Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Matryca może i daje, bo dalej używam takiej, ale elektronika nie dawała. To był Gateway.
W kwestiach "krucjaty" prowadzonej przez Tom01 - jak najbardziej on widzi półśrodki - półśrodkiem jest np. S2243- sam na takim półśrodku jadę.
Oczywistym jest, że trzeba znać swoje potrzeby. Jeśli ktoś robi sobie zdjęcia rodzinne i nie zamierza publikować i zarabiać na nich to problemu nie ma.
Ale jeśli chcemy szlifować swój warsztat dyskutując na temat zdjęć, kolorów, półtonów to jak chcemy to robić używając zwykłego monitora z komputronika za 600zł? Taka dyskusja będzie wyglądała podobnie do dyskusji na temat ruchu na Ziemi, z tym że jedna osoba będzie znajdowała się na Ziemi a inna poza Układem Słonecznym - raczej się nie dogadają.
Wystarczy spojrzeć na wątek
http://canon-board.info/showthread.php?t=66683
ile tam jest koszmarków wyprodukowanych przez forumowiczów - jak myślicie, czy oni celowo produkowali te koszmarne kolory skóry?
A może po prostu oni widzą to na swoim monitorze ok, a potem ktoś im pisze że zrobili masakrę.
Jeśli mamy zamiar dyskutować na temat zdjęć to mówmy o tym samym!
Skoro Tom01 mówi, że to "coś" co ktoś nazwał monitorem nie jest w stanie w sposób akceptowalny wyświetlić kolory, to znaczy, że tak jest i basta!
Cała ta dyskusja wygląda jak rozmowa wizażanek na forum wizaż.pl czy jakoś tam: oo znalazłam fotografa
- tak a jaki
- no za 1000zł
- oooo to fajniusi
- aaa, super
- extra na pewno będziesz miała fajne zdjęcia!
Bądźmy poważni. Jeśli ktoś inwestuje w puszkę semipro kilka tysięcy złotych i do tego szkło i lampy to myślę że powinien też być w stanie wyłożyć 3 tysiące na podstawowy monitor, chyba że miejscem docelowym dla jego zdjęć jest jego własny dysk twardy -wtedy nie ma o czym mówić!)
Oj ma - tryb pracy to odgórne narzucenie monitorowi jak ma wszytko wyświetlać, natomiast to co próbują wyświetlić na szerokogamutowym monitorze programy, które nie czytają otagowanych treści to inna sprawa.
Ten temat jest opisany na forum MVA
http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=1...e5f8fa1afa5c24
też walczyłem z tym problemem![]()
dzięki za link
w każdym razie Lr wygląda jako tako tylko w trybie sRGB - w innym są nienaturalne, wyjarane kolory
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dzięki za link. wygląda na to, że trzeba się do tych kolorów przyzwyczaić - w Firefoksie już mi wyświetla normalnie, teraz tylko Lr został
Ostatnio edytowane przez airhead ; 22-04-2011 o 18:11 Powód: Automerged Doublepost
Mam monitor skalibrowany, chciałem sobie ustawić ekran z MBP na oko pod ten monitor. Nie mam kalibratora w domu niestety, nie obrabiam zdjęć na matrycy laptopa, ale chciałbym troszkę zbliżyć go do kolorystyki mojego monitora. W jakim programie mogę wygenerować sobie odpowiedni profil?
Nie wiem czy juz było takie pytanie -trochę się rozrósł wątek. Czy mógłby ktoś zrecenzować krótko taki monitor - Lenovo 220x.
Czy ma sens użycie go do obróbki foto przy założeniu, że mogę co jakiś czas przejechać go Spyderem 3?
Jak bardzo źle będzie?