Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Szeroki kąt do poczucia przestrzeni?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ełk / Gdańsk

Domyślnie

Szeroko bez bajerów. Mając tylko 50tkę nie mam wyczucia między 16 a 20 a 24 więc jest to niestety trudno definiowalne dla mnie. Pozostają kryteria jak wyżej.
    Canon 50d i działo 50mm 1.8 II

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witkowskipl Zobacz posta
    Szeroko bez bajerów. Mając tylko 50tkę nie mam wyczucia między 16 a 20 a 24 więc jest to niestety trudno definiowalne dla mnie. Pozostają kryteria jak wyżej.
    A może tak tylko w celu rozeznania swoich potrzeb idź do jakiegoś sklepu i sprawdź czym różni się 16mm od 20 czy 24. Od razu będziesz wiedział, że np. 17mm jest ok ale już 15 nie jest Ci potrzebne i wtedy dużo łatwiej będzie pomóc a i trochę zawęży się zakres rozpatrywanych szkieł. pozdr

Dopiero zaczyna Awatar akmetoys
    Miasto
    Luboń k. Poznania

Domyślnie

Mając tylko 50tkę nie mam wyczucia między 16 a 20 a 24 więc jest to niestety trudno definiowalne dla mnie.
    skoro nie masz rozeznania, jaką perspektywę osiągniesz daną ogniskową, to zanim wydasz niemałe pieniądze na obiektyw koniecznie pójdź do sklepu, podepnij kilka szerokich szkieł (10-22, 17-55) i wtedy zobaczysz jakie obrazowanie daje ci konkretna ogniskowa. Jak kilka fotek w sklepie ci nie wystarczy do zorientowania się proponuje umówić się tu na forum z kimś z twojej okolicy na kilka zdjęć w plenerze i zobaczysz co ci najbardziej odpowiada (ja niestety nie pomogę, bo to drugi koniec Polski).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ełk / Gdańsk

Domyślnie

Dzięki zarówno za masę propozycji jak i uwagi.
    Cytat Zamieszczone przez marfot
    Potrzebujesz przestrzeni = potrzebujesz UWA np. C10-22. UWA nie są po to konstruowane żeby mieć wszelkie wady (dystorsje, winiety) tylko te wady są przypadłoscią UWA i trzeba się nauczyć je minimalizować. Trzeba wyczuć jaki zakres centralnej części kadru nie ma przykrych zniekształceń, na brzegach umieszczać motywy, które zniekształcone nie drażnią a dają poczucie przestrzeni. Poszperaj po udanych przykładach użycia UWA np.:
    http://photo.net/photodb/member-photos?user_id=941594
    Po miesiącu eksperymentów będziesz miał sporo połapane.
    Umieszczanie głównego motywu w centrum i pozostawienie klarownosci po bokach bardzo mi odpowiada. Ale zastanawiam się jak takie szkła poradziłby sobie z wnętrzem. Kuchnia, pokój, umeblowany, rośliny po bokach etc.

Cytat Zamieszczone przez akmetoys Zobacz posta
    skoro nie masz rozeznania, jaką perspektywę osiągniesz daną ogniskową, to zanim wydasz niemałe pieniądze na obiektyw koniecznie pójdź do sklepu, podepnij kilka szerokich szkieł (10-22, 17-55) i wtedy zobaczysz jakie obrazowanie daje ci konkretna ogniskowa. Jak kilka fotek w sklepie ci nie wystarczy do zorientowania się proponuje umówić się tu na forum z kimś z twojej okolicy na kilka zdjęć w plenerze i zobaczysz co ci najbardziej odpowiada (ja niestety nie pomogę, bo to drugi koniec Polski).
    I chyba ten krok z przejrzeniem ogniskowych będzie na tą chwilą moim priorytetem. Także, jeżeli ktoś byłby w najbliższym miesiącu w Gdańsku i nie miał co ze sobą zrobić, to może zostać wolontariuszem (ewentualnie jeśli idzie na zdjęcia to mu poniosę statyw, blendę, ochronię ciałem przed wiatrem, etc.). :razz:

Dzięki wszystkim, jeśli ktoś chce wrzucić 3grosze, proszę się rozpisywać.
    Canon 50d i działo 50mm 1.8 II

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Umieszczanie głównego motywu w centrum i pozostawienie klarownosci po bokach bardzo mi odpowiada. Ale zastanawiam się jak takie szkła poradziłby sobie z wnętrzem. Kuchnia, pokój, umeblowany, rośliny po bokach etc.
    Może coś takiego - C 10-22 przy 10mm:

Moim zdaniem akceptowalne zniekształcenia.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów