Niby EOS 3 duzy ale nie musisz brac dodatkowych szkiel do systemu FD tylko dodatkowe body i basta
Niby EOS 3 duzy ale nie musisz brac dodatkowych szkiel do systemu FD tylko dodatkowe body i basta
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Nikt nie zmusza do EOSa 3.
I tak na oko EOS 30 z gripem i 4 bat. nadal 2x lżejszy od cropowych puszek C.
Nie wiem, czy się nie powtarzam...
ale polecę Prakticę z jakimś dobrym obiektywem - taki "system" o wiele tańszy i lepszy jest ;-)
A ja polecam świadomie wybierać system szkła i body i inne rzeczy. Ale aby wybierać świadomie musimy wiedzieć z czego możemy wybierać.
Wiec jak ktoś coś poleca może niech już RZECZOWO przedstawi to co poleca.
PS ArN_Pń to nie tylko do Ciebie, nie mowie pisać encyklopedie. Jesteśmy różni i mamy różne potrzeby i różne punkty widzenia, to czego nie widzi jedna może widzieć inna osoba.
Pewnie się powtórzę ale ...
Wybrałem eosa 33 bo
- zapnę szkła EF (brak potrzeby kupienia i ciągania dodatkowych kg, 2 body i 4 szkła pakuje sie SShot200)
- warzy sam tyle co piórko, z pełnym gripem nadal 2krotnie lżejszy od cropa
- lepiej sie trzyma niż 50e(3 pt AF) i ma 7pt AF
- grip bo analog jest mi do portretów w BW
- nowsza pucha (lepszy pomiar światła)
- eos 5 same zjechane ,eos 3 inna połka cenowa
Choć teraz myślę o całkowicie mechanicznym systemie (korpusie), git by był gdybym mógł podpiąć EF przez jakiś adapter, i nie miał wizjera jak mydelniczki, ma ktoś pomysł?
Retter, ależ proszę*bardzo :-)
Za Praktiką (ja mam LTL) przemawia:
- duży wybór tanich i dobrych obiektywów
- prosta konstrukcja - tylko to, co potrzebne
- solidność*wykonania i bezawaryjność
- duży, jasny i czytelny wizjer
- ostrość*praktycznie ustawia się*sama (tak przyjemnie to idzie)
- niska cena, sentyment ;-)
I w sumie najważniejsze jakie szkiełka od razu co na początek?
Szkieł EF nie przedstawiałem bo to forum C
Ciekawa ta LTL![]()
Miałem dwie praktiki- błe. Najbardziej mnie śmieszy ta "solidność i bezawaryjność"
. Dziękuję postoję.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner