Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 74

Wątek: 30D ma mniejsze szumy niz 50D wymiękłem

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Piszesz o Rawach ? A ja robie tylko JPG :P

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Piszesz o Rawach ? A ja robie tylko JPG :P
    To masz jeszcze mniejsze szanse w walce o dobry obrazek z 50D .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Tak jak pisze tezmarek, trzeba wypracować sobie nowy sposób obróbki, zarówno jeżeli chodzi o odszumianie jak i ostrzenie. Ja też miałem niezły szok po przejściu z 350D na 7D (negatywny). Wole obrazek z 350D, ale jednak inne ficzery przeważają na korzyść 7D. Z 30D oglądałem wiele zdjęć w różnych warunkach i gdyby dodać do niego trochę lepszy AF, LV i poprawić lekko szumy to by go kupił od ręki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jeszcze odnosząc się do JPG w 50D czy 7D to niestety jest już całkiem tragedia w porównaniu do takiego np. 350D. Na 350D w większości używałem JPG do sportu i reportażu, teraz już raczej tego nie robię
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 24-05-2011 o 10:31 Powód: Automerged Doublepost
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    wołarka, która nie robi czary-mary, nawet z najnowszych matryc wypluwa taki sobie obraz.
    otóż to i to jest dobre podsumowanie tematu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bo do 20/30D to jak do malo czego pasuje powiedzenie: "STARE, ALE JARE".

Mi obrazek w 1:1 w 50D zawsze wydawal sie jakis dziwny, pewnie jest to spowodowana pierwszym, sporym skoku 'megapixli' 10 - 15mpix.
    Ale i tak oczywiscie 50D to kawal swietnej puszki.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 24-05-2011 o 11:35

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Jeszcze lepsze podsumowanie wątku to takie, że już nie muszę się zastanawiać nad zostawieniem sobie mojego ukochanego backupu w postaci 30d którego mam od nowości i w idealnym stanie Niech sobie leży, na ISO800 obrazek jest idealny i to często wystarcza.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

zawsze przecież można próbować walczyś z sRAWem, albo szukać innych wołaczek RAWów, bo każda robi to inaczej, jedna lepiej inna gorzej. Kwestia znalezienia softu odpowiedniego dla siebie, swojego portfela no i dobrych ustawień.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

ja robię sRAWy i wołam w CR i również nie jestem zachwycony obrazkiem z 50D, ale to raczej z winy operatora niż samej puchy...

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

ok nie mylmy więc dwóch kompletnie różnych spraw.
    co do wielkości matrycy i sRAW w 50D - widać producent sam się obawiał takiego skoku dlatego wstawił taki 'ficzer' jako rezerwową drogę dla 'szumofobów'.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    30D było dobre jak na swoje czasy. Przy obecnych cropowych wyczynach Nikona czy Pentaxa wypada blado. Konstrukcja 50D też ma już ponad trzy lata - trzeba o tym pamiętać. A że komuś 50D nie pasuje - nie dziwię się wcale. Ta matryca ma swoją specyfikę i żeby osiągnąć dobrą jakość techniczną na wysokich ISO trzeba trochę zachodu i eksperymentów z metodami obróbki, bo sztampowe postępowanie może zaprowadzić w maliny.
    W wielkich bólach zrobiłem poniższą sesję na Canon 50D i Canon 50mm 1.8
    http://pipipi.pl/main.php?g2_itemId=29

- często wyostrzając. Kolory czasem zmieniane, czasem podciagane, czasem kontrast mocno zmieniany. Ogolnie z sesji jestem zadowolony. Ale to co uzyskalem z Canona 30D na tym samym obiektywie to przeszlo moje najszczersze oczekiwania.

Natomiast jesli chodzi o ostrosc to nie wiem, ale po zmniejszeniu z 15mpix to powinno byc bajka, a nie jest....

Co do owych RAWów jak ktos tam poruszal. Nie trawie ich, bo właśnie te "wywołarki" rawów to jakiś element z którym nie udało mi się nigdy dogadać... oczywiscie mozna by sie tu spierac, ale fotografuje od 9 lat w JPG i nie zawiodłem się. Znacznie ciekawszy stosunek jakości wychodzi mi po obróbce JPG i zapisaniu tego do TIFF, niż wywoływanie RAW do PSA i zapis do TIFF. Ale jak mówię, nie twierdzę, że RAW jest zły, tylko nie jestem jego zwolennikiem.
    Ostatnio edytowane przez ekrowa ; 26-05-2011 o 10:44

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów