Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Sposoby montowania filtrów na obiektywy bez gwintów 14mm 15mm 16mm.

Domyślnie Sposoby montowania filtrów na obiektywy bez gwintów 14mm 15mm 16mm.

witam,
    Ostatnio nieco zastanawiałem się jak zaopatrzyć mój obietkwy sigma 14mm w filtr uv skoro nie ma on gwintu. I postanowiłem że doczepie do niego największy jaki zdołam nabyć filtr, bo po wycięciu kartki papieru o średnicy 102mm nie kryte były jedynie rogi kadru co dla mnie nie stanowi poblemu, bo przecież i tak filtr będzie ściemniał środek a boki gdzie często pojawia sie winieta(przy lampie) i tak nie są doświetlnone. Więc brak filtrowania w rogach powinien zrównoważyć ten mankament... Zakupiłem B+W haze 105mm na ebay i czekam zamierzam go wyjąć z metalowej obejmy i zamontować i tu pojawia się dylemat jak to zrobić.
    Otóż są opcje:
    1) na osłonę przeciwsłoneczną nalepić taśmę dwustronną a na nią taśmę rzepową i tak samo ja szkło które wychodzi poza osłonę. Zrobić tak samo na dole i na górze. (rozwiązanie tanie i nie niszczy nic taśma dwustronna może wydać się nietęgim rozwiązaniem, ale skoro chip wkręcany na obietkyw naklejony taką taśmą ani "drgnie" to i taśmę powinien utrzymać)
    2) Kropelka superglu tu kropelka super glu tam(tj. na osłonie w czterech miejscach, ale ryzyko uszkodzenia obiektywu znaczne)
    3) Jakieś cóś o czym nie mam pojęcia...
    Czytałem na forum wątek na ten temat nieco w humorystycznym tonie, czytałem go jednak po tym jak zakupiłem i przemyślałem sprawę i zaniepokoiło mnie, że jakaś mądra głowa napisała tam że to nie ma sensu ja jednak chciałbym jeszcze raz poruszyć temat bo nie wydaje mi to tak niedorzecznym pomysłem, bo po zdjęciu obejmy w rogach zniekształceń będzie trzeba szukać z lupą.
    Proszę napiszcie co myślice dołączam zdjęcie wykonane z karteczką 102mm z przodu. Zdjęcie z okrągłą karteczką
    Zdjęcie obiektywu
    Chętnie dowiem się co źle obmyślone albo co lepiej można by było zrobić zanim rozmontuje filtr. Pozdrawiam sedecznie...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Przy UWA z gwintem, jeden filtr jest prawdopodobnie przewidziany w obliczeniach przy projektowaniu obiektywu - przynajmniej tak było kiedyś i było to jawnie podawane przez Canona. Myślę, że w obiektywach typu C17-40, gdzie filtr pomaga w uszczelnieniu też tak jest.
    Przy UWA super szerokich, bez możliwości mocowania filtra obawiam się, że każdy filtr poważnie pogorszy obraz - kąt padania rejestrowanych promieni świetlnych na filtr jest ekstremalny. Sprawa wymaga chyba poważniejszego przemyślenia lub eksperymentów.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Próbowałem kiedyś zamocować jakąś zewnętrzną konstrukcję na filtr polar (płaski) Hitech 85 na TSE 17/4 niestety, ze względu na konstrukcję szkła
    (owal) następują odbicia i bliki na szkle i nie ma to większego sensu.
    Na szkła UWA gdzie szkło obiektywu jest płaskie ma to sens.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

przeczytałem ale tak z czystej ciekawości zapytam: po co montować filtr UV na tego typu obiektyw? wybierasz się w bardzo wysokie góry? rozumiem potrzebę używania filtrów, powiem więcej sam używam (często), ale kompletnie nie rozumiem potrzeby montażu ufałki na ten obiektyw, tak generalnie to na każdy inny obiektów również.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a w tym obiektywnie nie montuje się przypadkiem filtrów od strony bagnetu?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    a w tym obiektywnie nie montuje się przypadkiem filtrów od strony bagnetu?
    no właśnie dobre pytanie ale odpowiedzi nie znam. Tutaj zdjęcie od tyłu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    link do postu powyżej
    Ostatnio edytowane przez robert paul ; 26-03-2011 o 22:32 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Na zdjęciu widać że jest miejsce na specjalne filtry wkładane od strony tylnej soczewki.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Domyślnie

a wiesz może:
    1. Gdzie można nabyć.
    2. Jak wpływają na własności optyczne obiektywu.
    3. Jak wyglądają.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robert paul Zobacz posta
    a wiesz może:
    1. Gdzie można nabyć.
    2. Jak wpływają na własności optyczne obiektywu.
    3. Jak wyglądają.
    kupowało się je w postaci dużych arkuszy (jak do lamp) i przycinało na dany wymiar
    więc szukaj tam gdzie flirty kolorowe do lamp
    nie wiem, jak wpływają, nie mam pojęcia nawet
    nie bardzo też wiem, po co Ci takie filtry, bo je się stosowało głównie do fotografii czarno-białej

a w ogóle to nie widzę w tym bagnecie miejsca na filtry, ale głowy nie dam
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uprawnienia umieszczania postów