Witam serdecznie, jestem szczęśliwym użytkownikiem Canona 550d, a moją przygodę z fotografią rozpocząłem od cyfry, dlatego też w kwestiach technicznych analogowych Canonów nie jestem zbyt zorientowany.
Od jakiegoś czasu pstrykam również analogowo i jestem w trakcie robienia ciemni, więc postanowiłem wyposażyć się w analogowego Canona, który obsługiwałby moje obiektywy od cyfry, czyli 1.8/50, 2.8/20 i ewentualnie inne z mocowaniem EF, które kupiłbym w przyszłości. Na czym polega mój problem? Otóż, przejrzałem specyfikacje sprzętowej puszek analogowych, najbardziej spodobał mi się EOS 650, ewentualnie 300V. Czy te aparaty będą współpracować z nowymi szkłami do cyfrówek? Mam wątpliwości, ponieważ gdzieś na forum wyczytałem, że stare obiektywy z nowymi nie współpracują, mogą nawet zepsuć body. Według wiedzy, którą aktualnie posiadam : nie wystarczy, żeby obiektyw miał takie samo mocowanie jak korpus, aby poprawnie z nim współpracował. Jeśli się mylę : proszę wyprowadzić mnie z błędu.
Czy to by się udało? Czy ktoś z Was, drodzy Kanonierzy, wpadł na taki pomysł i go już zrealizował?