Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Dźwięk czyszczenia matrycy w 7D

Domyślnie Dźwięk czyszczenia matrycy w 7D

Witam.

Od około roku użytkuje 7D. Do tej pory nie zauważyłem nic niepokojącego, aż do dnia dzisiejszego.

Otóż to, przy czyszczeniu matrycy (włączanie/wyłączanie aparatu) słychać dwa krótkie, ciche dźwięki, o dość wysokiej częstotliwości. Odstęp między nimi wynosi jakąś 1s.

Zauważyłem to dziś, aparat wcześniej leżał nieużytkowany przez około 2 miesiące. Wcześniej nie przypominam sobie, aby takie piski występowały.
    Słuch mi się wyostrzył?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wydaje Ci sie.
    A tak wogole to polecam sprawdzic czyszczenie matrycy w pomieszczeniu przy jakims Kocie (najlepiej gdzies w piwnicy czy strychu gdzie zazwyczaj poluje na myszy)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Wydaje Ci sie.
    A tak wogole to polecam sprawdzic czyszczenie matrycy w pomieszczeniu przy jakims Kocie (najlepiej gdzies w piwnicy czy strychu gdzie zazwyczaj poluje na myszy)
    Ale co, dźwięk jest złudzeniem ??

To, że owe czyszczenie matrycy jest raczej "dodatkiem", to zdaję sobie z tego sprawę. Chodzi mi o sam dźwięk, który temu towarzyszy, a nie jest możliwe, aby to było złudzenie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

U mnie jest podobnie. Też w pewnym momencie pojawiło się "popiskiwanie". Nie jestem pewien czy nie przy okazji zmiany firmwareu na nowszy.
    Póki co wszystko w porządku - opcja czyszczenia wyłączona przy starcie :-) i nie ma piszczenia

Pozdrawiam
    Mariusz

7D, 5D, 100 24-105; 70-200

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli dobrze policzyłem, dobywa się sześć pisknięcio - drapnięć. Od początku .
    PS S5 IS, 7D + C 15-85 IS USM, C 55 - 250 IS, C 50 1.4 USM, 430 EX

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czy ten dźwięk ma jakiś wpływ na efekty czyszczenia?

:-D
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K3DK Zobacz posta
    Ale co, dźwięk jest złudzeniem ??

To, że owe czyszczenie matrycy jest raczej "dodatkiem", to zdaję sobie z tego sprawę. Chodzi mi o sam dźwięk, który temu towarzyszy, a nie jest możliwe, aby to było złudzenie.
    Tzn. moglo sie wydawac tylko, ze wczesniej go nie slyszales a teraz slyszysz.
    Mogles na to nie zwracac uwagi.

"Sluchalem" rozne puszki i np, w takim 1000D wogole nie slysze dzwieku, ale juz w 5D2 slychac wyraznie. Moj kot wogole reagowal zabawnie na dzwiek czyszczenia, wydawalo mu sie, ze gdzies myszy piszcza i strasznie byl zaciekawiony.

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Ale w czym problem ?
    No popiskuje... 50d też popiskuje, 5d2 nie (na kota nie sprawdzałem, bo takowego nie posiadam ) - ale czy ma to jakikolwiek wpływ na działanie czyszczenia ? Czy w ogóle na pracę aparatu ?
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Domyślnie

Ultradźwięki są raczej nie słyszalne dla człowieka, chyba że komuś słuch się wyostrzył albo częstotliwość sensora spadła.
    EOS

Domyślnie

mikrodrgania wydają dźwięki....ten temat już się pojawiał a propos 400D i 40D i pewnie całej reszty...w każdym z tematów niczego nowego nie odkryto.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    W moim 400D też słychać...mam go od kilku lat i wszystko ok, matryca czysta jak...ho ho
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 10-03-2011 o 11:45 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów