Strona 25 z 62 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Moskwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tatlpz Zobacz posta
    co do pkt 2 to chyba cos zle policzyles Poza tym jesli nie rozrozniasz charakterystyki swiatla z flasha i z lampy studyjnej to faktycznie lepiej kupic 2 580tki za 3200 PLN.
    napisałem tylko ze 2 dają lepszy efekt tak się składa ze miałem 2 X 580 stąd porównanie. Cena 600Ws = cena EX580 więc jeśli ktoś ma jedna systemowa to lepiej kupić drugą bo wygodniej bo ettl itd.
    z drugiej strony zajmuje się fotografią teatralną wiec charakterystyki mi są nie potrzebne, ale chętnie się nauczę posługiwać lampami studyjnymi i jeśli moge Cie prosić pokaz mi to jak sie robi ... Pozdr
    "Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa."

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wedluk Zobacz posta
    napisałem tylko ze 2 dają lepszy efekt Pozdr
    Nie wydaje mi się że lepszy ale zgodzę się że inny i pewnie lepszy dla Ciebie w danej sytuacji skoro tak twierdzisz. Chyba nie ma co uogólniać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Voy Zobacz posta
    Nie wydaje mi się że lepszy ale zgodzę się że inny i pewnie lepszy dla Ciebie w danej sytuacji skoro tak twierdzisz. Chyba nie ma co uogólniać.
    Podpiszę się pod tym. Jak tu szeroko i miękko poświecić lampami EX580 ?
    W wielu sytuacjach lampy EX580 będą tylko namiastką lamp studyjnych. W innych - EX dadzą radę. Tam gdzie można świecić ostrzej. W innych będa miały przewagę (reporterka)
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Domyślnie

Za 3200 to ja biorę 1000Ws + tronix i ex-y się mogą schować O funkcjonalności i jakości nie wspominam

Coś już napisał

Domyślnie

dokladnie o to mi chodzilo. A to cena 2 580tek A i charakterystyka swiatla zupelnie inna. Jestem fanem malych lampek i strobist ale czasem potrzeba duzego swiecenia

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tatlpz Zobacz posta
    dokladnie o to mi chodzilo. A to cena 2 580tek A i charakterystyka swiatla zupelnie inna. Jestem fanem malych lampek i strobist ale czasem potrzeba duzego swiecenia
    chodzi jeszcze o uniwersalność, dwie 580-tki podepniesz do dówch puszek i jedziesz reoprtaż a podepnij sutdyjną. Poza tym odbowiednie rozmieszczenie tych dwóch 580-tek (np na dwóch parasolkach blisko siebie, czy nawet bezpośrednio lecz oddalonych odpowiednio od siebie ) da ci większe pole niż jedna 600-tka. Jeśli dawałyby te dwie lampki to samo lub lepiej wybrałbym systemówki. Mobilność, mobilność, mobilność. Dzisiejsza sesja 1,5h i goniłem z jedną sb 28 na statywie z parasolką. Gdybym miał ten dual power nie zrobiłbym połowy z tego co zrobiłem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    chodzi jeszcze o uniwersalność, dwie 580-tki podepniesz do dówch puszek i jedziesz reoprtaż a podepnij sutdyjną. Poza tym odbowiednie rozmieszczenie tych dwóch 580-tek (np na dwóch parasolkach blisko siebie, czy nawet bezpośrednio lecz oddalonych odpowiednio od siebie ) da ci większe pole niż jedna 600-tka. Jeśli dawałyby te dwie lampki to samo lub lepiej wybrałbym systemówki. Mobilność, mobilność, mobilność. Dzisiejsza sesja 1,5h i goniłem z jedną sb 28 na statywie z parasolką. Gdybym miał ten dual power nie zrobiłbym połowy z tego co zrobiłem.
    Marku chyba nikt nie traktuje studyjnej lampy jako lampki do repo hope so...
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Domyślnie

Z tego co się orientuje to 580 ma moc odpowiadającą studyjnej 300Ws, ale przy dwóch szt. ta moc się nie sumuje tylko będzie ok. 420Ws. Jak się uprę to przetestuje mam 2x580 i studyjne 300-tki i 600-tki.
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

porownanie - ok tylko jak? na gole klaty? jak by nie bylo 580 moze miec bardzo skupiona wiazke, z ktora bedzie ciezko wygrac za pomoca golej lampy lub nawet softa

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

za lampami systemowymi przemawia tylko jedno: mobilność i nic więcej. I to mobilnośc w rozumieniu ciężar i gabaryty, chociaż zestaw Quantuum R+ Dual Power 600Ws nie jest wcale cięzki i nie do przeniesienia. Lampy systemowe można włożyć do plecaka razem z aparatem i szkłami, statywy i parasolki do torby i do reki i to cała zaleta tego oświetlenia. Cena 580tki jest wyższa od lamp studyjnych nawet tych troche lepszych np: w/w zestaw + dodatkowy battery pack kosztuje tyle samo co 580 EX II...bez Eneloopów, moc swiatła mniejsza a stosowanie modyfikatorów wymaga dodatkowych akcesoriów. Nie bez znaczenia jest też fakt że jeszcze na softbox 60x60 albo mała oktę wystarczy jedna lampa, ale na wieksze softboxy? Dwie albo trzy? Cena oświetlenia rośnie. Można oczywiscie uzywać innych lamp systemowych, tańszych, ale te "firmowe" ceną różnia się nieznacznie a mocą wcale. Więc jeśli komuś nie straszne 5kg więcej to lampy studyjne będą lepsze...takie jest moje zdanie.

Strona 25 z 62 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów