Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: jakie jasne szkło M42 ok50mm i jaki adapter

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Ja nabyłem kontrolnie szkło MC Jupiter 9 - 85/2 ( nówka sztuka ).
    Jak dotrze do mnie przejściówka z potwierdzeniem ostrości, to napiszę jakie wrażenia.
    Tak z ciekawości...za ile ?. Też się "czaję" na to szkło.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Za dobry egz. trzeba wyłożyć 200zł + przejściówka zaopatrzona w elektronikę (chipa) 90zl.
    Obiektyw nowy, nieużywany, przejsciówka markowa f-my NICNA.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Koniecznie wersja MC szkla z powłokami !!!
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 12-02-2011 o 19:45 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

to coś tanio te 200zł. Od jakiegoś czasu obserwuję co się dzieje na serwisie zakupowym znanemu każdemu i woła to o pomstę do nieba. Sprzedawcy powariowali. Kupujący też. Niedawno poszedł helios cudnie zareklamowany prawie za ok 500zł i nie był to 40-2 bo te chodzą po 1500zł, a podobno kilka lat temu za 200-300zł max i się ludzie zastanawiali czy brać.

Co do szkieł to sekory wyjdą chyba dość drogo. Moje typy:
    - Takumary (kilka wersji powłokowych, różniących się nazwą jak SMC, S-M-C, Super, i SUPER MULTI COATED),
    - EBC Fujion
    - Revuenon i Porst (szkła marketowe na rynek niemiecki robione bodajże przez Tomiokę lub Tokinę), mam porst 1.4 i bardzo go sobie chwale.*
    - yashica 1.4 1.7 1.9 *
    - Pancolar i Pentacon (różną się odrobinę w pracy pod światło, reszta praktycznie to samo)
    - heliosy 44-2 i 44-3 (mam oba i sobie je chwalę, niestety światło 2, dla jednych to jasno dla innych nie) 44-4 taki sobie, 44 chyba najsłabszy, 44-5,-6 itd już podobno lepsze.
    - zenitary

* porst, revuenon lub yashica. któregoś z nich widziałem wersję bodajże 1.1 lub 1.2 nie wiem jaka cena tego cuda, w Polsce raczej nie do odstania.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na portalu aukcyjnym widzę szklo MC Jupiter 9 po 300-350zl chodzą czyli faktycznie dobrze kupiłem. Mój nawet nie był uzywany - jeszcze ślady oleju na korpusie i listkach przysłony
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Ja mam Takumara S-M-C. Polecam, chociaż ja osobiście mam problemy, żeby dobrze nim trafić na 1.4.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    Ja mam Takumara S-M-C. Polecam, chociaż ja osobiście mam problemy, żeby dobrze nim trafić na 1.4.
    Jaką masz puszkę i jaką przejściówkę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Jaką masz puszkę i jaką przejściówkę?
    20D. Przejściówka z własnoręcznie doklejanym dandelionem. Kosztowała chyba 40 zł niby anodowana chemicznie na czarno ale niestety się ściera, więc polecam zakupić zwykłą srebrną. No i teraz taniej jest już jednak zakupić od razu z potwierdzeniem AF jeżeli nad tym się zastanawiasz.

Domyślnie

Witam! : )

Noszę się z zakupem SMC Takumara 1.4/50, już chciałem kupować przejściówkę Canon EOS<>M42, ale na jednej z aukcji natknąłem się w opisie na takie coś:
    "umożliwia on podłączenie obiektywów gwintowych M42 (Carl Zeiss Jena, Pentacon, Jupiter, Tair i wiele, wiele innych; nie nadaje się jedynie do podłączenia obiektywu Takumar 50/1.4"

Ten jeden konkretny adapter ma takie dziwne ograniczenia, czy wszystkie adaptery z potwierdzaniem ostrości nie będą współpracowały z SMC Takumarem, czy może ten gość pisze jakieś bzdury?

Inaczej - jaki adapter z potwierdzaniem ostrości kupić, by na pewno współpracował z Takumarem SMC 50/1.4?

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie

Wiekszosc aktualnie sprzedawanych adapterow nadaje sie tez do Takumara 50 1.4 ale starsze modele (te z wysunietm brzegiem) moga nie tyle nie pasowac ale haczyc sie przy ustawianiu ogniskowej
    Popatrz tutaj:
    http://photo.net/canon-eos-digital-camera-forum/00ExzY
    http://photo.net/canon-eos-digital-camera-forum/00EA9Q

Warto kupic dobry, sprawdzony adapter - ja tez mialem troche klopotu z moim.
    Ale jak wszystko gra to satysfakcja murowana.
    Ponizej strzal z mojego Zuiko 50 1.8 (na 1.8 - przypominam ze w exifie zawsze wyswietli sie 2.0 podobnie jak w aparacie) dla pokazania bookehu

Domyślnie

Wielkie dzięki za odpowiedź.
    Jeśli ktoś posiada Takumara SMC 50/1.4, bardzo bym prosił o podanie firmy adaptera z którym go używa i wszystko gra : )

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów