Pokaż wyniki od 1 do 10 z 564

Wątek: [test] TAMRON 70-300 USD VC f/4-5.6

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekB Zobacz posta
    rzysk --> chyba masz coś nie tak z tym szkłem.
    Mam ten obiektyw co prawda nie z dystrybucji Cichego (trochę się spóźnił z obniżkami cen ;-) ) ale nie zauważyłem jakiegoś dramatycznego spadku ostrości.
    Faktycznie, szkło powoli tanieje. Jest już do wyrwania w granicach 1500zł. Co prawda sample z tego tamrona nie wyglądają najgorzej (TUTAJ jest ich cała masa). Ale jakoś nadal nie czuję, by dodatkowe 100mm i stabilizacja, miały mi zrekompensować zbytnio pozbycie się Canona 70-200/4L USM. No chyba, że wyjdzie wreszcie Tamron 70-200/2.8 VC USD, wtedy bez zbytnich ceregieli pozbędę się czerwonego paska.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Faktycznie, szkło powoli tanieje. Jest już do wyrwania w granicach 1500zł.
    Nie tanieje, tylko zostało objęte czasową promocją.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Nie tanieje, tylko zostało objęte czasową promocją.
    Coś się przedłuża ta "czasowa promocja" a nawet nasila, bo cena spadła już prawie do 1300zł. Przybliżając IMHO powoli do chyba właściwej wartości tego szkła

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Radom/powiat

Domyślnie

Coś się przedłuża ta "czasowa promocja" a nawet nasila, bo cena spadła już prawie do 1300zł. Przybliżając IMHO powoli do chyba właściwej wartości tego szkła
    I dobrze bo przymierzam sie do tego szkielka. Bedzie pracowac bez problemow z analogiem?
    :grin:EOS30, 40D, T28-75/2.8, T70-300VC, C20-35/3,5-4,5:grin:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Od września Tamron ma nowy cennik i cena tego szkła spadła (i nie do 1300 zł, mówimy oczywiście o dystrybucji PL, tylko do ok 1400), ale na kilka innych niestety poszła do góry.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 30-09-2011 o 14:55
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Od września Tamron ma nowy cennik i cena tego szkła spadła (i nie do 1300 zł, mówimy oczywiście o dystrybucji PL, tylko do ok 1400), ale na kilka innych niestety poszła do góry.
    http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/1349153
    Na dzień 30.09. tabela zaczyna się od 1325zł ;-)
    Ale o to przecież chodzi. Gdzieś juz tu pisałem, że gdy tylko szkło ustabilizuje się w okolicy ceny "starej" wersji Tamrona 17-50, dopiero wtedy osiągnie dla mnie właściwą wartość sprzedaży i stanie się idealną konkurencją dla Canona 70-300.
    Ostatnio edytowane przez VomitroN ; 30-09-2011 o 15:32

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

/showthread.php?t=941292"](TUTAJ [/URL] jest ich cała masa). Ale jakoś nadal nie czuję, by dodatkowe 100mm i stabilizacja, miały mi zrekompensować zbytnio pozbycie się Canona 70-200/4L USM.
    zarty na bok. ja moze zrobie porownanie lekko na okolo, ale...

ten Tamron wyglada pod wzgledem ostrosci na rownie dobry co 70-300L. a ten ostatni jest sakramencko dobry i niewyobrazalnie rowny, bo jest od pelnej pelnej dziury uzyteczny.
    70-200/4 nonIS mialem przed 70-300L dobre 3 lata i ten obiektyw nawet sie nie zbliza do poziomu detalu 70-300L. przy f/8, bo ponizej to nawet nie mamy o czym mowic, i to raptem w 5D mkI, ktory bynajmniej nie jest wymagajacy dla obiektywow...

jedyna przewage 70-200/4 nonIS nad tym Tamronem moze byc konstrukcja mechaniczna, mozliwosc zapiecia (na dodatek taniego) uchwytu statywowego i dobre, elkowe kolory i kontrast, bezpieczny AF (odpowiednio szybki i pewny)
    natomiast: zakres 200-300, poziom detalu, istnienie i wydajnosc stabilizacji, nierzucajacy sie w oczy kolor, mniejszy wymiar transportowy... bez dwoch zdan jest na korzysc Tamrona. nie wiem jak Tamron wyglada pod wzgledem flarowania, ale bardzo bym sie zdziwil, gdyby tak ssal jak 70-200/4 nonIS...

reasumujac: jest wiele powodow, zeby zamieniac 70-200/4 nonIS na ww. Tamrona. oj wiele...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jedyna przewage 70-200/4 nonIS nad tym Tamronem moze byc konstrukcja mechaniczna, mozliwosc zapiecia (na dodatek taniego) uchwytu statywowego i dobre, elkowe kolory i kontrast, bezpieczny AF (odpowiednio szybki i pewny)
    Niby jedyna, a ... wymieniłeś 5 :-)
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    reasumujac: jest wiele powodow, zeby zamieniac 70-200/4 nonIS na ww. Tamrona. oj wiele...
    IMO chyba jednak tylko dwa: zakres 201-300 i stabilizacja
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    pytanie: dlaczego nie kupiłeś Tamiego, tylko 70-300 L (skoro są podobne).
    Dobre pytanie.
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 05-05-2011 o 10:30 Powód: Automerged Doublepost

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Tylko pytanie: dlaczego nie kupiłeś Tamiego, tylko 70-300 L (skoro są podobne).
    Przy krajobrazach, pancerność chyba nie ma znaczenia?
    tak i nie.

jesli chodzi o obudowe, to ma znaczenie to, ze mi szklo nie przecieknie na deszczu, ze ten wiesniacki bialy kolor sie nie nagrzewa na mocnym sloncu, ze spasowanie wysuwanego tubusu w elce jest jednak bardzo dokladne i to ma szanse wiecej lat przezyc. to sa rzeczy ktore same z siebie nie sa kluczowe dla mnie i na pewno nie wystarczajace do uzasadnienia roznicy w cenie. ale na pewno zauwazalne w praktyce.

kluczowa roznica w stosunku do Tamrona dla mnie byla: mozliwosc zamocowania uchwytu statywowego, co daje ogromna przewage w pracy na statywie i elkowe kolory/kontrast (IMHO kolory sa mocniejsze niz 70-200/4, a kolory Tamrona sa dla mnie po prostu blade). do kupy z tymi drobniejszymi roznicami wyzej i biorac pod uwage fakt, ze to jest moj podstawowy zakres roboczy, szarpnalem sie i zanabylem L. przy czym absolutnie nie upieram sie, ze to jest dla kazdego lepszy wybor. dla moich zdjec jest, dlatego chcialem elke. zwracam uwage na roznice miedzy czasownikami "chciec" i "potrzebowac", bo to sie czesto rozmywa
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów