Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Dlaczego tak wyszło

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Dlaczego tak wyszło

Witam
    po przeczytaniu kilku tematów na forum i nie tylko zachciało mi się popstrykać zdjęć aut w ruchu na zlocie.Obiektyw wiem nie stworzony do tego typu zdjęć czyli T 17-50.Próbowałem zrobić tzw panoramowanie z wykorzystaniem wskazówek z netu i zazwyczaj wychodziło mi coś takiego:

Jak ostro przymknełem wyszło coś takiego:

Co robię źle tak na przyszłość,bo chcę kupić lepsze szkło do takich zadań.

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to jeszcze napisz co Ci się w Twoich zdjęciach nie podoba.

Łatwiej będzie można pomóc
    Fiu fiu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Na pierwszym szedłem wg schamtu
    czyli niski czas rzedu 1/100 i niżej na przysłonie 5.6 do 6.3 nie więcej niż f8 no i przepalone niebo aż razi

na drugim czas podobny ale aż f18!! fakt słoneczny dzień zero chmur czy to jest sposób aby wyszło nie zjarane zdjęcie??

Domyślnie

Witam
    słonce i przepalenia tła , pomiar światła tu się kłania / korekta ekspozycji i ew filtr na szkło polar najlepiej na słoneczne dni lub ND .
    Mniejsze ISO żeby niebo odzyskać tez bym zarzucił jak to możliwe, a auta czarne nie pomagają w tym wcale - trochę zły kolor jak na praktyki pierwsze.
    Nie ma idealnego środka na takie foty trza próbować i próbować , sam foce auta powiedzmy co 2 tyg jak mam wolne i nie zawsze wychodzi tak jak chce.
    Co do szklą to robiłem 400d + 18-55 i wychodziły super wiec tylko kwestia podejścia do zagadnienia .

powodzenia
    Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    Mniejsze ISO żeby niebo odzyskać tez bym zarzucił jak to możliwe,
    Tu ISO wg EXIFa jest 100, więc albo przysłona albo filtr polar/ND.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Witam
    słonce i przepalenia tła , pomiar światła tu się kłania / korekta ekspozycji .
    No właśnie z tym pomiarem i korekcja to u mnie licho co czytam na ten temat to mniej wiem
    Wspominasz o polarze mam zamiar kupić tylko który nie wyssa mi portfela do zera.
    Darek twoje zdjęcia widziałem są super może kiedyś też takie będę trzaskał :-D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzylu Zobacz posta
    No właśnie z tym pomiarem i korekcja to u mnie licho co czytam na ten temat to mniej wiem
    Wspominasz o polarze mam zamiar kupić tylko który nie wyssa mi portfela do zera.
    1 .zacznij od nie slonecznego dnia
    2. aparat na tv 125 do 1/160 iso 50 lub 100 zeby niebo bylo niebem a nie biala plama.
    3. sledz obiekt i gdzy bedzie naprzeciwko ciebie rob foto nie zwalniajac ze sledzenia go, ja cwiczylem 2 godziny w parku zanim zalapalem o co chodzi.
    4. ekspozycja i pomiar swiatla to dojdziesz pozniej unikaj slonca i czarnych aut na poczatku.
    5. polar kanko nie wysysa kasy , mam hoye i inne ale teraz kupuje tanie fitry gdyz wymieniam je co roku ze wzgledu na kamienie i slady jakie pozostawiaja na nich.

ja w ostatnia niedziele tez walczylem ze sloncem i wcale dobrze to nie wyszlo.
    p.s

co do zdjec to nie sa takie super sa ok , najlepsza fota przy panningu to ta obcieta - zabrzmi to smiesznie ale zrozumiesz z czasem zawsze najlepsze foty sa poobcinane i nie nadaja sie do uzycia.

Mam nadzieje ze pomoglem na poczatek .

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzylu Zobacz posta
    A ja sobie myślę, że stoisz po niewłaściwej stronie pasa. Walisz tu pod światło. Jak pomiar bierzesz z ocienionej strony samochodu (i jeszcze ciemnego), to oświetlona droga (i jeszcze jasna) się przepala. Stań po stronie słońca, to spadnie kontrast. Jak chcesz dłuższego czasu, to albo szary filtr, albo inna godzina (no ale pewnie tu nie masz wielkiego wyboru). Z obiektywem bym się wstrzymał aż sam dojdziesz co ci się w obecnym nie podoba.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

1 .zacznij od nie slonecznego dnia
    2. aparat na tv 125 do 1/160 iso 50 lub 100 zeby niebo bylo niebem a nie biala plama.
    3. sledz obiekt i gdzy bedzie naprzeciwko ciebie rob foto nie zwalniajac ze sledzenia go, ja cwiczylem 2 godziny w parku zanim zalapalem o co chodzi.
    4. ekspozycja i pomiar swiatla to dojdziesz pozniej unikaj slonca i czarnych aut na poczatku.
    5. polar kanko nie wysysa kasy , mam hoye i inne ale teraz kupuje tanie fitry gdyz wymieniam je co roku ze wzgledu na kamienie i slady jakie pozostawiaja na nich.

ja w ostatnia niedziele tez walczylem ze sloncem i wcale dobrze to nie wyszlo.
    p.s

co do zdjec to nie sa takie super sa ok , najlepsza fota przy panningu to ta obcieta - zabrzmi to smiesznie ale zrozumiesz z czasem zawsze najlepsze foty sa poobcinane i nie nadaja sie do uzycia.

Mam nadzieje ze pomoglem na poczatek .

Darek
    Dzięki za cenne informacje,co do tej obciętej to jest crop tutaj jest w oryginale

ksxNastępnym razem ustawie się ze światłem,co do obiektywu
    to mam jeden 17-50 2.8 także i tak będę chciał rozszerzyć zakres.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja się nie znam ale spróbuj naciskać spust migawki jak samochód będzie naprzeciwko ciebie a nie jak się do ciebie zbliża bo tamron nie jest demon prędkości AF
    c50d + t17-50 + t55-200 + falcon 8mm
    zenit 12xp + helios 44m

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów