Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 7d czy 1Dmk2?

Domyślnie 7d czy 1Dmk2?

Pytanie jak w tytule.
    Robię głownie sport, amatorsko, tak aby mieć zdjęcia z zawodów, gdzie startuje syn i jego koledzy. Latem stadion, zimą hala (czasem ciemna). Zwykle do wrzucenia na stronę (700 px szerokości). Trochę innych imprez (studniówka, ślub w rodzinie, przyroda) wszystko nie za kasę. Na hali 450d (teraz mam) i 85 1.8 daje radę, ale czasy często na granicy poruszenia (lub poza) i autofocus nie ten. Ze szkieł kit IS, C85 1.8, S120-400, C28-80 (stary z analogowego EOS 300).
    1d:
    zalety: tańszy, z gripem, autofocus z S120-400+konwerter,
    wady: brak gwarancji (jakbym kupował 7d, to nowy), bateria?, mniejszy crop...

Wasze opinie?

Czy do 1D można podpiąć T 17-50 i jakie będą tego efekty?

JK

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Masz szklarnię pod cropa, 7d oferuje ci większe użyteczne ISO, nie pchaj się w 1D2. To fajne body jako backup, jeśli masz szklarnię FF.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Przy tak opisanym zastosowaniu moje sugetie są zdecydowanie na 7D:
    - dobre lub używalne wysokie ISO (1600/3200)
    - szybki AF
    - stosunkowo solidna budowa
    - CROP - o dziwo jednak tak, przy sporcie i przyrodzie (inaczej przy imprezach np. rodzinnych - studniówka, ślub itp bo tu lepszy FF, ale 7D dobrze daje rade)

Do tego sugerowałbym 17-50/2.8 IS USM - masz szeroko, szybko, dobry obrazek i stabilizację - można zastąpić T17-50/2.8 (ja jednak jestem zwolennikiem systemowych), osobiście preferowałbym nawet rozwiązanie używane 7D + 17-50 USM IS zamiast nowe body + niezależne szkło.
    Jako alternatywa (wg mnie) 50D a nawet 60D zamiast 7D. Dopiero później 1D m3 (nie mark2).

O zakałdaniu T17-50 na APS-H ktoś już pisał na CB - o ile pamiętam, wienitował mocno przy szerokich

acha - przy przesiadce z 450 na 7D/50D/60D odczujesz różnice na korzyść (budowa, sprawność ogólna i jakość obrazka przy wysokich ISO + możliwość wyższego ISO)

to wszyzstko moje, bardzo subiektywne odczucia
    PS
    niedawno musiałem wybrać pomiędzy 1Dm3 a 7D lub 5Dm1 więc katowałem się czytaniem wielu wątków w sieci. Wybrałem 5D m1 ze względu na FF i cieszę się teraz tym body. Jeśli wybrałbym każde z alternatywnych wymienionych, też byłbym zadowolony tylko inaczej
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vaas Zobacz posta
    Przy tak opisanym zastosowaniu moje sugetie są zdecydowanie na 7D:
    - dobre lub używalne wysokie ISO (1600/3200)
    - szybki AF
    - stosunkowo solidna budowa
    - CROP - o dziwo jednak tak, przy sporcie i przyrodzie (inaczej przy imprezach np. rodzinnych - studniówka, ślub itp bo tu lepszy FF, ale 7D dobrze daje rade)
    Popieram tutaj kolegę w 100% Jeśli już masz wybierać to skuś się na 7d. Szybki AF i wysokie użyteczne ISO spodoba Ci się po przesiadce z 450D. Dodatkowo klawiszologia inna - trochę poczytasz ale odczujesz tę różnicę w budowie. Po prostu masz masę na plus.
    W 1d mk2 obrazek jest naprawdę ładny (panuje taka magia), ale patrząc na Twoje problemy (praca na hali), to niestety ISO jest bodajże do 1250 + to rozszerzony !poprawcie mnie jak się mylę! Więc ciężko byś był w stanie to wszystko utrzymać.

Z tego, co widzę u Ciebie akurat ważny jest crop. Czyli 7d jak byk strzelił.
    Odnośnie gwarancji to tutaj mogę się nie zgodzić, bo używki nie są złe, a czasem można całkiem niezłe oferty wyrwać

Ze szkłami jest różnie, kolega sugeruje 17-55/2.8 IS USM - tutaj kultura praca niezła. Porządny AF i cichy silnik. Nie to samo, co Tamron AF nie należy do super szybkich, w dodatku ten dźwięk jakbyś był na stoisku budowlanym.
    Ja wybierałem pomiędzy Tamronem 17-50/2.8, Canonem o tym samym zakresie i L-ce 24-105/4 IS. Oczywiście jak widać wg mojej stopki. Wybrałem to ostatnie. Łaj? Szerokiego kąta nie potrzebuję 24 na cropie to 38mm. Tyle mi wystarcza. W dodatku mam spacerniaka

Cytat Zamieszczone przez vaas Zobacz posta
    niedawno musiałem wybrać pomiędzy 1Dm3 a 7D lub 5Dm1 więc katowałem się czytaniem wielu wątków w sieci. Wybrałem 5D m1 ze względu na FF i cieszę się teraz tym body. Jeśli wybrałbym każde z alternatywnych wymienionych, też byłbym zadowolony tylko inaczej
    Pytanie, dlaczego nie skusiłeś się jednak (oprócz powodu FF) na 1d mk3? Ja stoję przed tym wyborem i jestem w "cropce"

Początki nałogu

Domyślnie

Na obu myślę, że się nie zawiedziesz. Rozsądek jednak kazałby wziąć 7d.

Mi na cropie 1,6 średnio pasowały zakresy zoomów które posiadam lub zamierzam posiadać. 70-200 jest za długie, 24-105 traci szeroki kąt [ choć niezbyt mi na nim zależy, to jednak od czasu do czasu się przyda - po co mam kupować kolejne szkło do plecaka ]. Gdyby Canon miał coś takiego jak 50-150 2.8L, to bardzo chętnie bym 7d nabył. Tobie zależy na długim zakresie, więc to co oferuje 7d bardziej Ci się przyda. Dodatkowe wartości ISO [ używalnego ] też są ok - nawet ISO 6400 daje się spokojnie wykorzystać. W 1d raczej poza iso 1600 nie wychodzę, awaryjnie 3200 do pracy redakcyjnej wystarcza.

Baterie - w obu aparatach z tym jakichś problemów nie ma, z tym że jedna bateria do 1d waży tyle co dwie lub trzy do 7d

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie

Ja mam 7d i zdecydowanie je polecam, zwłaszcza z Twoją Sigmą 120-400 duet na stadion jak znalazł. Jeśli nagle Cię mania zakupowa nie opadnie to 7D wystarczy Ci na parę ładnych lat. Szybki, celny, solidny. I lżejszy niż jedynka.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Mialem 1DmkII, bierz 7mke mimo ze to corp 1.6 a nie 1.3 to to nowsza puszka i ma lepsze ISO.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Ja stałem przed takim wyborem około 3 miesiące temu.
    Mimo, że seria 1D ma w sobie coś przyciągającego wybrałem 7D.
    Relatywnie dawał więcej. Nie tyle w jakości obrazu co w bajerach.
    Cały czas siedzi we mnie gadżeciarz i mały chłopiec.
    Poza tym nagrywanie filmów daje sporą radochę.
    Przekonałem się do nich mimo początkowego sceptycyzmu. :-D
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Uprawnienia umieszczania postów