Strona 43 z 51 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 507

Wątek: Kupował ktoś z Hong Kongu??

Uzależniony

Domyślnie

Nie ma zadnego przepisu na to co w clo wpadnie a co nie.
    Wczoraj dostalem list z celnego, zamowilem konwerter scsi za 100$, poprosili o przeslanie rachunku. Rachunek byl w liscie od nich

Jedno szklo z HK doszlo bez problemow, ale w grudniu mialem dwie kontrole ktorych nikt by sie nie spodziewal:
    - lot z USA, kontrola na lotnisku, cztery pary nowych levis'ow olali ale do uzywanego laptopa i 5D sie przyczepili, straszyli koniecznoscia udowodnienia pochodzenia. Odpuscili w koncu.
    - lot z Azji, kontrola i poszukiwanie elektroniki, tym razem aparat i komputer ich nie interesowal, szukali podrobek.

Wg pani celnik wpadka na lotnisku oznacza kare i konfiskate sprzetu, placi sie vaty i clo gdy dobrowolnie podejdziemy do wlasciwego okienka.

Bywalec Awatar ToleDo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

YN468 RF602 i trochę drobnicy. Czas oczekiwania 2-4 tygodnie z HK.
    Na razie żadnych niemiłych kontaktów z urzędami.
    Każdy ma takiego
    ToleDo
    na jakiego sobie zasłużył.

500D +kit +sigma70-300 APO DG

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    [...]- lot z Azji, kontrola i poszukiwanie elektroniki, tym razem aparat i komputer ich nie interesowal, szukali podrobek.[...]
    To mi przypomnialo zeszloroczne odprawianie sie na lotnisku w Denpasar (Indonezja).
    Zona i syn przeszli, a gosc do mnie: "Jakich noblistow moze Pan wymienic ze swojego kraju?"

Szczeka mi opadla

Zaczelo sie o Walesie i Sklodowskiej, ale i tak do konca podejrzliwie mi sie przygladal.

Jezeli zas chodzi o HK i zakupy - jak ktos ma znajomych w UK - a sporo ma, to warto tam zamawiac i sprowadzac.

Raz ze UPS/DHL z HK to czesto 48h od klikniecia myszka "kup teraz" na ebay'u.
    Dwa, ze za szkla typu 24 TS-E II oplata celna to jakies 100pln.

Jezeli ktos nie przejmuje sie gwarancja - warto.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

O tym ile i za jakie przesyłki się płaci cło i VAT.
    http://www.ickatowice.asi.pl/pls/ick...okaz&id_d=1030
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luke87 Zobacz posta
    wysyłasz jaki gift albo private items.
    Sobie wnikliwie przeczytaj to, co zalinkowałem. I wtedy dopiero pisz, "jaka i skąd jest najlepsza opcja".
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Zdecydowanie polecam usługi Polameru albo Doma. Przesyłki za ich pośrednictwem zawsze szybko i bezproblemowo.
    Zdecydowanie to se możesz polecać jeśli jest wybór. Jeśli wyboru nie ma to wysyłają paczki taką firmą jaką wysyłają i wtedy każda przesyłka pocztowa (nie kurierska) trafia w ręce Poczty Polskiej, bez względu na to czy przyszło by ci do głowy wysyłać , czy nie wysyłać za pomocą Poczty Polskiej.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Nigdy do głowy by mi nie przyszło żeby cokolwiek wysyłać ze stanów Pocztą Polską, kiedy przesyłki krajowe potrafią zaginąć.
    To w Stanach funkcjonują oddziały Poczty Polskiej???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

wysyłać ze stanów Pocztą Polską, kiedy przesyłki krajowe potrafią zaginąć. Zdecydowanie polecam usługi Polameru albo Doma. Przesyłki za ich pośrednictwem zawsze szybko i bezproblemowo.
    Na 38 lat życia, nigdy mi się nie zdażyło, żeby mi coś na Poczcie Polskiej zginęło. Za to pamiętam bardzo dobrze, kiedy ojciec przysyłał paczki z Ameryki PolAmerem, a w środku, zamiast dżinsów i adidasów były brudne łachy, na baby 250 cm w pasie i staniki w rozmiarze 120 G.

Przesyłki POCZTOWE ze sklepów zagranicznych ZAWSZE przechodzą przez Pocztę Polską i odprawę celną. Przesyłki kurierskie również ZAWSZE przechodzą odprawę celną, bez względu na to, jaka firma je obsługuje.

Masz poglądy jak połowa polonii amerykańskiej, że czas w Polsce zatrzymał się 30 lat temu.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Przesyłki POCZTOWE ze sklepów zagranicznych ZAWSZE przechodzą przez Pocztę Polską i odprawę celną.

I co ciekawe nie zawsze pobierają opłaty ( cło , VAT) , szczególnie jak w deklaracji, wysyłający napisze Gift i wartość towaru 10$ :-D . Niektórzy sprzedawcy z tamtych rejonów tak robią
    Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Przesyłki kurierskie również ZAWSZE przechodzą odprawę celną, bez względu na to, jaka firma je obsługuje.
    I praktycznie na 99% zapłacimy cło i VAT - cło jak ktoś pisał wcześniej, płacimy za przesyłki o wartości większej niż 150 Euro , a VAT bodajże o wartości powyżej 30 Euro.

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez savage67 Zobacz posta
    I praktycznie na 99% zapłacimy cło i VAT - cło jak ktoś pisał wcześniej, płacimy za przesyłki o wartości większej niż 150 Euro , a VAT bodajże o wartości powyżej 30 Euro.
    Praktycznie jest tak, że ocleniu i ovatowaniu podlegają towary o wartości powyżej 22USSD, ale urzad celny może (nie musi) odstąpić od naliczenia cła i VAT od towarów o wartości do 150 EUR. Powyżej 150 EUR ma obowiązek naliczenia cła i VAT.
    Więc jest to na zasadzie uznaniowej konkretnego celnika, który sprawdza naszą przesyłkę.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 43 z 51 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów