie to byc dośc ciekawa propozycja i tez w przystepnej cenie..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morafi Zobacz posta
    I tutaj mała prosba do Cichego, jesli moglbys przetestowac takiego aku??
    Wydaje sie to byc dośc ciekawa propozycja i tez w przystepnej cenie..
    Jak dla mnie to już jest za duży klamot do dźwigania na sesję. No chyba, że mamy sztab do pomocy.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów