Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: zawieszanie lustra Canon eos 1V+obiektyw m42

Widok wątkowy

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Sprawdziłem dokładnie menu funkcji, nic wprost nie jest napisane o blokowaniu lustra w przypadku braku potwierdzenia ostrości.
    Lustro opada dopiero po wyłączeniu aparatu, teraz stwierdziłem, że także (zgodnie z zapisem w instrukcji) po 30 sek. od podniesienia.
    Myślę, że to coś związane a automatyką ostrości, gdyż na wyświetlaczu nie pojawia się ikona trybu AF One Shot lub AI Servo (które są wyświetlane w przypadku użycia adaptera a chipem).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ok, już wiem o co biega.
    Na złączu obiektywu w puszce jest bolec blokujący obiektyw. Jeżeli założy się adapter na M42 (bez chipa i potwierdzenia ostrości) z obiektywem i zablokuje po przekręceniu, aparat działa tak jak opisałem. Należy odblokować adapter i lekko przekręcić, żeby bolec pozostał wciśnięty pod kołnierzem adaptera (ale tylko na tyle, żeby nie wskoczył w wycięcie blokady na kołnierzu) i wtedy aparat działa poprawnie we wszystkich trybach. Problem tylko taki, że obiektyw nie jest zablokowany przed wypadnięciem.
    Wyjaśnienie znalazłem tu : http://photonotes.org/articles/eos-manual-lenses/

Pozdrawiam,

Janek
    Ostatnio edytowane przez jansen ; 13-04-2011 o 18:16 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów