200/2.8 + ew. extender 1.4x
200/2.8 + ew. extender 1.4x
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
@Merauder
'zum' na pewno wygodniejszy, ja tylko 85 znam z dłuzszych stałek, ale moze gdyby wziął sobie coś w psotaci 200 2,8 o której jest tu też temat...?
chociaż tak jak piszesz, tzn nie półśrodek to jest a bardziej połowa środkado tego by trzeba drugie body z 50 1,4 powiedzmy i cykać na zmianę:]
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
@chrislab
no właśnie![]()
Ostatnio edytowane przez krisnrj ; 26-04-2011 o 08:13 Powód: Automerged Doublepost
Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie
Potrzebuje zmienną ogniskową bo czasem będę stać bliżej, a czasem dalej. Nie chcę być ograniczony daną odległością. Stwierdziłem, że 300mm nie jest potrzebne. 200 na Tor wystarczy.
a co oznacza cropp i ff?
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
mam 450D
Do zdjęć szybko poruszających się obiektów bardziej przyda się jaśniejszy obiektyw. Stabilizacja w tym przypadku jest zupełnie niepotrzebna. Różnica między 2.8 a 4 wynosi 1EV, czyli jak masz światło 2.8 to na matrycę pada dwa razy więcej światła niż w przypadku szkła ze światłem 4, a co za tym idzie możesz skrócić czas np. z 1/250 do 1/500, albo z 1/500 do 1/1000, a to może zadecydować o poruszeniu, bądź nieporuszeniu zdjęcia.
Podpisy kłamią
tylko, że robiąc zdjęcia samochodów w ruchu ustawia sie czasy w granicach 1/100 a czasem nawet 1/50.
powiem tak , zadna nawet najlepsza stabilizacja nie zastapi swiatla, 70-200 2.8 da ci swietne zdjecia i plastyke, a do sportu nadaje sie znakomicie i do czasow 1/80 tez daje rade, swego czasu focilem nim rajdy i panoramuje sie swietnie , zas do koncertow albo portretow 2.8 nieocenione i nie wymienilbym na zadna tam IS stabilizacje, pozdrawiam i zycze udanych wyborow
witam, tez zastanawiam się nad zakupem 70-200 do 50d.
kierując się tym :
http://tnij.org/lj5h
wiem wiem tylko takie puszki dostepne do porownania
sam juz nie wiem, bo szukam czegoś ostrego do rajdów (po czesci panoramowanie, ale mrożen tez sporo by było)