Szeroko bez bajerów. Mając tylko 50tkę nie mam wyczucia między 16 a 20 a 24 więc jest to niestety trudno definiowalne dla mnie. Pozostają kryteria jak wyżej.
Szeroko bez bajerów. Mając tylko 50tkę nie mam wyczucia między 16 a 20 a 24 więc jest to niestety trudno definiowalne dla mnie. Pozostają kryteria jak wyżej.
Canon 50d i działo 50mm 1.8 II
A może tak tylko w celu rozeznania swoich potrzeb idź do jakiegoś sklepu i sprawdź czym różni się 16mm od 20 czy 24. Od razu będziesz wiedział, że np. 17mm jest ok ale już 15 nie jest Ci potrzebne i wtedy dużo łatwiej będzie pomóc a i trochę zawęży się zakres rozpatrywanych szkieł. pozdr
skoro nie masz rozeznania, jaką perspektywę osiągniesz daną ogniskową, to zanim wydasz niemałe pieniądze na obiektyw koniecznie pójdź do sklepu, podepnij kilka szerokich szkieł (10-22, 17-55) i wtedy zobaczysz jakie obrazowanie daje ci konkretna ogniskowa. Jak kilka fotek w sklepie ci nie wystarczy do zorientowania się proponuje umówić się tu na forum z kimś z twojej okolicy na kilka zdjęć w plenerze i zobaczysz co ci najbardziej odpowiada (ja niestety nie pomogę, bo to drugi koniec Polski).
Dzięki zarówno za masę propozycji jak i uwagi.
Umieszczanie głównego motywu w centrum i pozostawienie klarownosci po bokach bardzo mi odpowiada. Ale zastanawiam się jak takie szkła poradziłby sobie z wnętrzem. Kuchnia, pokój, umeblowany, rośliny po bokach etc.Zamieszczone przez marfot
I chyba ten krok z przejrzeniem ogniskowych będzie na tą chwilą moim priorytetem. Także, jeżeli ktoś byłby w najbliższym miesiącu w Gdańsku i nie miał co ze sobą zrobić, to może zostać wolontariuszem (ewentualnie jeśli idzie na zdjęcia to mu poniosę statyw, blendę, ochronię ciałem przed wiatrem, etc.). :razz:
Dzięki wszystkim, jeśli ktoś chce wrzucić 3grosze, proszę się rozpisywać.
Canon 50d i działo 50mm 1.8 II
Może coś takiego - C 10-22 przy 10mm:
Moim zdaniem akceptowalne zniekształcenia.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200