"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Zrób sobie bilans ewentualnych zysków i strat. Masz fajną i drogą puszkę - podłączając do niej starą bezwartościową lampę zyskujesz niewiele światła, a tracisz ETTL i w najgorszej sytuacji także aparat. Ułamek kwoty jego (aparatu) ewentualnej naprawy wystarczy na porządną lampę ;-)
D3
Ok to dziękuje wszystkim za pomoc ciesze się ze nie podłączyłem ruską do mojego body a trochę mnie to kusiło. Może kupie coś z tańszych produkcji Nissin czy coś takiego. Myślę że dla amatora w zupełności wystarczy.
Ja mam jeszcze jedno pytanie: czy te odpowiedzi są oparte na jakiś oficjalnych informacjach od CanonaTzn. skąd wiecie że nowsze aparaty są chronione do 300V? Tak jeszcze przy okazji: rozumiem że 500D również ma margines do tych 300V skoro jest po 350D,400D i 450D?
Jedyna notka z instrukcji dotycząca innych lamp niż Canonowe to: "Nie należy podłączać wysoko napięciowej lampy błyskowej do gorącej stopki aparatu, ponieważ może ona nie zadziałać."
Nie jest tutaj napisane że aparat może ulec uszkodzeniu, aczkolwiek zwrot "nie należy" sugeruje nie podłączanie :/ I tu mam właśnie dylemat. Bo nigdzie nie mogę znaleźć oficjalnej informacji na ten temat poza forami. Chyba zostaje mi tylko telefon z pytaniem do serwisu Canona.
Gdyby kogoś jednak interesował zakup starej lampy, to polecam tę stronę:
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html
można sobie sprawdzić napięcia na stopce paru popularniejszych modeli ze starej stajni.
Pozdrawiam serdecznie!
Arkadiusz Stopa
Spokoczytałem już wszystkie. Ale już nie męcze :P