Strona 86 z 147 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Sprawiłem sobie używanego Thinkpada X201t (będą szły teraz mocno w dół po tym, jak Lenovo wypuściło serię X220). M.in. z nastawieniem na "laptop do zdjęć", tak powiedzmy w 50% - i dlatego właśnie 't'. Chrzanić tablet jako taki, ale te wersje miały jako jedyne w serii X ekrany nie-TN Mój konkretny egzemplarz okazał się być IPS Toshiby.

Po kilku dniach używania i porównań do:
    - Neca 2690WUXi (26", H-IPS)
    - Neca EA191M (19", PVA)
    - Della XPS M1330 (13", TN, glossy)
    - Thinkpada X31 (12", TN, mocno zjechany ;-))
    - Samsunga NC30 (10", TN)
    ... wnioski mam takie:

- Kąty widzenia mnie zawiodły. Pod względem jasności ten "IPS" praktycznie się nie różni od crapowatych TN w pozostałych laptopach, odchylenie o >20 stopni uniemożliwia sensowną pracę. Bez porównania do dwóch pierwszych monitorów, gdzie obraz jest praktycznie identyczny, nawet przy patrzeniu mocno z boku. Podobno wersja "super bright" tego samego wyświetlacza jest pod tym względem lepsza.

- Co ciekawe: w tym X201 *kolory* jako takie pozostają bez zmian przy dowolnym kącie! nie ma przebarwień, tęcz itp. jak w TN, zmienia się tylko jasność.

- Kolorystyka jako taka jest dużo bliżej "dużych" monitorów niż pozostałych laptopów. Patrząc pod dobrym kątem, zdjęcia bez widocznych różnic.

- Niby matowy, ale... coś tam się jednak odbija :-?

Ogólnie ocena wyświetlacza: 7/10.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Witam wszystkich. Obwcnie szukam nowego laptopa który będzie sie nadawal do obróbki zdjęć. Przestudiowalem to co dostepne w necie i zawęziłem grupę z której coś wybiorę. Miedzy innymi Dell XPS 15 L502 lub Sony Vaio seriaF. Jednak ostatnio zainteresowałem się wchodzącym dopiero HP Envy 17-2020ew, dlatego bo być może z prcesorem Sandy Bridge będzie sie lepiej sprawował. W związku z tym mam pytanie do szanownych Forumowiczów, czy ktoś posiada poprzednie wcielenie tego modelu czyli HP Envy 17-1010ew i mógłby powiedzieć jak sie sprawuje w praktyce wyświetlacz w tym lapku. Konkretnie czy odwzorowanie barw i katy szczególnie pionowe są zadowalające ? Jestem fotoamatorem i nie muszę mieć sprzętu za kilkanaście tyś. Cena tego envy oraz 17" jak dla mnie są interesujące.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Nadal polecam Republic of Gamers
    Czy możesz podać uzasadnienie takiej rekomendacji?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Czy możesz podać uzasadnienie takiej rekomendacji?
    Chłodzenie, jakiego nie ma żaden inny laptok.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja wybierając laptopa do zdjęć kierowałbym się innymi parametrami niż monitor. Ten akurat zawsze będzie do bani i sens obróbki na nim jakichkolwiek materiałów ograniczy się do sytuacji awaryjnych. Na biurku i tak lepiej postawić coś stacjonarnego i podłączać po powrocie.

Kierowałbym się raczej odpowiednią mocą obliczeniową, zapewniającą komfortową pracę w danym sofcie, na RAWach z konkretnej puszki. Jak mówiłem, monitor zawsze można podpiąć, a mocniejszy procesor już raczej trudno.
    Dodatkowe czynniki to np. wielkość i waga oraz czas działania na baterii skonfrontowane z potrzebą mobilności. Duży i ciężki laptop, działający pół godziny na akumulatorze może nie spełniać swojego zadania, nawet jeżeli będzie super wydajny.

Jednym słowem, wybór laptopa jest kwestią mocno indywidualną i podyktowaną określonymi potrzebami (stosunek mobilności do wydajności i wygody pracy).

Jeśli już koniecznie miałbym kierować się wyborem monitora, to starałbym się znaleźć matowy, nie błyszczący i na tym bym poprzestał. Na matowym pracuje się wygodniej, nie tylko z punktu widzenia fotografii.

Nie mówiąc już o tym, że mając laptopa trzeba sporych starań, żeby zabezpieczyć dane, zarówno przed ich utratą, jak i dostaniem się w niepowołane ręce.

W życiu nie kierowałem się parametrami ekranu, kupując laptopa. Biorąc pod uwagę małe różnice w jakości obrazu, jest to mało istotny parametr, wręcz nieznaczący. Co innego, gdyby były na rynku laptopy z naprawdę dobrymi ekranami...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Szanowny Kolego sid, dlatego chce laptopa do zdjęć, bo taki jest mój wybór i tak mi wygodniej. Nie chce do laptopa podpinać zewnętrznego monitora. Wiem, że większość laptopów na rynku nie nadaje się do tego celu, ale jest kilka modeli, które sie nadają sie jak najbardziej. Te, które sie nadają są niestety drogie, ceny od kilkunastu tyś. w górę. Ale ja jestem amator i takiego sprzętu nie potrzebuję. Natomiast szukam laptopa (podkreślam), który zapewni mi w miarę pożądany obraz i typowane przeze mnie modele to zapewniają. Moje pytanie dotyczy konkretnego modelu HP Envy i będę zobowiązany forumowiczom za opnie dot. obrazu z tego modelu, gdyż wstępne rozeznanie moim zdaniem daje szanse, aby mógł spełnić oczekiwania. Zdaję sobie sprawę z zalet wyświetlacza matowego, ale wiem tez, że sam mat to za mało. Dlatego szukam opinii użytkownika tego modelu na temat właśnie wierności odwzorowania barw równomierności podświetlenia i kątów widzenia. Każdy ma inne potrzeby a ja mam takie jak przedstawiłem. Kwestie zabezpieczenia danych są innym tematem i o tym nie mówimy. A co, do jakości matryc w niektórych laptopach to proszę bardzo, znalazłem takie, które nadają się w/g opinii specjalistów do obróbki zdjęć: Lenovo ThinkPad W701ds, Dell Precision M6500, HP EliteBook 8740w, Apple MacBook Pro 17, Dell XPS 15, Sony VAIO F13Z, Asus G73JW, Toshiba Qosmio X500-TZ1V. Nie tracę nadziei, że znajdzie sie posiadacz modelu HP Envy 17 2020.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Też przez jakiś czas myślałem o envy, co prawda 15.4 , ale ta sama rodzina. Po sporych testach wersji z i5 odpuściłem. Pomijam fakt, że był cholernie gorący - rąk nie mogłem utrzymać na nim. Dodatkowo wcześniej miałem już pierwszą nie przyjemność z serwisem Dowiedziałem się, że envy nie sprzedają na PL i serwis nie będzie uznawany. Odstąpiłem od umowy i odesłałem do sklepu.

W tej chwili czekam na napływ gotówki i być może zakupię Dell Precision m4500.
    Nie jestem pewien, ale czy to jednak prawda, że do obróbki strasznie nadaje się karta graficzna Nvidia Quadro FX ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Ja wybierając laptopa do zdjęć kierowałbym się innymi parametrami niż monitor. Ten akurat zawsze będzie do bani i sens obróbki na nim jakichkolwiek materiałów ograniczy się do sytuacji awaryjnych. Na biurku i tak lepiej postawić coś stacjonarnego i podłączać po powrocie.

Kierowałbym się raczej odpowiednią mocą obliczeniową, zapewniającą komfortową pracę w danym sofcie, na RAWach z konkretnej puszki. Jak mówiłem, monitor zawsze można podpiąć, a mocniejszy procesor już raczej trudno.
    I to jest rozsądny głos w dyskusji. Kupcie laptopa z dużym Ramem i dobrym procem, tylko koniecznie czytajcie testy w szczególności wydajność i stopień nagrzewania się obudowy. Proce mobilne mają to do siebie, że jak się za bardzo nagrzeją to spada mnożnik taktowania, co w praktyce sprowadza się do tego, że komputer dostaje czkawki np. przy obróbce RAWów.

Niestety nie mam dobrego doświadczenia jeśli chodzi o Toshiby i Delle, które mają podobny system chłodenia (wlot powietrza od spodu, wylot z lewego boku).

Aktualnie nie dość, że podkręciłem procesor i7 aż o 20% (do 3,5 GHz) to mogę trzymać laptopa na kolanach i obudowa jest jedynie letnia. Wszystko wylatuje z tyłu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Aktualnie nie dość, że podkręciłem procesor i7 aż o 20% (do 3,5 GHz) to mogę trzymać laptopa na kolanach i obudowa jest jedynie letnia. Wszystko wylatuje z tyłu.
    To wszystko w G53?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja mam G73, ale G53 ma chyba podobnie.

Strona 86 z 147 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów