Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Mieszany widok

Domyślnie

Osobiście chyba wolę aby nie wywalać filtra AA i nie mieć problemu z morą. Obecne rozdzielczości matryc dają już naprawdę dużo detalu - nieważne czy z filtrem czy bez. W Olympusie E-510 miałem mocny filtr AA, ale w połączeniu z dobrym obiektywem ostrość była super nawet w powiększeniu 100%. Czy koledzy oglądają zdjęcia zawsze w powiększeniu 100% i dlatego tak na ostrości per piksel kolegom zależy?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Czy koledzy oglądają zdjęcia zawsze w powiększeniu 100% i dlatego tak na ostrości per piksel kolegom zależy?
    Nie, ale jedna babcia lubi jak jej daje ostrego wnuczka na A4, A3 (zazwyczaj GF1, 20mm@5.6).
    the silence is deafening

Domyślnie

18-megapikselowe Canony dają mniej więcej taką samą rozdzielczość, jak GF1. Tyle, że bez mory.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    18-megapikselowe Canony dają mniej więcej taką samą rozdzielczość, jak GF1. Tyle, że bez mory.
    Nie wiem o jakiej morze piszesz, mam GF1, ale mory (póki co) z GF1 nie widziałem. Może jakiś nowy mZD50/2 zmieni tą sytuację

Fakt, 7ieDem czy to z 100L czy T60/2 nawet na 5.6 tylko ostre (ostrość=0, BreezeBrowser z włączonym Ctrl+Q, ekran (RIP) 15.6", 1920x1200)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Babcia:
    każdy ogląda jak chce i co chce. Nawet mi nie jest przykro, że ten argument cię nie przekonuje. Udanej zabawy w cropie życzę.
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Tak sobie myślę, że lepsza ostrość mogła by się przydać w przypadku gdy chcemy zrobić tak zwany zoom cyfrowy, znaczy wykadrować część zdjęcia. Ale nawet tutaj aparaty z matrycami 15, 18 i więcej mpx nie mają się chyba czego wstydzić.
    Być może, ja cyfrowego zumu od czasu do czasu (kiedy mi potrzebny) używam w... LX3.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 17-03-2011 o 12:42 Powód: Automerged Doublepost
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Babcia:
    każdy ogląda jak chce i co chce. Nawet mi nie jest przykro, że ten argument cię nie przekonuje.
    To jest sprawa oczywista. To co napisałem to moje subiektywne wrażenia i nikogo nie zamierzam przekonywać, że powinien to widzieć inaczej.

Udanej zabawy w cropie życzę.
    Dziękuję i wzajemnie

Domyślnie

Nie wiem o jakiej morze piszesz, mam GF1, ale mory (póki co) z GF1 nie widziałem.
    Ja też wielu rzeczy nie chciałem widzieć. Czasem do tej pory jeszcze się na tym łapię.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ja też wielu rzeczy nie chciałem widzieć. Czasem do tej pory jeszcze się na tym łapię.
    Pokaż proszę (z czystej ciekawości) jak wygląda mora z GF1 i 20mm, np.

OK...
    ________
    Ale czad!
    Na przełom maja/czerwca Oly zaplanował premierę (źródło: 43R) PRO szkiełek
    Z zaległego roadmapu wynika, że jedno z nich to mój naleśnik 12mm f/2.8 (mam nadzieję).

Szajse 24mm w wydaniu Oly PRO - czas zacisnąć pasa i przestawić się z LPG na MPK
    ____

Njius dnia, imho
    the silence is deafening

Domyślnie

Pierwsza strona po wpisaniu w google "GF1 moire":

http://www.dpreview.com/galleries/54...moire-from-gf1

Domyślnie

Nie, ale jedna babcia lubi jak jej daje ostrego wnuczka na A4, A3 (zazwyczaj GF1, 20mm@5.6).
    Czy babcia ogląda te wydruki z bliska i używa jeszcze lupy?

Dawno temu wywołałem zdjęcia w formacie A4 z dobrego kompaktu z matrycą 4mpx (Olympus C-4000) i jakość tych zdjęć była całkiem dobra. Brat wywołał zdjęcie z tego samego aparatu w formacie A3 - tutaj już było bardziej widać piksele ale dopiero przy oglądaniu zdjęć z bliska. Dzisiejsze aparaty mają o wiele większą rozdzielczość od mojego starego kompaktu. Zatem argument o wydrukach w formacie A4 i A3 mnie nie przekonuje ani trochę.
    Tak sobie myślę, że lepsza ostrość mogła by się przydać w przypadku gdy chcemy zrobić tak zwany zoom cyfrowy, znaczy wykadrować część zdjęcia. Ale nawet tutaj aparaty z matrycami 15, 18 i więcej mpx nie mają się chyba czego wstydzić.
    Ostatnio edytowane przez sando ; 17-03-2011 o 10:51 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów