Strona 16 z 57 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 564

Wątek: Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Coś już napisał Awatar nilhi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dylemat jedna porządna/trzy chińskie to trochę jak dyskusja, co lepsze - czekolada czy lody, więc chyba możemy ten wątek zakończyć
    To kwestia w 100% osobniczego wyboru.

Ja kiedyś mając malutki budżet kupiłam sobie zestaw... studyjny... za około tysiąc złociszy... nie pytajcie, jak wyglądał, on chyba nawet nie miał "firmy"... ale to było daaaawno... i niestety nic, ale to kompletnie nic mi się z niego teraz nie przydaje. Nawet głupia parasolka nie pasi.
    Już tego błędu nie powtórzę. Kupuję rzadko, ale jak już, to konkrety.
    Co kto lubi... grunt to rozeznać własne potrzeby.
    Ja osobiście np. polecam Bowensa do zdjęć studyjnych i po to go kupowałam. Ale nie w plener.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    j ale dopszczam myśł , ze może tylko mnie firma zapomniała dołączyć bonus w postaci tragarzy.
    Ostatnio edytowane przez nilhi ; 11-03-2011 o 11:42 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

może nie kupuj od razu zestawu kup jedną 600Ws duala, a za jakis czas będziesz wiedział czego Ci brakuje drugiej takiej samej, albo do kpl. 1200Ws lub czegoś lepszego, drozszego, łatwiej i mniej stratnie będzie sprzedać jedną lampę
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Coś już napisał Awatar nilhi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Test, czy mi forum już pozwala pisać :P
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    O, pozwala.

Wydaje mi się, ze obydwoje macie rację.
    MarekB - że na ślubniaki taki zestaw wystarczy (mi też starcza, od lat)
    Canion - że jeśli ktoś myśli o wyjściu poza śluby, to wystarczać przestanie.

Adso - w zdjęciach ślubnych nie chodzi o oświetleniową genialność. Chodzi o coś zupełnie innego, a osiągnąć to coś można na wiele sposobów. I zapewniam, że każda panna młoda mając do wyboru zdjęcie perfekt doświetlone a takie, na którym wygląda na 5kg mniej wybierze to drugie, choćby fleszem w twarz palone
    Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić i super-doświetlone i odpowiednio przy tym "korzystnie" kadrować, ale na to potrzeba by tyle czasu, ile ma przeciętny profi na sesji z modelką dla kolorowego magazynu. Tyle czasu (i środków) na sesję nie ma - w przypadku większości par i fotografów.
    Poza tym - czasami bardzo pomaga "modelce" to, co można uznać za niby błąd - celowe oświetlenie punkowe, tylko z jednej strony itp.
    To, co mówi Marek - że można powiedzieć młodym "jedno miejsce z lampami albo 4 bez" - dla przeciętnej pary nie jest nawet specjalnie zrozumiałe. Im to naprawdę obojętne, oni chcą się tylko (i aż) sami sobie na zdjęciach podobać.
    A i owszem, zdarzało mi się potwierdzanie sesji o zamglonym świcie telefonicznie o 4.30 "Potwierdzać" zaznaczam.
    Trudno tak gadać "o suchym pysku", czyli bez zdjęć, ale do mnie przychodzą pary, które akceptują właśnie taki sposób myślenia. A "swoboda" na sesji to wg mnie nie to samo, co brak przygotowania. Przeciwnie. Myślę, że jestem jednym z niewielu fotografów rozrysowującym sobie sesję, tak dla siebie. Ale to pewnie dlatego, że zanim wzięłam do ręki aparat moimi środkami wyrazu była grafika i malarstwo olejne - i tak naprawdę chodzi mi tylko o pretekst żeby sobie porysować ;-) Ale najczęsciej 90% tych kadrów nie zostaje zrealizowana, bo: zobaczymy coś lepszego po drodze, będziemy się tak dobrze bawić w miejscu A, że nie pojedziemy już do planowanego miejsca B, albo Para nagle zacznie łapać rytm w zupełnie innym stylu niż myśleli - i już wszystko idzie inaczej. Fotograf nie rządzi na sesji ślubnej, przynajmniej nie u mnie.

Co innego inne "branże" foto. Nawet nie siedząc w tym (sesje portretowe, rodzinne, ciążowe, aktowe itp. robię tylko dla byłych klientów i ich rodzin, gdy przyjdą, poproszą a ja mam czas - reklamowych nie robię w ogóle, choć też miałam takie prośby) widzę przecież, że w takich zdjęciach chodzi o coś innego.

Matko, ale się rozpisałam.
    Sorry.
    Ostatnio edytowane przez nilhi ; 11-03-2011 o 14:15 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Wszystko jest kwestią podejścia do młodych, sesji i swojej pracy. Dla mnie sama koncepcja sesji ślubnej z założenia nie ma nic wspólnego z naturalnością i spontanicznością, na to jest miejsce podczas reportażu, na sesji ja rządzę ale tego ode mnie pary oczekują a w rozmowach przed podpisaniem umów na ten sezon, założywszy wcześniej że będę chciał wykorzystać światło studyjne, 99% par zaakceptowało koncepcję 1-2 miejsc za to z wypasionym światłem.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Nie wiem czy było, bo mi się nie chciało wszystkich stron czytać, ale trzeba pamiętać, że nie wszystkie lampy da się skręcić na tyle ile by się chciało. Chodzi o to, że kupując niektóre mocniejsze lampy (600, 1200) możemy mieć kłopot z użyciem ich w małym studio bo bedą za mocne.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jak juz wspomnialem niepotrzebnie odbieracie to personalnie. Wyleciały posty niemerytoryczne przede wszystkim w stylu "ja tez" oraz ostatnie 4 posty dotyczace wspolpracy z parami slubnymi. Jestem wdzieczny za porady. Reszta skasowana. Stalo sie i tyle - nie wszystkie decyzje musza byc trafne, mam nadzieje ze wybaczycie - nie kasowalem tego aby zrobic komus na zlosc tylko staralem sie uchronic przed pochlanieciem tego watku tematyka ślubną, do czego to wszystko zmierzało

Od tej pory prosil bym skupic sie na tematyce zwiazanej z oswietleniem.. nie-ślubnym ... o ile chce wam sie jeszcze pisac i nie skresliliscie mnie na straty

I prosze o nie komentowanie moich dzialan moderatorskich w tym wątku, od tego jest Pralnia gdzie mozna marudzic na ... moderatorow.

Dzieki i sorry za zamieszanie
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 12-03-2011 o 01:47

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie czytałem wszystkich postów więc może gdzieś było.

Nie napisałeś co już masz. Jeśli masz jakieś systemowe to nie ma sensu kupować dwóch lamp na początek. Systemowa z parasolką i w studio da radę.

Mój typ to AlienBee 1600 (640Ws) z zasilaniem Vagabond'em + ze dwie "systemówki". Raczej "normalny" softbox 60x90 na początek. Octa.... hmmmm.... im większa tym lepsza (akurat bliki w oku są tu najmniej istotne). Mnie się wydaje, że 150cm jest sensowne. 2-3 parasolki (2w1 albo i 3w1) + wrota, plaster miodu, filtry razem za jakieś 120 zł.

Adaptery do softboxów do AlienBee są takie same jak do Balcara, Flashpointa, White Lightening (są na aledrogo po 85 zł).

Aha, 640 Ws to już wystarczająco dużo żeby (prawie) zabić dzienne późnym popołudniem.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 12-03-2011 o 09:01

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

no to jeszcze powiedz, Januszu, gdzie te lampy można kupić w Polsce... no i co z serwisem jakby co?.. Sprawdziłem ceny..zmieściłby się w budźecie ... no i najważniejsze... mógłby sobie zamówić lampy w kolorze Martian Pink

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czy te lampy można kupić w PL lub chociaż w Europie? Bo ceny są fajne, ale ... no tak jak napisał Adso, serwisowanie ich może być kłopotliwe.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Czy te lampy można kupić w PL lub chociaż w Europie? Bo ceny są fajne, ale ... no tak jak napisał Adso, serwisowanie ich może być kłopotliwe.
    http://paulcbuff.eu.com/

Mam 1600 (640Ws) ok rok. Małe, zgrabne, lekkie. Serwisowanie? Hmmmmmmm..... tego się nie serwisuje. :-) Nie słyszałem, żeby się komuś popsiuło :-) Palnik wytrzymuje 250,000 błysków. Zycia mało żeby tyle nabłyskać. Mini Vagabond na nowym typie baterii wygląda obiecująco. Zamówiłem coś 3 mieś temu - mają rozpocząć dostawy "mid March to end of March".

Jedyny minus to, że było ciężko znaleźć adapter do softboxów. Za 89 zł (trochę drogo) jest dość fajny - może robić za płytki "garnek".

Po zakupie AC9 z kablem sieciowym z Pocket Wizardów z AC3 można sterować lampą.

EDIT: Aha, trzeba zamawiać 220V :-)

EDIT2: Octy (te dobre) są paskudnie drogie. Takie za 20K dolarów też są :-)

EDIT3: Wysyłka kurierem z UK to ok 80 funtów. Lepiej poszukać własnych źródeł transportu z UK co przy liczbie naszych na wyspach nie jest specjalnie trudne.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 12-03-2011 o 10:24

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 16 z 57 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów