Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 159

Wątek: Stare lampy błyskowe a współczesne DSLR

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gemini Zobacz posta
    Hmm może racją żeby sobie dać z nią spokój może trochę szkoda bo daje nawet ładny błysk.
    Tak bym zrobił. Teoretycznie styki lampy w tych nowych cyfrankach są izolowane ale jak pisał wyżej MacGyver te lampy potrafią przywalić niezłym napięciem w stopkę, a biorąc pod uwagę ile elektroniki jest w dslr-ach to ja bym nie ryzykował.

BTW: link nie działa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gemini Zobacz posta
    Hmm może racją żeby sobie dać z nią spokój może trochę szkoda bo daje nawet ładny błysk.
    Zrób sobie bilans ewentualnych zysków i strat. Masz fajną i drogą puszkę - podłączając do niej starą bezwartościową lampę zyskujesz niewiele światła, a tracisz ETTL i w najgorszej sytuacji także aparat. Ułamek kwoty jego (aparatu) ewentualnej naprawy wystarczy na porządną lampę ;-)
    D3

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ok to dziękuje wszystkim za pomoc ciesze się ze nie podłączyłem ruską do mojego body a trochę mnie to kusiło. Może kupie coś z tańszych produkcji Nissin czy coś takiego. Myślę że dla amatora w zupełności wystarczy.

Domyślnie A co na to Canon

Ja mam jeszcze jedno pytanie: czy te odpowiedzi są oparte na jakiś oficjalnych informacjach od Canona Tzn. skąd wiecie że nowsze aparaty są chronione do 300V? Tak jeszcze przy okazji: rozumiem że 500D również ma margines do tych 300V skoro jest po 350D,400D i 450D?

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuba12345679 Zobacz posta
    Tzn. skąd wiecie że nowsze aparaty są chronione do 300V?
    Z instrukcji
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Jedyna notka z instrukcji dotycząca innych lamp niż Canonowe to: "Nie należy podłączać wysoko napięciowej lampy błyskowej do gorącej stopki aparatu, ponieważ może ona nie zadziałać."
    Nie jest tutaj napisane że aparat może ulec uszkodzeniu, aczkolwiek zwrot "nie należy" sugeruje nie podłączanie :/ I tu mam właśnie dylemat. Bo nigdzie nie mogę znaleźć oficjalnej informacji na ten temat poza forami. Chyba zostaje mi tylko telefon z pytaniem do serwisu Canona.

Domyślnie

Gdyby kogoś jednak interesował zakup starej lampy, to polecam tę stronę:
    http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

można sobie sprawdzić napięcia na stopce paru popularniejszych modeli ze starej stajni.
    Pozdrawiam serdecznie!

Arkadiusz Stopa

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Chyba zostaje mi tylko telefon z pytaniem do serwisu Canona.
    Na pewno się dowiesz więcej niż na forum

Weź sobie przeczytaj 12 stronę tego wątku i nie męcz.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Spoko czytałem już wszystkie. Ale już nie męcze :P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Jedyna notka z instrukcji dotycząca innych lamp niż Canonowe to: "Nie należy podłączać wysoko napięciowej lampy błyskowej do gorącej stopki aparatu, ponieważ może ona nie zadziałać."
    Nie jest tutaj napisane że aparat może ulec uszkodzeniu, aczkolwiek zwrot "nie należy" sugeruje nie podłączanie :/.
    To nie podłączaj, albo zrób "koromysło" na optotriakach, żeby dawała 6-8V a nie 200-300V
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów