Strona 27 z 65 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    czy ten nowy batterypack ma możliwość ładowania samochodowego??
    Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Tak ma taką możliwość.
    Czy aby na pewno ma?
    Nie widzę żadnego dedykowanego wejścia na zasilanie z gniazda zapalniczki w samochodzie. Jest tylko wejście na ładowarkę sieciową 230V.
    Możliwe że zrezygnowali z dodatkowego ładowana z gniazda zapalniczki na rzecz wymiennej baterii, tylko czy mozna taką baterię "solo" bez battery packa gdzieś kupić?
    wyznawca żółtej strony mocy

Uzależniony

Domyślnie

580EX to raptem ok 100 Ws. także z tym zjadaniem na sniadanie 600Ws to mocno przesadziliście.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marteenez Zobacz posta
    Czy aby na pewno ma?
    Nie widzę żadnego dedykowanego wejścia na zasilanie z gniazda zapalniczki w samochodzie. Jest tylko wejście na ładowarkę sieciową 230V.
    Możliwe że zrezygnowali z dodatkowego ładowana z gniazda zapalniczki na rzecz wymiennej baterii, tylko czy mozna taką baterię "solo" bez battery packa gdzieś kupić?
    Nie jestem pewien na 100%, ale to złącze ma na wejściu 12V, wiec najprawdopodobniej podłącza się tym złączem bezpośrednio do zapalniczki. Jak będę w studio to sprawdzę dokładnie jak to jest.

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

za lampami systemowymi przemawia tylko jedno: mobilność i nic więcej. I to mobilnośc w rozumieniu ciężar i gabaryty, chociaż zestaw Quantuum R+ Dual Power 600Ws nie jest wcale cięzki i nie do przeniesienia. Lampy systemowe można włożyć do plecaka razem z aparatem i szkłami, statywy i parasolki do torby i do reki i to cała zaleta tego oświetlenia. Cena 580tki jest wyższa od lamp studyjnych nawet tych troche lepszych np: w/w zestaw + dodatkowy battery pack kosztuje tyle samo co 580 EX II...bez Eneloopów, moc swiatła mniejsza a stosowanie modyfikatorów wymaga dodatkowych akcesoriów. Nie bez znaczenia jest też fakt że jeszcze na softbox 60x60 albo mała oktę wystarczy jedna lampa, ale na wieksze softboxy? Dwie albo trzy? Cena oświetlenia rośnie. Można oczywiscie uzywać innych lamp systemowych, tańszych, ale te "firmowe" ceną różnia się nieznacznie a mocą wcale. Więc jeśli komuś nie straszne 5kg więcej to lampy studyjne będą lepsze...takie jest moje zdanie.

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Tak ma taką możliwość.

Co do testowania gołych lamp - kupić uchwyt bk-3 i mamy możliwość stosowania tych samych modyfikatorów
    ten poprzedni miał specjalne złącze do gniazdka a nowe nie ???? a więc jaka jest możliwość?
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po przekopaniu się przez wątek zdecydowałem że Dual-power 600Ws to jednak nieporozumienie. Zbyt mała pojemność battery packa, długi czas ładowania i licząc koszty razem z dodatkową baterią wychodzi już tylko kilka stów taniej niż zwykła lampa + zasilacz plenerowy.

Znalazłem 3 interesujące urządzenia:
    1. Tronix Explorer XT SE 2400Ws - 2000zł
    http://www.studyjne.com/component/vi...category_id=36

2. Quantuum LP-750 - 2400zł
    http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN

3. Przenośny zasilacz akumulatorowy CR-3200 - 2400zł
    http://fripers.pl/product_info.php/i...y-CR-3200.html

Wygląda na to że LP-750 ma najlepsze parametry. Jedyną zagadką jest dla mnie akumulator w tronixie (w opisie jakieś 2x12V). Do Quantuuma aku jest w ofercie za 500zł
    http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN

Pytanie: czy warto dopłacić 400zł i zamiast Tronixa kupić LP-750?

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Miałem dokładnie ten sam dylemat, tronix z dodatkowym aku kosztuje jednak więcej niż quantuum a mocą dysponują podobną. Dodatkowo, na targach macałem oba, quantuum jest dużo bardziej poręczny niż tronix, zwłaszcza z dodatkowym zasilaniem, facet w quantuumie chwalił się że pod LP-750 można podpiąć na raz 3500 Ws. Podpiąłem na stoisku jedną lampę 1000 Ws i czas ładowania na pełnej mocy miał poniżej sekundy. Zdecydowanie wygrał quantuum.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Dwa akumulatory żelowe 12V/12Ah to jakieś 260 z do tego kabel i wtyczka okolo 40 zł, jakaś skrzynka na obudowę i ładowarka (okolo 100 zl). Czyli 500 zł i jest solidny battery pack do Tronixa za który sprzedawca w PL życzy sobie 1100 zł ))
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Obudowa taka jaką mają battery packi do Tronixa to około 300 zł, czyli koszt identycznego baterrypacka to 700 zl O ile nie poszuka się taniej, bo ja brałem ceny pierwsze z brzegu w necie
    Ostatnio edytowane przez Przemek Lipski ; 26-04-2011 o 00:44 Powód: Automerged Doublepost
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Lipski Zobacz posta
    Dwa akumulatory żelowe 12V/12Ah to jakieś 260 z do tego kabel i wtyczka okolo 40 zł, jakaś skrzynka na obudowę i ładowarka (okolo 100 zl). Czyli 500 zł i jest solidny battery pack do Tronixa za który sprzedawca w PL życzy sobie 1100 zł ))
    O, to dokładnie tyle ile kosztuje dodatkowy aku do quantuuma
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Tylko aku do quantuuma ma 9Ah i jest NiMH (mniej trwały od żelowych obliczonych zależnie od typu na 5 do 12 lat eksploatacji). Takiej pojemności aku do Tronixa obniżyłby cenę, ale nie warto - lepiej nawet ciut większe aku i dopłacic...
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Strona 27 z 65 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów