Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: system filtrów COKIN - kilka pytań

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    Czy jeśli bym kupował Cokin P holder, to warto te grosze dopłacić i wziąć wersję "Wide-Angle"?
    Zależy na jakie szkła. Wide angle ma tylko 1 slot, więc odpada założenie kilku filtrów, jednak tylko taki holder da się użyć przy bardzo szerokich kątach.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Zależy na jakie szkła. Wide angle ma tylko 1 slot, więc odpada założenie kilku filtrów, jednak tylko taki holder da się użyć przy bardzo szerokich kątach.
    Czyli dopóki nie kupię UW, to lepiej wziąć normalny holder Cokina i filtry Hitech, tak? Super, teraz gdzie w UK znaleźć filtry Hitecha
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    Czyli dopóki nie kupię UW, to lepiej wziąć normalny holder Cokina i filtry Hitech, tak?
    Tak. Holder normalny winietuje na moim aparacie z cropem od ogniskowej ok. 15mm. Sprawdzałem z obiektywem EF-s 10-22mm. Na FF będzie to pewnie gdzieś koło 24mm ale to zależy także od średnicy filtra w obiektywie. 16-35 jest szerszy, więc może zacząć winietować już przy nieco dłuższych ogniskowych. Niestety nie mam jak sprawdzić.

Z drugiej strony, praktycznie nigdy nie używam więcej niż jednego filtru Cokina, więc na codzień mam przy sobie tylko holder wide. Kilka szkiełek to jednak trochę degradacja obrazu. Poza tym to już straszna rzeźba, choć niektórzy tak robią.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 23-04-2009 o 15:16
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Zamówiłem, Holder Cokin P Wide Angle, do tego zestaw filtrów Hitech ND gradient i B+W KSM MRC 77mm SL.
    Do końca przyszłego miesiąca zęby w ścianę
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

Czy ktoś z posiadaczy mogłby napisać czy system p winietuje przy ogniskowej 24mm na ff? Średnica "klasycznego" filtra 77mm. Interesuje mnie polar + szary grad na raz. Jeśli dobrze kombinuje to jeden slot można by ściąć jeśli cokolwiek to da..

Początki nałogu

Domyślnie

Używałem Cokin P z korpusem analogowym, z tego co pamiętam przy ogniskowej ok 28mm w narożnikach pojawiały się widoczne ślady zaciemniania pochodzące od uchwytu. Ograniczało to trochę możliwość stosowania filtrów z krótszymi ogniskowymi. Ten holder jest dość gruby niektórzy szlifowali go aby zmniejszyć grubość i ograniczyć winietę.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkl8 Zobacz posta
    Używałem Cokin P z korpusem analogowym, z tego co pamiętam przy ogniskowej ok 28mm w narożnikach pojawiały się widoczne ślady zaciemniania pochodzące od uchwytu.
    No to teoretycznie prawidłowo - za Cokin.com:

"P Series
    For larger diameter lenses up to 82mm.
    Recomended for focal lenghts from 28mm onwards (35mm format).
    Specially adapted to today's digital SLRs.
    Filters are 84mm wide.
    "

Przy czym tyczy się to chyba holdera standard, nie slim.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

Licze na to, że skoro dla średnicy 82mm ogniskowa 28mm jeszcze nie winietuje to przy 77mm ogniskowa 24mm też nie będzie (do tego dochodzi możliwość spiłowania).

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Z tego co pamiętam, bo z systemem Cokin rozstałem się bez żalu dawno temu, to obciąłem przód uchwytu właśnie ze względu na winietę. Ale ja miałem podróbkę. Może oryginał nie winietuje. W razie czego, piłka do metalu radzi sobie z tym plastykiem bardzo dobrze.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

Rozstałeś się dlatego że winietował, znalazłeś coś lepszego czy uznałeś ze to niepotrzebne?

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów