Strona 15 z 57 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

masz, oczywiscie, rację, ale mając 3k i chcąc mieć lekko to wychodzi na to, że trzeba kupić 6szt Yongnuo np YN460 II do tego jakieś wyzwalacze...też Yongnuo... i będzie... światła tyle co z jednej 600WS za to dwa razy drożej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a tak w kwestii czysto technicznej... korzystasz z tych quadr bez statywów? bez modyfikatorów?...przecie nie da sie trzymać dwóch w rękach i jeszcze robić zdjęcia... myślę, ze nawet jednej z jakimś niewielkim softem nie da się trzymać w ręku i focić jednoczesnie... ale może sie mylę?
    Ostatnio edytowane przez Adso ; 10-03-2011 o 23:16 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

korzystam to za dużo powiedziane. quadre mam od tygodnia . Mam softboxy lastolite. kupione już parę lat temu nadal dzielnie dopasowują sie do moich kolejnych ekstrawagancji. w sumie to nie wiem jak to jest zrobione ale dziś wyglądają dokladnie tak samo jak w chwili zakupu. a swoje już przeszły. w wersji budzetowej pewnie da sie dopasować te softboxy reporterskie z allegro po 250 zł szt.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

nie wiem o czym mówicie, mam w sezonie 1-2 sesji tygodniowo, a jak się zbiegło bo pogody nie było to i po 3 dziennie, ale fakt, za złotówkę. Jeżdżę z asystentką, raz jedną raz inną i w większości (90% ) używam tylko jedną sb 28 z parasolką srebrną, czasem trza przyświecić z góry i brakuje statywu i łapki dziewcze trzyma do góry i tak czasem kilka minut. Teraz sobie myślę Jakby to było nawet z tym quantumem - bez szans. W większości przypadków mnie to wystarcza lecz myślę o czymś mocnym bo chciałem bardziej miękko. Przy tej ilości sesji często druga systemówka na podstawce zaczyna mi przeszkadzać bo muszę o niej myśleć, by jej nie przydeptali, by żuliki nie zajomały itp

Uzależniony

Domyślnie

aha. w zasadzie jedyną rzeczą jakiej mi brak w tym momencie to jakiś sprytny strip. tak chociaż 150x30.
    fakt Marku. troche wypadłeś z dyskusji i jakoś tak nijak sie nie wpasowałeś w nurt ze swoim postem . tzn ja nie do końca zakumałem co chcesz nam przekazać. że jednej sb28 wystarczy?
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 10-03-2011 o 23:35 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar nilhi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Po przetrawieniu tego, o czym pisaliśmy wcześniej, plus to, co powiedział MarekB, zaczynam się zastanawiać czy dla Ciebie naprawdę najlepszym wyjściem jest kupno dwulampowego zestawu.
    Czacha, jeśli na dziś dzień masz pewność, że w możliwej do ogarnięcia przyszłości będziesz zajmował się fotografią, nie tylko ślubną, to nie uciekniesz od kupna profesjonalnych "normalnych studyjnych" lamp, to tylko kwestia czasu.
    Więc może pomyśl sobie, jaki byłby Twój wymarzony zestaw docelowy (zdefiniuj chociaż producenta) i kup sobie na razie tylko jedną lampę z przydatkami, mieszcząc się w budźecie.
    Wg tego co pisze MarekB (a jeśli ma tyle doświadczenia w targaniu lamp na sesje to można z tego skorzystać) jest to i do ogarnięcia, i jako tako wystarcza.
    A w przyszłości po prostu sobie dokompletujesz sprzęt, mając już sławę i pieniądze

W przypadku tego zakupu musisz myśleć "rozwojowo".

Miasto

Domyślnie

... i znowu sie przyczepię... nie ma wystarczać "jako tako"... ma dawać nieograniczone możliwości wg mnie należałoby, mieszcząc się w budżecie, kupić możliwie dużo może nie najlepszych lamp ( nie najlepszych ze wzgledu na producenta, ciężar, powtarzalność) aby z czasem, "będąc sławnym i bogatym" bez żalu odstawic to na bok (albo sprzedać) i kupić to samo tylko z wyższej półki. Należy bowiem przyjąć, że z czasem będą sie pojawiały coraz to lepsze lampy dające większe możliwości. Więc rozwój, o którym pisze nilhi nie bedzie polegał na dokupowaniu czegoś, ale na wymianie na lepsze.

Druga sprawa: ślubne zboczenie forum. Ma to swoje uzasadnienie. Ja to widze tak (znowu teoretycznie): kiedy umawiam się z modelką, modelem na sesję to mi się nie śpieszy, mam czas na ustawianie swiateł, zmiane miejscówki, wizaż i 76 tysięcy ujeć i trwa to do momentu dopólki nie osiagnę tego co sobie zamierzyłem przed sesją. Natomiast sesje ślubne są zazwyczaj obarczone chronicznym brakiem czasu oraz brakem zrozumienia fotogafowanych "obiektów" dlatego od tej strony są trudniejsze do zrealizowania, bo mało czasu, bo młodzi znudzeni, zmęczeni, podróż poślubna czeka. Z drugiej strony sesje te realizują nie nasze "artystyczne" wizje, ale zapotrzebowanie klientów stąd "poprawność" zazwyczaj wystarcza. Przynajmniej takie wrażenie odniosłem obserwując portfolia tych fotografów, którzy zajmują się fotografią "artystyczną" i sesjami ślubnymi. Czasem odnoszę wrażenie, że zdjęcia robiły dwie różne osoby.

Tak czy naczej wszystko sprowadza sie do tego żeby być "sławnym i bogatym"

Coś już napisał Awatar nilhi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    Więc rozwój, o którym pisze nilhi nie bedzie polegał na dokupowaniu czegoś, ale na wymianie na lepsze.
    Nie zgodzę się. Tzn. oczywiście lampy być może będą coraz lepsze (nawet dziwne by było gdyby było inaczej) ale żaden producent raczej nie zaryzykuje wprowadzenia czegoś, co nie będzie kompatybilne z produktami sprzed ledwie paru lat. Ujmę to tak - stare, porządne obiektywy analogowych Canonów wciąż są użyteczne.

Ale zgodzę się, że to już kwestia pod osobistą rozwagę. Ja mam niską tolerancję na wariant "odkładam na bok" i w sytuacji Czachy postąpiłabym tak, jak napisałam wyżej.
    Trudno się opierać na zdaniu człowieka, którego się nawet na oczy nie widziało, ale naprawdę mam wrażenie że jeśli MarekB robi z lampai w plenerze tyle sesji, ile robi i jest zadowolony (zakładam, że tu się na forum generalnie nie kłamie?) to jego zdanie jest więcej warte niż np. moje. Jeśli więc pisze, że taki zestaw daje radę i jest "noszalny" to ja wierzę.
    A fakt, że póki co Czacha będzie robił śluby, więc nie ma się co na nie kompletnie wypinać

Nieograniczone możliwości... wysoko mierzysz ;-)

Uzależniony

Domyślnie

skoro Czacha chce traktować fotografię jak biznnes to chyba jasne że aby wyjać najpierw trzeba włożyc . Nie wiem skąd ten mit że można być dziś konkurencyjnym mając body posklejane taśmą i lampkę reporterska za 120 zł z allegro.

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nilhi Zobacz posta
    Nieograniczone możliwości... wysoko mierzysz ;-)
    w myśl zasady, kto chce trochę nie dostaje nic, kto chce wszystkiego coś zawsze dostanie

a tak na poważnie... "nieograniczone" w ramach posiadanego budżetu i potrzeb, ale z doświadczenia wiem, że kombinowanie żeby coś zrobić bo brakuje "narzędzi" zajmuje sporo czasu ( dla zarabiających na zdjęciach, więcej kosztuje). Trzy tysiące złotych to trzy lampy, wiem, ciężkie, nieporęczne, chińskie...ale to też większe możliwości kreatywnego świecenia. Jeśli kiedyś kupię lampy studyjne to na pewno nie po to żeby leżały w szafie tylko dlatego że nie będzie mi się chciało tachać ich w plener.
    Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    skoro Czacha chce traktować fotografię jak biznnes to chyba jasne że aby wyjać najpierw trzeba włożyc . Nie wiem skąd ten mit że można być dziś konkurencyjnym mając body posklejane taśmą i lampkę reporterska za 120 zł z allegro.
    ale ciagle rozmawiamy o robieniu zdjęć? Zauważyłem zresztą, że każdy chwali to co ma i co już się sprawdziło... za wyjątkiem mnie, ja tylko teoretyzuję
    Ostatnio edytowane przez Adso ; 11-03-2011 o 11:39 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

ja nie chwalę . wrecz kilkukrotnie pisałem że bowensy z travel packami okazały sie nie do końca tym na co liczyłem. ale dopszczam myśł , ze może tylko mnie firma zapomniała dołączyć bonus w postaci tragarzy.

Strona 15 z 57 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów