Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Dlaczego tak wyszło

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

To że to nie demon to większość zdaje sobie z tego sprawę ale to jest właśnie panoramowanie że się strzela foty jak auto przemyka koło ciebie.Kolejne pytanie to czy jak panoramujecie to na tej samej ogniskowej czy zwiększacie/zmniejszacie w miarę zbliżania się auta?
    Następna sprawa to zdjęcie z ciemną BMW i przysłona użyta która wynosi F18
    czy to nie jest czasem za wysoka,w sumie z drugiej strony robione pod słońce ale chciałbym wiedzieć na przyszłość czy to nie przeszkoda.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzylu Zobacz posta
    To że to nie demon to większość zdaje sobie z tego sprawę ale to jest właśnie panoramowanie że się strzela foty jak auto przemyka koło ciebie.Kolejne pytanie to czy jak panoramujecie to na tej samej ogniskowej czy zwiększacie/zmniejszacie w miarę zbliżania się auta?
    Następna sprawa to zdjęcie z ciemną BMW i przysłona użyta która wynosi F18
    czy to nie jest czasem za wysoka,w sumie z drugiej strony robione pod słońce ale chciałbym wiedzieć na przyszłość czy to nie przeszkoda.
    witam
    siedzę w pracy wiec podeśle coś ze starych przykładów bo mój komp ciągle na reanimacji

Jak masz ustawione tv to aparat pilnuje ci czasu , czyli sam zmienia przysłonę.
    F18 to wynik braku filtra ND lub polara oraz pora dnia slonce np , mam to samo jak focilem z riga, załóż filtr i iso na min będzie ok.
    Ja bardzo często używam flasha w słoneczne dni prawie zawsze żeby zabić cienie i ostre przejścia słońca, bez flasha tez idzie .

tu mój ulubiony z drzewa / krzaki nad droga
    15mm

200mm

300mm

p.s

Im dłuższe szkło tym lepiej to wychodzi i bezpieczniej dla fotografa lecz tracisz widoki , trza wybierać.
    Jak już to opanujesz to spróbuj inne czasy tu to już kwestia gustu.

u 35mm na 1/20 lub 1/30

a jak już przegniesz totalnie z czasem i dodasz zoomowanie to wyjdzie takie coś jak kumplowi

to tez ma swoje uroki

pytanie tez czy robisz to dla siebie czy na sprzedaż bo nie każdy to kupi - ktoś wspomniał ze jak klient płaci i jest zadowolony to reszta jest tylko historia .

praktyka praktyka praktyka ...........................

Pozdrawiam Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam!
    Ostatnio byłem w plenerze i po raz pierwszy próbowałem panoramowania, lecz to mi nie wyszło zbyt dobrze.Samochody wyszły porozmazywane.

Zdjęcia robiłem 450D z kitem 18-55IS
    Zdjęcia jadących samochodów (80-150km/h) robiłem różnymi czasami 1/80;1/100;1/125, ustawiłem na "Al servo" i foty robiłem tak jak pisze na forum czy w różnych toturialach.
    Prawie wszystkie zdjęcia wyszły w ten sposób:
    1/80s - http://img132.imageshack.us/i/180ku.jpg/
    -
    Lecz był wyjątek
    1/100 - http://img135.imageshack.us/i/1100pf.jpg/
    -
    To zdjęcie zrobiłem typowo na spontanie, ponieważ nagle zauważyłem motocyklistę i wyciągnąłem aparat bez żadnego przygotowania.
    1/160 - http://img121.imageshack.us/i/1160p.jpg/

Co robię źle podczas panoramowania? Proszę o pomoc

P.S
    Kolega ze mną robił zdjęcia Nikonem z kitem 18-55 i zdjęcia wyszły lepiej niż moje.Używaliśmy podobnych czasów.
    Canon 450D + 18-55 IS

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

ćwiczyć trzeba i będzie git
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał

Domyślnie

Na pierwszym szedłem wg schamtu
    czyli niski czas rzedu 1/100 i niżej na przysłonie 5.6 do 6.3 nie więcej niż f8 no i przepalone niebo aż razi

na drugim czas podobny ale aż f18!! fakt słoneczny dzień zero chmur czy to jest sposób aby wyszło nie zjarane zdjęcie??
    Dla mnie to wyglada na focenie na manualu - jesli dobierales parametry wg "ksiazki" czyli 1/100 + f/6.3 a swiatlo nie pasowalo do tych ustawien to wyszlo ci jak wyszlo za jasno lub za ciemno (f/18).

Ustawienie trybu Tv powoduje automatyczne dobranie przeslony dla ustawionego czasu. Czyli generalnie bedziesz mial ladnie naswietlone zdjecie. Musisz tylko odpowiednio mierzyc ekspozycje - jak wyzej ktos wspominal: nie punktowo na slonce (aparat stwierdza ze jest masa swiatla - przyciemni zdjecie)/na czarne auto (rozjasni zdjecie bo mysli ze czern ktora widzi to jasna szarosc slabo oswietlona).

Bywalec Awatar vinietu
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

arturoo
    No przesadzasz z tymi czasami.
    1/15(poniżej) i okolice, ...zaczyna sie zabawa.:wink:
    Tak poza tym dobra seria w puszce jest pomocna i trochę większe skupienie.

5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

vinietu

może byś napisał parametry tego zdjęcia poza czasem

Punktowo nie mierzyłem(wielosegmentowy) celowałem centralnym na środek auta na rejestracje==>źle??

dr_bonzonastępnym razem spróbuje TV.
    Jakich filtrów używacie bo się zastanawiam i zastanawiam i zastanowić się nie mogę polar czy ND w przypadku tego drugiego jakiej firmy i czy 2x 4x 8x??

Bywalec Awatar vinietu
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

vinietu

może byś napisał parametry tego zdjęcia poza czasem
    M 1/15, Iso 800 , EF 50 1.4@4 ,lampa na drugą lamelkę oczywiście, a temp. coś poniżej -10 było chyba...brrr.
    5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nadarzyła się okazja do poćwiczenia o to efekty

Sugestie ,zjebki itp przyjmę na klatę

Domyślnie

Nadarzyła się okazja do poćwiczenia o to efekty

Sugestie ,zjebki itp przyjmę na klatę

brak numerow to juz raz
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów