Przy tak opisanym zastosowaniu moje sugetie są zdecydowanie na 7D:
- dobre lub używalne wysokie ISO (1600/3200)
- szybki AF
- stosunkowo solidna budowa
- CROP - o dziwo jednak tak, przy sporcie i przyrodzie (inaczej przy imprezach np. rodzinnych - studniówka, ślub itp bo tu lepszy FF, ale 7D dobrze daje rade)

Do tego sugerowałbym 17-50/2.8 IS USM - masz szeroko, szybko, dobry obrazek i stabilizację - można zastąpić T17-50/2.8 (ja jednak jestem zwolennikiem systemowych), osobiście preferowałbym nawet rozwiązanie używane 7D + 17-50 USM IS zamiast nowe body + niezależne szkło.
Jako alternatywa (wg mnie) 50D a nawet 60D zamiast 7D. Dopiero później 1D m3 (nie mark2).

O zakałdaniu T17-50 na APS-H ktoś już pisał na CB - o ile pamiętam, wienitował mocno przy szerokich

acha - przy przesiadce z 450 na 7D/50D/60D odczujesz różnice na korzyść (budowa, sprawność ogólna i jakość obrazka przy wysokich ISO + możliwość wyższego ISO)

to wszyzstko moje, bardzo subiektywne odczucia
PS
niedawno musiałem wybrać pomiędzy 1Dm3 a 7D lub 5Dm1 więc katowałem się czytaniem wielu wątków w sieci. Wybrałem 5D m1 ze względu na FF i cieszę się teraz tym body. Jeśli wybrałbym każde z alternatywnych wymienionych, też byłbym zadowolony tylko inaczej