Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: system filtrów COKIN - kilka pytań

Coś już napisał

Domyślnie system filtrów COKIN - kilka pytań

Witam,
    ponieważ robię zdjęcia krajobrazów, potrzebuję filtry typu szara połówka. Wybór jest oczywisty - system cokin. Mam w związku z tym kilka pytań i wątpliwości.

1. Szukajka podpowiedziała mi, że nieoryginalne adaptery/holdery nie są tak dobre jak ich cokinowskie (droższe) odpowiedniki. Podobno na tych nieoryginalnych z allegro są luzy itp. Mógłby to ktoś potwierdzic/zaprzeczyc? W sumie różnica w cenie jest spora jak za kawałek plastiku....
    2. Jakie szare połówki powineniem wybrac na początek? Nie potrafię określic ilu EV potrzebuję - mógłby ktoś podac linka do kilku swoich krajobrazów z nałożonymi konkretnymi filtrami?
    3. czy z 24-105L na 5d będzie winietowac?
    4. jak wygląda współpraca zwykłych filtrów polaryzacyjnych z nałożonymi filtrami cokin? czy nałożenie zwykłego polara wyklucza użycie cokina i na odwrot? Czy muszę kupowac filtr polar do systemu cokin?
    5. Co sądzic o nieoryginalnych filtrach? np. ten
    http://allegro.pl/item109111998_filt...nd4_121m_.html
    350d+grip, tamron 28-75/2.8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ad 1. oryginalny Cokin to tez plastik-fantastik

ad 2. ND 0.6 Soft, ND 0.9 Soft.
    zdjecia... http://www.photo.net/photodb/folder?folder_id=367394 - z reguly przy opisach pisze jakie filtry (jesli pamietam)

ad 3. prawdopodobnie tak. mozesz sciac jeden slot i wtedy przy 24mm holder nie bedzie wchodzil w kadr. nie wiem jak pierscien (tez bywa problem).

ad 4. zasadniczo jesli uzywasz polowki to raczej nie uzywasz polara. i vice versa.
    jesli potrzebuje i jednego i drugiego, to uzywam normalnie nakrecanych polarow. na pewno trzeba mocniej "wyciagac" obiektywy, bo wtedy w najszerszych koncach mocniej winietuja. ale da sie...

ad 5. to samo co o oryginalnym Cokinie. tandetne gowno z paskudnymi zafarbami. jesli chodzi o podstawowe polowki to zdecydowanie polecam Hitecha 85. cena jak Cokin P, a w odroznieniu od tego francuskiego szmelcu nie zabarwia nieba na sraczko-buraczko-rozowy. do tego bardziej uzyteczne gradacje.

jesli chodzi o ewentualne kolorowe polowki... szkoda by mi bylo 110zl za Cokina czy Hitecha, jesli za 45zl jest PPL (w Raysfoto). i to i to jest zywiczny badziew, ktory optycznie dewastuje zdjecia wiec nie widze najmniejszego sensu przeplacac
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 12-06-2006 o 01:03
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Odnośnie holdera... to rzeczywiście oryginał i zamiennik innej firmy to plastik... jednakże oryginał jest jakby sciślejszy- lepiej mocuje wsunięty filtr.
    Holder nieoryginalny pomógł mi pozbyć się pomarańczowej połówki.... spacerowałem po pomoście nad jeziorem- aparat+holder+dwie połówki... w pewnym momencie potknałem się... machnąłem łapkami w celu złapania równowagi.... jedna połówka ładnie wysunęła się z holdera i wpadła do wody- teraz używają ją rybki
    pozdr

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

nie wiem jak te oryginalne, ale na tych allegrowych podróbkach są luzy..
    Można też trzymac je w łapie

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Czy w przypadku filtrów Hitech połówkowych "szary" to to samo co"neutralny" ?
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Kup oryginalny holder Cokina + filtry hitecha ( pasuje jedno do z drugim , sam tak mam ) i będziesz na pewno szczęśliwy co do gradacji filtrów akustyk wyczerpał temat , kiedyś posłuchałem jego rad i nie żałuję .
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Bywalec Awatar toshimitsu
    Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

Ja kupilem z allegro holder, pierscien i redukcyjny oraz 2 polowki.
    Luzow nie mam, holder jest wykonany ze strasznego plastiku aczkolwiek spelnia swoja funkcje. Ile kosztuje oryginal?
    Positively dirty minded

Uzależniony

Domyślnie

oryginalny holder kolo 60zł, ja mam plastik i jestem zadowolony
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Coś już napisał

Domyślnie

Także jestem zadowolona z plastikowego holdera mogę zamontować 3 cokiny prostokątne jeden okrągły. Spełnia swoją funkcję, a dałam za niego w foto-tipie 13 zł:P więc cena śmieszna oryginalne? na allegro 50 - 60 zł

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Czy jeśli bym kupował Cokin P holder, to warto te grosze dopłacić i wziąć wersję "Wide-Angle"?
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów