Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 74

Wątek: 30D ma mniejsze szumy niz 50D wymiękłem

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    I zachwalany jako TOP model-50 okazuje sie slaba A zmieszana z blotem 60 okazuje sie byc dobrym wyborem, bo nowsza konstrukcja
    Ktoś, kto zachwala 50D, jako TOP model bezczelnie łże
    Canon na tle konkurencji ostatnio wypada raczej blado, a 60D, tez żadnym hitem nie jest. Średniaki i tyle.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Przepraszam, a ten wątek to gdzieś konkretnie zmierza czy zaraz się pobijemy tu o 60D ,50D, 30D a pewnie i jakieś 'zółtki' się tu zaplączą zaraz?
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
    Przepraszam, a ten wątek to gdzieś konkretnie zmierza czy zaraz się pobijemy tu o 60D ,50D, 30D a pewnie i jakieś 'zółtki' się tu zaplączą zaraz?
    Tytuł wątku prowokuje do potyczek

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    30D było dobre jak na swoje czasy. Przy obecnych cropowych wyczynach Nikona czy Pentaxa wypada blado.
    Mnie tam w Nikonowych cropach kręci tylko DR i AF, reszta jest IMHO niepotrzebnie przebajerzona. Aparat powinien być maksymalnie prosty w obsłudze i 30D takie jest. Do tego dochodzi ergonomia (za którą tak chwali się Nikony). Mnie po prostu lepiej leży canonowska i nie jest to kwestia przyzwyczajenia.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Nie zmienia to faktu, ze po wielu OH i Ah przy 50D, po prostu cos nie pasi. Mi tez cos nie pasi, ale nie wiem jeszcze co Jakos nie moze mi w reke wskoczyc te body. Lepiej mi sie pstrykalo 400D z kitem- trafialo,nie mydlilo- jedynie gorzej w rece lezalo.

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Nie zmienia to faktu, ze po wielu OH i Ah przy 50D, po prostu cos nie pasi. Mi tez cos nie pasi, ale nie wiem jeszcze co Jakos nie moze mi w reke wskoczyc te body. Lepiej mi sie pstrykalo 400D z kitem- trafialo,nie mydlilo- jedynie gorzej w rece lezalo.

Sprzedaj Masz szanse wziac wiecej niz za niego zaplaciłeś, dzięki kultowości

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    50/1.8 to szkło o bardzo dobrym stosunku ceny do jakości optycznej, ale ma swoje wady - między innymi losowość AF. Przy oglądaniu zdjęć w skali 100% błędy AF są bardziej widoczne na gęstszych matrycach.
    potwierdzam mam gęstą matrycę i często to odczuwam, ale jak już trafi na 100% to jest super
    niemniej taka moja dygreasja w kwestii szumów - IMHO ogólnie jest torche przesady w demonizowaniu szumów, jeszcze całkiem niedawno sam zwracałem na to uwagę i się nakręcałem jak to moja matryca szumi, ale od penego czasu przestałem oglądąc zdjęcia na 100% widoku i przestałem się tym martwić, prze co żyje mi się zdeycdowanie lepiej, zersztą po wydrukowaniu fotek żadnego suzmu nigdy nie widziałem :cool:

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

jak już tak jeździcie po 50D to ja sie dorzucę że wcale tragedii nie ma, body lubię, wygodne, może i wybajerzone ale wciąż stosunkowo łatwe w obsłudze i najważniejsze funkcje ma na wierzchu. nie mogę uwierzyć że ktoś po zmianie na 50 z korpusu xxxD jest rozczarowany i lepiej się mu tamten obsługuje - no chyba że z racji małych dłoni i dużej siły przyzwyczajenia.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filharmoniusz Zobacz posta
    Sprzedaj Masz szanse wziac wiecej niz za niego zaplaciłeś, dzięki kultowości
    I kupie 500D 600D ? Ekran,liveview mnie nie interesuja- nagrywanie filmow rowniez. Dostane gorszy jakosciowo aparat co bedzie odczuwalne w rece.
    Badz tu madry...

Uzależniony

Domyślnie

Moje zdania jest takie, że 50D to pierwszy z "gęstych" cropów i skutki tego widać. Wydaje mi się, że problem leży głównie w tym, że na owe czasy nie było jeszcze tak dobrych jak obecnie algorytmów dla gęstych matryc - stąd np. problemy z szumem u niektórych. Niby Canon nie manipuluje RAW, ale jednak implementuje algorytm wołania w takim np. DPP. Test optycznych przeprowadzony na 7D pokazał, że wołarka, która nie robi czary-mary, nawet z najnowszych matryc wypluwa taki sobie obraz. I tu upatruję źródła części problemów z 50D. Moim zdaniem algorytmy wołania rawów z 50D pochodzą z czasów... 50D. Jeśli ktoś narzeka na strukturę szumu w pięćdziesiątce dla wysokich ISO, to niech weźmie przesunie suwaczek odszumiania chrominancji w prawo (nie ruszając luminancji@) i dostanie szum o strukturze znanej z nowych gęstych cropów. To tylko jeden z przykładów. Dlatego w wypadku 50D trzeba sobie wypracować sposoby postępowania z materiałem lub kupić coś nowszego (powiązanego z nowymi algorytmami wołania dla wysokich ISO) albo starszego (o mniejszej matrycy... - np. 30D). 50D jest "pomiędzy" i dlatego problemy wynikające z gęstej matrycy trzeba rozwiązywać ręcznie. A specjalnie wygodne to nie jest.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów