Strona 44 z 51 PierwszyPierwszy ... 344243444546 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 507

Wątek: Kupował ktoś z Hong Kongu??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Na 38 lat życia, nigdy mi się nie zdażyło, żeby mi coś na Poczcie Polskiej zginęło.
    Tobie nie, innym (np mi) tak - zdarzyło się. Nie mierz innych swoją miarą , Każdy ma inne doświadczenia z różnymi usługodawcami.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    ......
    Przesyłki POCZTOWE ze sklepów zagranicznych ZAWSZE przechodzą przez Pocztę Polską i odprawę celną. Przesyłki kurierske również ZAWSZE przechodzą odprawę celną.....
    Nie. Tylko te spoza Unii. Unijne idą bezpośrednio identycznie jak krajowe. :-)

PS. Mnie na poczcie co rusz coś ginie. Ostatnio karty kredytowe wcieło. Na szczęście nieaktywne. :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-02-2011 o 22:17

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Trzeba też pamiętać, że ewentualne należności celne nalicza się od wartości celnej towaru, a nie od jego ceny zakupu.
    Wartość celna = cena zakupu + koszt transportu, pakowania, ubezpieczenia (+ cała masa innych dodatków, tu nieistotnych albo nie mających zastosowania)
    CanOn Can'tOff

Domyślnie

Witam mam takie pytanie. Zakupiłem z zagranicy produkt i dostałem dzis z dhl takiego emaila
    Witam,
    "w związku z nadejścem przesyłki z Hong KOngu prosze o informację co jest jej zawartością oraz o poprawną fakturę do odprawy celnej."
    Co mam wysłać moze ktos mi wytłumaczyć na rozum laika? bo nie rozumiem kupowałem przez internet wiec jak mam wysłać fakture?

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Zadzwoń do DHL i dowiedz się jaki mają problem. Na pewno wytłumaczą Ci to lepiej, niz ktokolwiek na forum.
    Na przesyłce powinna być deklaracja wypełniona przez wysyłajacego. Może w środku jest aparat za 3 kUSD, a na paczce "Gift - value $25". jeśli tak, to nie dziwne.
    Zamiast ew. faktury, możesz spróbować pokazać kopię zamówienia...
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu

Domyślnie

Jeśli możesz, i nie jest to jakąś tajemnicą, to napisz na forum o co chodziło. Mnie osobiście najbardziej interesuje jak odbiorca ma dostarczyć poprawną fakturę. Przecież fakturę to raczej dostarcza nadawca i to on może ją poprawiać

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkl8 Zobacz posta
    Przecież fakturę to raczej dostarcza nadawca i to on może ją poprawiać
    W przypadku importu wszystkie obowiązki formalne spoczywają na importerze.
    Nadawca może poprawić , ale to problem i kompetencja importera.
    To chyba logiczne ? no bo co - celnik ma prosić nadawcę o poprawne dokumenty ?
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Miasto
    Otwock

Domyślnie

Niestety bez faktury się nie obejdzie. Dla UC wystarczy kopia, ale musisz zrobić tłumaczenie faktury. Poproś Chińczyka o przesłanie mailem faktury, napisz na wydruku co jest zawartością: np. aparat fotograficzny, obiektyw itp. Podpis, nr. dowodu i prześlij skan do DHL.
    Jeśli paczka jest wartości niższej niż 20$ to powinno wystarczyć, jeśli jest droższa to będziesz musiał zrobić odprawę celną osobiście lub upoważnić do niej DHL.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    W przypadku importu wszystkie obowiązki formalne spoczywają na importerze.
    Nadawca może poprawić , ale to problem i kompetencja importera.
    To chyba logiczne ? no bo co - celnik ma prosić nadawcę o poprawne dokumenty ?
    Nigdy się czymś takim nie zajmowałem więc dopiero po tym wytłumaczeniu stało się jaśniejsze. Choć i tak dziwnie mi to brzmi, że to nabywca poprawia fakturę, ale skoro tak jest. Ale też przypomina mi się sytuacja z kupowaniem aut po wejściu Polski do UE, wówczas okazało się, że bodajże nikt nie mógł kwestionować zakupu kilkuletniego samochodu za np.100 euro.

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez jkl8 Zobacz posta
    Choć i tak dziwnie mi to brzmi, że to nabywca poprawia fakturę, ale skoro tak jest.
    Nie , tak nie jest ! Sam to wymyśliłeś , albo nie czytasz ze zrozumieniem. Nabywca ma obowiązek zadbać o poprawność dokumentów. To nie to samo co poprawianie cudzego dokumentu. To chyba fałszerstwo ?
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Strona 44 z 51 PierwszyPierwszy ... 344243444546 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów