Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon EOS 650 i nowsze obiektywy?

Domyślnie Canon EOS 650 i nowsze obiektywy?

Witam serdecznie, jestem szczęśliwym użytkownikiem Canona 550d, a moją przygodę z fotografią rozpocząłem od cyfry, dlatego też w kwestiach technicznych analogowych Canonów nie jestem zbyt zorientowany.

Od jakiegoś czasu pstrykam również analogowo i jestem w trakcie robienia ciemni, więc postanowiłem wyposażyć się w analogowego Canona, który obsługiwałby moje obiektywy od cyfry, czyli 1.8/50, 2.8/20 i ewentualnie inne z mocowaniem EF, które kupiłbym w przyszłości. Na czym polega mój problem? Otóż, przejrzałem specyfikacje sprzętowej puszek analogowych, najbardziej spodobał mi się EOS 650, ewentualnie 300V. Czy te aparaty będą współpracować z nowymi szkłami do cyfrówek? Mam wątpliwości, ponieważ gdzieś na forum wyczytałem, że stare obiektywy z nowymi nie współpracują, mogą nawet zepsuć body. Według wiedzy, którą aktualnie posiadam : nie wystarczy, żeby obiektyw miał takie samo mocowanie jak korpus, aby poprawnie z nim współpracował. Jeśli się mylę : proszę wyprowadzić mnie z błędu.

Czy to by się udało? Czy ktoś z Was, drodzy Kanonierzy, wpadł na taki pomysł i go już zrealizował?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Będą - przynajmniej 650-tka działa ze wszystkimi moimi szkłami EF bez problemu.
    Oczywiście nie wchodzą w rachubą szkła EF-S bo analog to pełna klata .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zwykle problem występuje w drugą stronę, czyli stare szkła i nowe korpusy, i najczęściej dotyczy szkieł Sigmy.
    Weź pod uwagę że EOS 650 to model z początków serii EOS, ponad 20 lat. Specyfikację ma niezłą, ale daje często o sobie znać wiek i zużycie. Często słyszy się o sklejonych smarem lamelkach migawki i kłopotach z hamulcami lamelek. Może jednak coś nowszego, patrzyłeś na modele 50/30/33?
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Może jednak coś nowszego, patrzyłeś na modele 50/30/33?
    Owszem, zgadzam się i biorę to pod uwagę, ale szukam po prostu jakiegoś dobrego egzemplarza, bo wtedy zapłacę mało, a będę miał nawet dobry sprzęt. Jeśli chodzi o modele, które wymieniłeś, to również brałem je pod uwagę, ale kosztują już o wiele więcej.

Domyślnie

W tej cenie jest piątka - nawet jeden forumowicz teraz taką sprzedaje...
    Seria 6xx eosów jest całkiem w porządku, bardzo dobrze wykonane. Nie ma jakichkolwiek problemów ze szkłami, AF, itp.

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieloo Zobacz posta
    Seria 6xx eosów jest całkiem w porządku, bardzo dobrze wykonane. Nie ma jakichkolwiek problemów ze szkłami, AF, itp.
    po latach pojawia się problem z hamulcem migawki. Koszt wymiany japońskiej gumeczki na naszą polską to parę lat temu ponad 200 zł. Po wymianie następne kilkanaście lat spokoju. Poszukaj informacji o objawach: czarne kropki na lamelkach migawki.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Domyślnie

Tylko model 620 był pozbawiony tej 'wady'.

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieloo Zobacz posta
    Tylko model 620 był pozbawiony tej 'wady'.
    Racja. Zapomniałem. W 620 jest szybsza migawka.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    po latach pojawia się problem z hamulcem migawki. Koszt wymiany japońskiej gumeczki na naszą polską to parę lat temu ponad 200 zł. Po wymianie następne kilkanaście lat spokoju. Poszukaj informacji o objawach: czarne kropki na lamelkach migawki.
    Tak, z tego, co na allegro wypatrzyłem i wśród znajomych to właśnie są problemy z migawką. Ciężko będzie ze znalezieniem dobrego egzemplarza. Chyba jednak rozejrzę się za którymś z modeli : 30/33/50.

Najbardziej celowałbym w 33/30. Chociaż nie wiem czy warto kupować aparat z eye controlem, bo raczej nieprzydatne. Przejrzę jeszcze specyfikacje, może coś z takimi parametrami będzie, ale za mniejsze pieniądze.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pięćdziesiątki są poniżej 200 zł
    http://allegro.pl/canon-50-e-plus-grip-i1533674974.html
    http://allegro.pl/canon-eos-50-tanio-i1551931640.html
    33 jest w tej chwili za niecałe 300 zł i nie ma chętnych.
    Za mniejsze pieniądze może poprzednik 50 - EOS 100
    http://allegro.pl/korpus-canon-eos-100-i1541343665.html
    miałem ten model, bardzo fajny aparat. Może być problem jeśli używasz lamp błyskowych - ten model jeszcze korzysta z pomiaru A-TTL i nie współpracuje z lampami serii EX. Zostaje manual.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów