Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Jakie tele do 4k

Domyślnie Jakie tele do 4k

Witam.

Od pewnego czasu zastanawiam sie nad kupnem jakieś L-ki. Budżet to około 4tys.

Myślałem nad Canonem albo Sigmą. Przydatna by była stabilizacja obrazu chociaż cięzko jest wyrwać L-kę za tą sumę ze stabilizacją. Obiektyw nowy z ogniskową 70-200.

Typy Canonowskie to:
    70-200 f/4 IS albo 70-200 f/2.8 bez IS-a, na Sigmach sie nie znam wiec nie wiem jakie tam są modele.

I teraz co lepsze: L-ka o świetle 4 z IS-em, czy 2,8 bez? A może jakaś Sigma?

pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndrzejScigallo Zobacz posta
    co lepsze: L-ka o świetle 4 z IS-em, czy 2,8 bez? A może jakaś Sigma?
    Canon, 70-200/4IS lub jeśli światło 4 nie wystarczy, to 70-200/2,8L bez IS :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

zależy co pstrykasz i kiedy. IS nie zamrozi nic poza Twoją trzesiąką dłoni, ale to można załatwić 100ml ekstraktu z żyta przed sesją, za to światła nie zastąpisz niczym w sumie (no poza ISO może i lekkim niedoświetleniem zdjęcia).
    wiedz też że f4is jest w takim samym rozmiarze jak bez IS (taka mam i coś większego by mnie dręczyło), natomiast 2,8 robi wrażenie(rozmiar) przez pierwsze 15min ale potem może być ciężko to wlec za sobą wszędzie...
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja za 4,600 kupiłem swojego 70-200 2.8 IS, pierwsza wersja w stanie idealnym, pełny zestaw + filtr UV. Także polecam dozbierać parę stówek i poszukać dobrze na allegro. Od ukazania się wersji II ceny powinny trochę spaść. Sigma / Tamron odradzam - nie są to złe szkła, ale moim zdaniem nie mają startu do 2.8 IS.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndrzejScigallo Zobacz posta
    Witam.

...Obiektyw nowy z ogniskową 70-200....

pozdrawiam
    ja zrozumiałem, że musi być nowy, dobrze zrozumiałem?

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

Kup 70-200 4, resztę schowaj do skarbonki. Zobacz czego Ci brakuje, czy stabilizacji, czy też światła, a może lepiej poczekać i kupić 70-200 2.8 IS. Potem spokojnie sprzedasz F4 nawet bez straty pieniędzy, i nie będziesz żałować chwil z nim spędzonych bo to bardzo dobre szkło. I zakupisz sobie tego który będzie Ci odpowiadał

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Racja, dobrze zrozumiałeś Ale jeżeli nie potrzeba F-VAT to polecam przemyśleć sprawę używany/nowy.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

@KrzysiekT
    no tak, jak się używki nie boi, albo umie sprawdzić to czemu nie!

albo...

@bartorux
    tez pomysł dobry, a nóz widelec okaże się, że nie potrzebuje ani IS ani światła i 2k ma na kolejne szkło

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

Na majówkę jestem w Warszawie, jeśli chcesz możemy się gdzieś umówić tylko tak bym trafił :P I możesz sobie 70-200 4 przestrzelać
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oj chyba pomyliłem usera :P Sorki
    Ostatnio edytowane przez bartorux ; 25-04-2011 o 14:37 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Stary dylemat co lepsze. Odpowiem pragmatycznie, do czego? Jakie fotki chcesz robić?
    Miałem najpierw 70-200/4L fajne i poręczne szkło ale czasem ciemnawe więc zamieniłem na 70-200/2.8 i jestem bardzo zadowolony bo jasny telezoom na koncertach to olbrzymia zaleta. Jednak to szkło ma wady - ciężkie. Wczoraj miałem w ręku 400D z 70-200/4L mojego brata i tak dla relaksu postrzelałem trochę zdjęć. Powiem bajka w plenerze, zgrabne, lekkie i wygodne. Zatem jeśli plenery to 4L wystarczy jeśli fotografia sportowa w halach czy koncerty 2.8L jest wyborem właściwym.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów