Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: 40d vs 500d

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polisa Zobacz posta
    Warto pakować się w 50D za 2250zł ? Brak kartonu i nie oryginalna ładowarka reszta jest. Przebieg 25k. Ewentualnie 40D za 1800zł 20k przebiegu. Warto kupować 50D czy lepiej kasę na szkła wydać ?
    25 tysięcy? za 2200? Kurcze to mojego z przebiegiem 14.000 ciekawe za ile by połknęli.

Różnica jak dla mnie pomiędzy 50D, a 40D to zaledwie lepszy lcd w tym pierwszym i mikroregulacja. Tak, to na wyższych czułościach 40D wypada lepiej - obraz jest ładniejszy

Dopiero zaczyna Awatar Kwazar
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Różnica jak dla mnie pomiędzy 50D, a 40D to zaledwie lepszy lcd w tym pierwszym i mikroregulacja. Tak, to na wyższych czułościach 40D wypada lepiej - obraz jest ładniejszy
    Ja się nie zgadzam, wg mnie 50d szumi porównywalnie albo mniej, a dodatkową atrakcją 50d jest 7,1Mpix mRAW, który podnosi "mozliwości szumowe" o jedną działkę. Na 40d mRaw to rozdzielczość znacznie mniejsza, około 2000pix na długim boku jak dobrze pamiętam.

Dobry ekran LCD to bardzo ważna sprawa, na 40d jest on tragiczny, ocena jakości zdjęć jest bardzo kłopotliwa. W 50d łatwo ocenić zdjęcie na wyswietlaczu. Dla mnie to ma ogromne znaczenie np. na wyjazdach, gdzie po całym dniu robienia zdjęć mogę zrobić wstepną selekcję rawów celem oszczędzania pamięci.
    5d, 50d, stałki, zoomy
    Fotograf Bydgoszcz
    Dysponuję studiem fotograficznym w centrum Bydgoszczy, 36m2, szukam chetnych!

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kwazar Zobacz posta
    Ja się nie zgadzam, wg mnie 50d szumi porównywalnie albo mniej
    Nie mam na myśli ilości szumu, ale jego wyglądu. W przypadku 50D ten szum na 3200 jest średni. Jeśli jednak spojrzeć na 40D, to wydaje się on być łagodniejszy.

Dobry ekran LCD to bardzo ważna sprawa, na 40d jest on tragiczny, ocena jakości zdjęć jest bardzo kłopotliwa. W 50d łatwo ocenić zdjęcie na wyswietlaczu. Dla mnie to ma ogromne znaczenie np. na wyjazdach, gdzie po całym dniu robienia zdjęć mogę zrobić wstepną selekcję rawów
    Od wielu lat ekran służy mi zaledwie do histogramu. No dodatkowo do pokazania kilku zdjęć znajomym czy rodzinie będąc w trasie. Jednak nie pokusiłem się by zabrać się za ocenę zdjęć. Szczególnie kiedy wymaga to sporo czasu. Rozumiem, że zdjęcia oceniasz przybliżając, co do szczegółu?

celem oszczędzania pamięci.
    a dodatkową atrakcją 50d jest 7,1Mpix mRAW, który podnosi "mozliwości szumowe" o jedną działkę. Na 40d mRaw to rozdzielczość znacznie mniejsza, około 2000pix na długim boku jak dobrze pamiętam.
    Oszczędzanie pamięci? No bez przesady żyjemy w czasach kiedy, to karty 32gb nie są aż tak drogie, a netbooki są dosyć tanie.

Jeśli mam sprawdzać zdjęcia w ruchu, a brakuje mi karty (chociaż to się nie często zdarza gdyż myślę zanim cyknę ), to zawsze mam do dyspozycji jakiś tablet 8' lub mojego netbooka 12'.

Gdybym miał oglądać to wszystko na malutkim ekranie, to kociokwiku bym dostał

Uprawnienia umieszczania postów