Strona 856 z 1000 PierwszyPierwszy ... 356756806846854855856857858866906956 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 551 do 8 560 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Rekonesans w sensie sprawdzenia miejsca - jasne, jak wyglada sprawa z parkingiem, czy w okolicy robia sie korki itp. Osobiscie jezdzic przed slubem do kosciola sprawdzac warunki? Na dluzsza mete nierealne. Warsztat/sprzet fotografa powinien dawac rade w kazdych warunkach. A jak nie - to b&w
    Nie mam zamiaru podważać lub kwestionować techniki pracy innych fotografów, ale znajomość miejsca pracy i jego charakteru to dla mnie kluczowa sprawa. Nie jest też problemem podjechanie do kościoła, chyba, że "meta" jest rzeczywiście "dłuższa", czyli dalej.
    Co do warsztatu/sprzętu to pełna zgoda,trzeba być przygotowanym na każde warunki.
    Aha, to dlatego jest tyle zdjęć b&w ?

Niemniej wolę osobiście założyć zooma od stałki, kiedy światło na to pozwala-dla większej wygody. Nie lubię też taszczyć ze sobą całego osprzętu, kiedy nie ma takiej potrzeby.
    Tyle ode mnie.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Cała ta dyskusja o wyższości f/4 ze stabilizacją nad f/1.4 nie ma większego sensu, moim zdaniem....
    Moim też, podobnie właśnie jak z góry dyskwalifikowanie jakiegoś szkła bo chorobliwa "ciemnica". Każde szkło ma jakieś przeznaczenie i każde może znaleźć na ślubie zastosowanie. Dlatego też ja nie popadam w skrajności i na podstawie właśnie wspomnianego rekonesansu wiem, z jakiego szkiełka mam skorzystać.

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Osobiscie jezdzic przed slubem do kosciola sprawdzac warunki? Na dluzsza mete nierealne. Warsztat/sprzet fotografa powinien dawac rade w kazdych warunkach. A jak nie - to b&w
    Ja na ten przykład jeżdżę jeżeli mam blisko i wolną chwilę. Warto odwiedzić kościół poza godzinami mszy, wtedy można sobie zobaczyć jakie panują warunki. Oczywiście nikt nie mówi o lataniu ze światłomierzem, robieniu notatek itp. Jasne - sprawdzenie parkingów, przejazdów też istotne, ale w kościele warto się rozeznać, gdzie są dogodne miejsca, gdzie można "bezpiecznie" pozostawić sprzęt, gdzie są wejścia na chór itp. W wolnej chwili - czemu nie. Pracuje się łatwiej.

Każdy robiący choć więcej niż 5 ślubów wie, że powinien posiadać odpowiedni asortyment, ale proszę - nie dyskwalifikujmy czegoś, bo raptem mamy pusty argument o nie poruszających się murowanych ścianach i kręcących głowami gościach. Podobnie skrajne przykłady błyskania lampą z 30cm darujmy sobie, bo ktoś kto zrobił chociaż 200 zdjęć z lampą wie jak jej nie używać bo z tym jak używać nadal może być nie najlepiej.

Zatem takie popadanie w skrajności prostoliniowo prowadzą do jednego - bezpodstawnej konieczności posiadania tylko stałek z f minimum 1.4, a to troszkę chorobliwe może być. Każdy zdobywa doświadczenia powoli i to czy zaczyna z f/2.8 i IS czy f/1.2 nie zrobi z niego fotografa z dnia na dzień. Jak poradzi sobie z f/4 i fleshem, a klient będzie zadowolony, to zarobi i na same eLki f/1.x.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velviana Zobacz posta
    Wybacz, zupełnie nie rozumiem tego przekazu...
    Już tłumaczę. Mało kto kupuje i 24-105 i 24-70 i jasne stalki pokrywające ten zakres z tej prostej przyczyny że nie ma to najmniejszego uzasadnienia ekonomicznego. Jak jest w miarę jasne 24-70 to po kiego 24-105? Jak są 2 body i jasne stałki to po kiego 24-70? I o ile jeszcze w posiadaniu i stałek i 24-70 widzę jakiś sens to 24-105 do tego kompletu jest dla mnie pomysłem zupełnie od czapki. Ergo, po kiego ładować się w 24-105 skoro i tak nie jest ono wystarczająco uniwersalne żeby poradzić sobie w większości warunków?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Tylko jak już wcześniej napisałem stałki to nie tylko światło.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Miasto
    wawa

Domyślnie

Niemniej wolę osobiście założyć zooma od stałki, kiedy światło na to pozwala-dla większej wygody. Nie lubię też taszczyć ze sobą całego osprzętu, kiedy nie ma takiej potrzeby.
    Tyle ode mnie.
    No to załóżmy hipotetyczną sytuację że byłeś, widziałeś, kościół w miarę jasny, bierzesz 24-105 i się nie przejmujesz a tu nagle przed ceremonią czarne chmury burzowe o co latem nietrudno i co? Leżysz i kwiczysz.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

To miało być odnośnie wypowiedzi kolegi velviana, po prostu w międzyczasie koledzy się dopisali.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Nie mam zamiaru podważać lub kwestionować techniki pracy innych fotografów, ale znajomość miejsca pracy i jego charakteru to dla mnie kluczowa sprawa. Nie jest też problemem podjechanie do kościoła, chyba, że "meta" jest rzeczywiście "dłuższa", czyli dalej.
    Co do warsztatu/sprzętu to pełna zgoda,trzeba być przygotowanym na każde warunki....
    Po części się z Tobą zgadzam, ale jest jedno "ale": warunki zewnętrzne (pogoda) mogą znacząco zmienić warunki wewnątrz kościoła. Np. kościół św. Jakuba w Sandomierzu: jakbyś zrobił rekonesans w pogodny dzień odniósłbyś wrażenie, że wszystko będzie ok, a przy pochmurzonym niebie w dzień ślubu drapał byś się po głowie i zastanawiał jak z tego wybrnąć.

Przykład - oczywiście skrajny, ale w końcu takie warunki były:
    50mm, f/1.4, 1/60s, iso2500, wyciągnięte ponad 2EV
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Teoretycznie, wszystko ładnie brzmi, nie aparat robi zdjęcia, blebleble, w praktyce, 24-105 w ciemnym kościele można sobie w buty wsadzić.
    a właśnie w kościele tak jak i 70-200/2.8 IS ma najszersze zastosowanie. Tylko proszę nie pisz o jego wadach optycznych

Coś już napisał

Domyślnie

Już tłumaczę. Mało kto kupuje i 24-105 i 24-70 i jasne stalki pokrywające ten zakres z tej prostej przyczyny że nie ma to najmniejszego uzasadnienia ekonomicznego. Jak jest w miarę jasne 24-70 to po kiego 24-105? Jak są 2 body i jasne stałki to po kiego 24-70? I o ile jeszcze w posiadaniu i stałek i 24-70 widzę jakiś sens to 24-105 do tego kompletu jest dla mnie pomysłem zupełnie od czapki. Ergo, po kiego ładować się w 24-105 skoro i tak nie jest ono wystarczająco uniwersalne żeby poradzić sobie w większości warunków?
    Po mojemu to w wątku chodziło o to ,czy można robić zdjęcia na ślubach czymś tak tragicznie ciemnym, jak 24-105/4 ...
    Co do kupowania wszystkich wymienionych przez Ciebie gratów to oczywiście absurd, który nie powinien być podawany w ogóle pod ocenę.

No to załóżmy hipotetyczną sytuację że byłeś, widziałeś, kościół w miarę jasny, bierzesz 24-105 i się nie przejmujesz a tu nagle przed ceremonią czarne chmury burzowe o co latem nietrudno i co? Leżysz i kwiczysz.
    Nie jestem meteorologiem, ale jak czarne muszą być chmury burzowe,żeby nie wystarczyło ISO 1600 i F4 ?

Miasto
    wawa

Domyślnie

Na 105 mm? Nie aż tak bardzo czarne.

Strona 856 z 1000 PierwszyPierwszy ... 356756806846854855856857858866906956 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów